1 100
szerkesztés
Módosítások
Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell narancsot szárítani? == right|250px A szárított narancsot elsősorban téli, karácsonyi dekorációkhoz használják,…”
== Hogyan kell narancsot szárítani? ==
[[Fájl:narancs-szaritas.jpg|right|250px]]
A szárított narancsot elsősorban téli, karácsonyi dekorációkhoz használják, de más időszakban is feldobhatjuk vele a környezetünket. Szépsége mellett kellemes illatával is jobb kedvre deríti az embert. A narancsot vékony karikára szelve célszerű szárítani, így sokoldalúan felhasználható díszt kapunk.
== Lépések ==
# Vegyél néhány narancsot a tömörebb, kevésbé lédús, vékonyabb héjú fajtából.
# Vágd fel vékony (néhány milliméteres) karikákra egy éles késsel.
# A narancsszeleteket fektesd egy összehajtott törölközőre, majd takard be az anyag másik felével. Hagyd így egy éjszakára. Ez felszívja a narancsban lévő nedvesség egy jelentős részét.
# Ezután a radiátorra, konvektorra, cserépkályhára tegyél egy tepsit vagy egy fém tálcát, rakj rá sütőpapírt, majd tedd át ide a narancsszeleteket. A tepsi jó hővezető, felmelegedve szárítja a narancsot, a sütőpapír pedig megakadályozza, hogy a szeletek letapadjanak.
# Legalább naponta forgasd át a narancsszeleteket az egyenletes száradás érdekében.
# A narancsszeleteket addig hagyd a fűtőtesten, amíg zörgősre nem száradnak – ez 4-7 napot vesz igénybe a fűtés intenzitásától függően.
# Ha gyorsítani akarod a folyamatot, akkor egy napig hagyd a narancsot a fűtőtesten száradni, majd ebben a félkész állapotban tedd a sütőbe. A legalacsonyabb hőfokon, légkeverés mellett, esetleg nyitott ajtónál folytasd a narancs szárítását, gyakran forgatva a szeleteket.
# A száraz narancsból készíts dekorációt – ha nem használod fel azonnal, jól szellőző helyen tárold.
== Tippek ==
* Nemcsak narancsot, hanem citromot, (piros) grapefruitot is lehet szárítani a fenti módszerrel. Ha vegyesen szárítod a déli gyümölcsöket, akár pár darab fahéjjal és csillagánizzsal egy tálra rendezve is szép, szemet gyönyörködtető és fenségesen illatozó dekorációt kapsz.
* Ha a szárított narancsot szeretnéd hosszabb időre tartósítani, érdemes lelakkozni (hobbiboltban kapható szórófejes színtelen lakk, de akár a hajlakk is megteszi.) Ez viszont csökkenti az illatát.
* A narancsszeleteket aszalógépben is lehet szárítani, ha rendelkezésedre áll ilyen szerkezet.
* A megszárított narancs (ha nem kezelted lakkal, illetve szárítás előtt megmostad), ehető – bár önmagában nem túl nagy az élvezeti értéke. Ha úgy szeretnéd tartósítani a narancsot, hogy édességként is lehessen fogyasztani, a kandírozást érdemest kipróbálnod.
== Amire szükséged lehet ==
* Narancs
* Törölköző
* Tepsi vagy fém tálca
* Sütőpapír
* Meleg fűtőtest
* Sütő
== Figyelmeztetések ==
* A narancs szárításához alacsony, 50-60 fokos hőmérséklet kell. A legtöbb sütő ennél magasabb hőmérséklettel működik, ezért ha sütőben akarjuk szárítani a narancsot, fokozottan ügyeljünk rá, nehogy megégjen, megbarnuljon!
* A szárított narancs zárt dobozban tárolva megpenészedhet, ha viszont nyitott helyen van, hosszú távon a molyok találják meg. Érdemes minden évben új dekorációt készíteni egy-egy narancs szárításával, így az illata is erősebb.
