29
szerkesztés
Módosítások
Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell Megfelelő grillsütőt választani? == Idén is eljött a grillszezon, itt az ideje beszerezni a megfelelő felszerelést. Mivel nem csak egy nyárra t…”
== Hogyan kell Megfelelő grillsütőt választani? ==
Idén is eljött a grillszezon, itt az ideje beszerezni a megfelelő felszerelést. Mivel nem csak egy nyárra tervezünk, érdemes jól átgondolni, milyen grillsütőt szeretnénk a kertünkben látni jó pár éven keresztül.
== Lépések ==
# Három fajta grillsütő létezik: '''elektromos, faszenes és gázgrill'''. Az ''elektromos'' grillsütők nem foglalnak nagy helyet és szinte bárhol beüzemelhető, ahol konnektort találunk. Alapvetően két-három ember igényeit képes kiszolgálni, inkább kis társaságoknak praktikus. Télen is lehet vele grillezni, és nagyon jól tárolható. Nem kell hozzá tűzifa, faszén, gáz, nem koszol, és nem füstöl. Fontos a teljesítménye, ugyanis ez határozza meg a sütési hőmérsékletet. Csak be kell dugni a konnektorba, és a fűtőszálak felforrósítják a sütőfelületet, ami fölött található a grillrács. Hátránya, hogy nem adja azt a tipikus „igazi grill ízt” a húsoknak, mint a többi fajta.
# A ''faszenes'' grillsütő a legelterjedtebb, mert olcsó és könnyen kezelhető, noha a sütési hőmérséklet beállítása némi gyakorlatot igényel. Ha ezt sikerült eltalálnunk, utána egyenletes hőmérsékleten süthetjük meg a húsokat. Fontos, hogy külön tartálya legyen az elégett hamunak, hogy könnyen el tudjuk távolítani akár sütés közben is.
# A grillsütők harmadik fajtája a ''gázgrill''. Nagy előnye, hogy a gázégők segítségével remekül szabályozható a sütési hőmérséklet, emellett könnyen és gyorsan tisztítható. Általában többfajta méretben juthatunk hozzá. A legkisebb fajtát könnyen szállíthatjuk, és egyszerű a tárolása is. A legnagyobb testvér három vagy több gázégővel működik, és meglehetősen robusztus méretekkel rendelkezik. Külön vagy akár szettben is kaphatók hozzájuk a megfelelő kiegészítők, pl.: wok, vaslap, grillrács stb.
# A gázgrilleket a méreteiken kívül a felhasznált technológia alapján is osztályozhatjuk. Az egyik típus a ''lávaköves'' grill, ahol az égők speciális anyagú köveknek adják le a hőt, amik ezután egyenletes hőmérsékleten sütik meg a húst a grillrácson. A második fajtájuk a ''kontakt'' grill, ahol az öntöttvas grillrács vagy a vaslap közvetlenül az égőktől veszi át a hőt. Végül, de nem utolsó sorban, az RBS technológia: itt kerámiaégők végzik a dolgukat, a sütő oldalán pedig egy kis kádat találhatunk, ahol összegyűlik a lecsöpögő zsiradék és minden egyéb folyadék, így nem gyulladnak be. Ezt a technológiát gyakran kombinálják vaslappal vagy lávakővel is, noha a lávakő ilyenkor inkább csak esztétikai funkciót tölt be.
# Nem csak fémből készült grillezők léteznek, érdemes egy kicsit körbenéznünk a hagyományosabb anyagok terén is. A ''kőből épített grillezők'' szintén nagyon elterjedtek, mert rendkívül esztétikusak és méltó berendezési tárgyai lehetnek a kertünknek. Ezek általában zárt égőteret használnak, ezért kéményt is építenek rájuk. A tüzet faszénnel vagy fával gyújthatjuk meg bennük, ami némi tapasztalatot igényel. A zárt égőtér és a kő alapanyag miatt ugyanis kicsit nehezebb beállítani a sütési hőmérsékletet: a kő egy idő után felforrósodik és elkezdi leadni a felvett hőt, ez adja a grill végleges hőmérsékletét. Ha sikerült eltalálnunk a megfelelő hőfokot, akkor nyugodtan hátradőlhetünk, mert a kő képes folyamatosan fenntartani a kívánt hőmérsékletet.
