Szőlőt szüretelni

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell szőlőt szüretelni?

Szoloszuret.jpeg

A szüret a szőlő és a szőlőtermesztő életének legfontosabb pillanata, hiszen itt csúcsosodik ki az egész éves kemény munka. A szüret ideje akkor érkezik el, amikor a szőlő teljesen megérik, hiszen ekkor a legmagasabb a gyümölcs cukortartalma és ezáltal az abból készült bor minősége is. Ugyan ez az időpont szőlőfajtánként változik, de általában a szeptemberi, októberi hónapokra tehető.

[szerkesztés] Lépések

 1. Válaszd ki a megfelelő időpontot! Mind a termés miatt, mind a segítők értesítése miatt fontos időben kijelölni ezt a dátumot. De talán a legfontosabb szempont, hogy a begyűjtött gyümölcs minőségét és mennyiségét nagymértékben befolyásolja a szüret időpontja.
 2. Időben gondoskodj a segédanyagokról! Szerezd be a szükséges kellékeket, mint például a kénező anyagokat, a fertőtlenítőszereket és a lehetséges javítóanyagokat, mint a borkősav vagy a kristálycukor.
 3. Takarítsd ki a pincét és a sajtolásra szánt helyiséget! Az egész évben alig használatos tárolóedényeket, tartályokat mosd ki tiszta vízzel, a hordókat pedig kend ki kénnel!
 4. Induljon a szüret! A csapat nagyobb része elindul a szőlőlugasba, hogy lemetsszék a legfinomabb boralapnak számító szőlőfürtöket. Eközben egy-két delegált ember leviszi puttonyban a leszedett darabokat.
 5. Daráld le a fürtöket! Ezen folyamat során szabadítod meg a fürtöt a lédús bogyóktól. A tartályba belekerül a ledarált szőlő, és annak leve, mely a tartály egyik oldalán található résen és egy szűrőn keresztül kifolyik egy edénybe, melynek tartalma később a hordóba kerül.
 6. Préseld le! A tárolóba potyogott szőlőszemeket helyezd a présbe, és a nehéz súlyok segítségével erősen nyomd össze a masszát! Ezt a folyamatot még párszor érdemes megismételni, hogy egy csepp nedű se vesszen kárba!
 7. Helyezd a levet a hordóba! A présből megszűrt levet öntsd a hordóba, ahol a következő napokban, hetekben, hónapokban érlelődni fog.
 8. Mérd meg a cukorfokát! Bizony, sajnos az időjárást nem lehet befolyásolni, így pótolnod kell azt a cukormennyiséget, ami a kevés napsütés hatására kimaradt.
 9. Ellenőrizd! Nem árt, ha folyamatos ellenőrzés alatt tartod a minőséget és mind a must, mind a bor minőségét kortyolgatva kíséred figyelemmel!

[szerkesztés] Tippek

 • Tervezz be próbaszüretet! Ha esetleg bizonytalan vagy a szüret időpontjával kapcsolatban, próbaszürettel könnyedén megállapítható a szőlőszedés legmegfelelőbb időpontja. Különböző szőlőtőkékről csippents le fürtöket, ízleld meg, hogy mennyire érett és édes a termés. Ha elég magasnak érzed a gyümölcs cukorfokát, akkor tervezheted is a közeljövőben a leszedését.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Hordó,
 • metszőolló,
 • kén,
 • tárolóedények,
 • fertőtlenítőszer,
 • javítóanyag (cukor).

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Semmiképpen ne szedd le túl korán a gyümölcsöt, mert rengeteg adalékanyagot kell hozzátenni!
 • Semmilyen kosz vagy piszok nem érintkezhet a szőlővel, borral, hiszen a bor jelentősebb minőségromláson mehet át, ha erre nem ügyelsz kellően!

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Kamillaakameleon