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
* [http://mezeskalacskonyha.blogspot.hu/2010/12/szaritott-narancskarika.html Narancs szárítás a Mézeskalács konyhából]
* [http://tarkafirka.blog.hu/2012/02/07/aszalt_narancskarikak_hazilag Szárított narancskarikák készítése és felhasználása]
* [http://www.harmonet.hu/karacsony/62235-igy-szarits-hazilag-narancsszeleteket!.html Így száríts narancsszeleteket házilag! – Harmonet]
[[Kategória:Otthon-kert]]
[[Fájl:narancs-szaritas.jpg|right|250px]]
A szárított narancsot elsősorban téli, karácsonyi dekorációkhoz használják, de más időszakban is feldobhatjuk vele a környezetünket. Szépsége mellett kellemes illatával is jobb kedvre deríti az embert. A narancsot vékony karikára szelve célszerű szárítani, így sokoldalúan felhasználható díszt kapunk.
== Lépések ==
# Vegyél néhány narancsot a tömörebb, kevésbé lédús, vékonyabb héjú fajtából.
# Vágd fel vékony (néhány milliméteres) karikákra egy éles késsel.
# A narancsszeleteket fektesd egy összehajtott törölközőre, majd takard be az anyag másik felével. Hagyd így egy éjszakára. Ez felszívja a narancsban lévő nedvesség egy jelentős részét.
# Ezután a radiátorra, konvektorra, cserépkályhára tegyél egy tepsit vagy egy fém tálcát, rakj rá sütőpapírt, majd tedd át ide a narancsszeleteket. A tepsi jó hővezető, felmelegedve szárítja a narancsot, a sütőpapír pedig megakadályozza, hogy a szeletek letapadjanak.
# Legalább naponta forgasd át a narancsszeleteket az egyenletes száradás érdekében.
# A narancsszeleteket addig hagyd a fűtőtesten, amíg zörgősre nem száradnak – ez 4-7 napot vesz igénybe a fűtés intenzitásától függően.
# Ha gyorsítani akarod a folyamatot, akkor egy napig hagyd a narancsot a fűtőtesten száradni, majd ebben a félkész állapotban tedd a sütőbe. A legalacsonyabb hőfokon, légkeverés mellett, esetleg nyitott ajtónál folytasd a narancs szárítását, gyakran forgatva a szeleteket.
# A száraz narancsból készíts dekorációt – ha nem használod fel azonnal, jól szellőző helyen tárold.
== Tippek ==
* Nemcsak narancsot, hanem citromot, (piros) grapefruitot is lehet szárítani a fenti módszerrel. Ha vegyesen szárítod a déli gyümölcsöket, akár pár darab fahéjjal és csillagánizzsal egy tálra rendezve is szép, szemet gyönyörködtető és fenségesen illatozó dekorációt kapsz.
* Ha a szárított narancsot szeretnéd hosszabb időre tartósítani, érdemes lelakkozni (hobbiboltban kapható szórófejes színtelen lakk, de akár a hajlakk is megteszi.) Ez viszont csökkenti az illatát.
* A narancsszeleteket aszalógépben is lehet szárítani, ha rendelkezésedre áll ilyen szerkezet.
* A megszárított narancs (ha nem kezelted lakkal, illetve szárítás előtt megmostad), ehető – bár önmagában nem túl nagy az élvezeti értéke. Ha úgy szeretnéd tartósítani a narancsot, hogy édességként is lehessen fogyasztani, a kandírozást érdemest kipróbálnod.
== Amire szükséged lehet ==
* Narancs
* Törölköző
* Tepsi vagy fém tálca
* Sütőpapír
* Meleg fűtőtest
* Sütő
== Figyelmeztetések ==
* A narancs szárításához alacsony, 50-60 fokos hőmérséklet kell. A legtöbb sütő ennél magasabb hőmérséklettel működik, ezért ha sütőben akarjuk szárítani a narancsot, fokozottan ügyeljünk rá, nehogy megégjen, megbarnuljon!
* A szárított narancs zárt dobozban tárolva megpenészedhet, ha viszont nyitott helyen van, hosszú távon a molyok találják meg. Érdemes minden évben új dekorációt készíteni egy-egy narancs szárításával, így az illata is erősebb.
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
* [http://mezeskalacskonyha.blogspot.hu/2010/12/szaritott-narancskarika.html Narancs szárítás a Mézeskalács konyhából]
* [http://tarkafirka.blog.hu/2012/02/07/aszalt_narancskarikak_hazilag Szárított narancskarikák készítése és felhasználása]
* [http://www.harmonet.hu/karacsony/62235-igy-szarits-hazilag-narancsszeleteket!.html Így száríts narancsszeleteket házilag! – Harmonet]
[[Kategória:Otthon-kert]]