Narancsot szárítani

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell narancsot szárítani?

Narancs-szaritas.jpg

A szárított narancsot elsősorban téli, karácsonyi dekorációkhoz használják, de más időszakban is feldobhatjuk vele a környezetünket. Szépsége mellett kellemes illatával is jobb kedvre deríti az embert. A narancsot vékony karikára szelve célszerű szárítani, így sokoldalúan felhasználható díszt kapunk.

[szerkesztés] Lépések

 1. Vegyél néhány narancsot a tömörebb, kevésbé lédús, vékonyabb héjú fajtából.
 2. Vágd fel vékony (néhány milliméteres) karikákra egy éles késsel.
 3. A narancsszeleteket fektesd egy összehajtott törölközőre, majd takard be az anyag másik felével. Hagyd így egy éjszakára. Ez felszívja a narancsban lévő nedvesség egy jelentős részét.
 4. Ezután a radiátorra, konvektorra, cserépkályhára tegyél egy tepsit vagy egy fém tálcát, rakj rá sütőpapírt, majd tedd át ide a narancsszeleteket. A tepsi jó hővezető, felmelegedve szárítja a narancsot, a sütőpapír pedig megakadályozza, hogy a szeletek letapadjanak.
 5. Legalább naponta forgasd át a narancsszeleteket az egyenletes száradás érdekében.
 6. A narancsszeleteket addig hagyd a fűtőtesten, amíg zörgősre nem száradnak – ez 4-7 napot vesz igénybe a fűtés intenzitásától függően.
 7. Ha gyorsítani akarod a folyamatot, akkor egy napig hagyd a narancsot a fűtőtesten száradni, majd ebben a félkész állapotban tedd a sütőbe. A legalacsonyabb hőfokon, légkeverés mellett, esetleg nyitott ajtónál folytasd a narancs szárítását, gyakran forgatva a szeleteket.
 8. A száraz narancsból készíts dekorációt – ha nem használod fel azonnal, jól szellőző helyen tárold.

[szerkesztés] Tippek

 • Nemcsak narancsot, hanem citromot, (piros) grapefruitot is lehet szárítani a fenti módszerrel. Ha vegyesen szárítod a déli gyümölcsöket, akár pár darab fahéjjal és csillagánizzsal egy tálra rendezve is szép, szemet gyönyörködtető és fenségesen illatozó dekorációt kapsz.
 • Ha a szárított narancsot szeretnéd hosszabb időre tartósítani, érdemes lelakkozni (hobbiboltban kapható szórófejes színtelen lakk, de akár a hajlakk is megteszi.) Ez viszont csökkenti az illatát.
 • A narancsszeleteket aszalógépben is lehet szárítani, ha rendelkezésedre áll ilyen szerkezet.
 • A megszárított narancs (ha nem kezelted lakkal, illetve szárítás előtt megmostad), ehető – bár önmagában nem túl nagy az élvezeti értéke. Ha úgy szeretnéd tartósítani a narancsot, hogy édességként is lehessen fogyasztani, a kandírozást érdemes kipróbálnod.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Narancs
 • Törölköző
 • Tepsi vagy fém tálca
 • Sütőpapír
 • Meleg fűtőtest
 • Sütő

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • A narancs szárításához alacsony, 50-60 fokos hőmérséklet kell. A legtöbb sütő ennél magasabb hőmérséklettel működik, ezért ha sütőben akarjuk szárítani a narancsot, fokozottan ügyeljünk rá, nehogy megégjen, megbarnuljon!
 • A szárított narancs zárt dobozban tárolva megpenészedhet, ha viszont nyitott helyen van, hosszú távon a molyok találják meg. Érdemes minden évben új dekorációt készíteni egy-egy narancs szárításával, így az illata is erősebb.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

JViki