== Tippek ==
* A grillsütők ideális méretét nagyban befolyásolja a rendelkezésünkre álló hely. A kertben felállított grill mellett elég hely kell, hogy maradjon a munka elvégzésére. Ha túl kevés helyünk van dolgozni, az nemcsak kényelmetlen, hanem egyenesen veszélyes is. Emellett praktikus szempont valamilyen vízforrás közelsége, hiszen a lehető leggyorsabban kell tudnunk reagálni, ha bármi probléma történik.
* A minőségből nem érdemes alább adni. Hosszú távra tervezzünk, vegyük meg a lehető legjobb grillezőt, a lehetőségekhez mérten. Különösen fontos a sütőfelület minősége, mert az a grillező szíve. Ha az berozsdásodik vagy tönkremegy, mehetünk új grillért a boltba.
* Érdemes olyan típust választani, ami kevés darabból van összerakva. Aranyszabály, hogy minél több darabból áll egy grillsütő, annál instabilabb.
* Lehetőleg könnyen tisztítható készüléket szerezzünk be, ezzel nagyon sok időt spórolhatunk magunknak.
* A lávaköves grilleknek van egy trükkjük, ami megkönnyítheti az életünket: ha sütés után bekapcsolva hagyjuk a grillt, a lávakő elégeti a beleivódott zsírt és egyéb szennyeződéseket, így tulajdonképpen megtisztítja saját magát.
* Ha lehet, válasszunk állítható lábú és állványú grillt. Ez kényelmessé és praktikussá teszi a munkát.
* A gázgrilleknél nem mindig része a megvásárolt csomagnak a gázpalackokhoz szükséges átalakító. Erre mindig figyeljünk, mert elengedhetetlen része a készüléknek, és ha nem kapjuk meg az alapcsomagban, akkor magunknak kell beszereznünk.
* A grillsütőt érdemes a szomszédoktól messzebb felállítani, hogy ne a nappali ablaka alatt füstöljük a húsokat.
* Jóleső kényelmet nyújt, ha a konyha és a grill között rövid utat kell csak megtennünk, hiszen a ki-be járkálás sajnos hozzá tartozik a kerti grillezés örömeihez.
* Az uralkodó szélirány megfigyelése pedig már a hab a tortán: ha megfelelő szögbe fordítjuk a grillsütőt, nem kell kiállnunk a szokásos füstpróbát, amíg készítjük az ételt.
== Figyelmeztetések ==
* A kőgrilleket nem szabad közvetlenül a talajra tenni, mert megsüllyedhet és megrepedhet. Ehelyett inkább készítsünk neki egy kisebb talapzatot, és arra helyezzük rá.
* Figyeljünk, hogy a grillezőnek nagy és kézre eső fogantyúi legyenek, és ami még fontosabb, hogy semmiképpen se vezessék a hőt, különben nem tudjuk majd mozgatni.
* Ha túl könnyű a sütő, fennáll a veszélye, hogy egy nagyobb szélvihar fellökheti. Nem ajánlatos ilyen típust venni a gyermekes családoknak sem, ahol egy bicikliző csemete könnyedén magára boríthatja a készüléket.
* Faszenes grillnél vigyázzunk a lecsöpögő zsírral, mert belobbanhat. Hasonlóképpen elővigyázatosan kell eljárnunk a katalizátor anyagokkal, mint a grillbegyújtó folyadék és a grillbegyújtó kocka. Nagyon óvatosan locsoljuk meg a tüzet, mert nagyon könnyen lángra kapnak ezek az anyagok, és nem egy súlyos balesetet okoztak már a grillezők körében.
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
* [http://www.bauhaus.hu/index.php?id=grill&utm_source=HK&utm_medium=cpc&utm_campaign=grillek
Grill vásár a BAUHAUS-ban]
[[Kategória:Otthon-kert]]
Idén is eljött a grillszezon, itt az ideje beszerezni a megfelelő felszerelést. Mivel nem csak egy nyárra tervezünk, érdemes jól átgondolni, milyen grillsütőt szeretnénk a kertünkben látni jó pár éven keresztül.
== Lépések ==
# Három fajta grillsütő létezik: '''elektromos, faszenes és gázgrill'''. Az ''elektromos'' grillsütők nem foglalnak nagy helyet és szinte bárhol beüzemelhető, ahol konnektort találunk. Alapvetően két-három ember igényeit képes kiszolgálni, inkább kis társaságoknak praktikus. Télen is lehet vele grillezni, és nagyon jól tárolható. Nem kell hozzá tűzifa, faszén, gáz, nem koszol, és nem füstöl. Fontos a teljesítménye, ugyanis ez határozza meg a sütési hőmérsékletet. Csak be kell dugni a konnektorba, és a fűtőszálak felforrósítják a sütőfelületet, ami fölött található a grillrács. Hátránya, hogy nem adja azt a tipikus „igazi grill ízt” a húsoknak, mint a többi fajta.
# A ''faszenes'' grillsütő a legelterjedtebb, mert olcsó és könnyen kezelhető, noha a sütési hőmérséklet beállítása némi gyakorlatot igényel. Ha ezt sikerült eltalálnunk, utána egyenletes hőmérsékleten süthetjük meg a húsokat. Fontos, hogy külön tartálya legyen az elégett hamunak, hogy könnyen el tudjuk távolítani akár sütés közben is.
# A grillsütők harmadik fajtája a ''gázgrill''. Nagy előnye, hogy a gázégők segítségével remekül szabályozható a sütési hőmérséklet, emellett könnyen és gyorsan tisztítható. Általában többfajta méretben juthatunk hozzá. A legkisebb fajtát könnyen szállíthatjuk, és egyszerű a tárolása is. A legnagyobb testvér három vagy több gázégővel működik, és meglehetősen robusztus méretekkel rendelkezik. Külön vagy akár szettben is kaphatók hozzájuk a megfelelő kiegészítők, pl.: wok, vaslap, grillrács stb.
# A gázgrilleket a méreteiken kívül a felhasznált technológia alapján is osztályozhatjuk. Az egyik típus a ''lávaköves'' grill, ahol az égők speciális anyagú köveknek adják le a hőt, amik ezután egyenletes hőmérsékleten sütik meg a húst a grillrácson. A második fajtájuk a ''kontakt'' grill, ahol az öntöttvas grillrács vagy a vaslap közvetlenül az égőktől veszi át a hőt. Végül, de nem utolsó sorban, az RBS technológia: itt kerámiaégők végzik a dolgukat, a sütő oldalán pedig egy kis kádat találhatunk, ahol összegyűlik a lecsöpögő zsiradék és minden egyéb folyadék, így nem gyulladnak be. Ezt a technológiát gyakran kombinálják vaslappal vagy lávakővel is, noha a lávakő ilyenkor inkább csak esztétikai funkciót tölt be.
# Nem csak fémből készült grillezők léteznek, érdemes egy kicsit körbenéznünk a hagyományosabb anyagok terén is. A ''kőből épített grillezők'' szintén nagyon elterjedtek, mert rendkívül esztétikusak és méltó berendezési tárgyai lehetnek a kertünknek. Ezek általában zárt égőteret használnak, ezért kéményt is építenek rájuk. A tüzet faszénnel vagy fával gyújthatjuk meg bennük, ami némi tapasztalatot igényel. A zárt égőtér és a kő alapanyag miatt ugyanis kicsit nehezebb beállítani a sütési hőmérsékletet: a kő egy idő után felforrósodik és elkezdi leadni a felvett hőt, ez adja a grill végleges hőmérsékletét. Ha sikerült eltalálnunk a megfelelő hőfokot, akkor nyugodtan hátradőlhetünk, mert a kő képes folyamatosan fenntartani a kívánt hőmérsékletet.
== Tippek ==
* A grillsütők ideális méretét nagyban befolyásolja a rendelkezésünkre álló hely. A kertben felállított grill mellett elég hely kell, hogy maradjon a munka elvégzésére. Ha túl kevés helyünk van dolgozni, az nemcsak kényelmetlen, hanem egyenesen veszélyes is. Emellett praktikus szempont valamilyen vízforrás közelsége, hiszen a lehető leggyorsabban kell tudnunk reagálni, ha bármi probléma történik.
* A minőségből nem érdemes alább adni. Hosszú távra tervezzünk, vegyük meg a lehető legjobb grillezőt, a lehetőségekhez mérten. Különösen fontos a sütőfelület minősége, mert az a grillező szíve. Ha az berozsdásodik vagy tönkremegy, mehetünk új grillért a boltba.
* Érdemes olyan típust választani, ami kevés darabból van összerakva. Aranyszabály, hogy minél több darabból áll egy grillsütő, annál instabilabb.
* Lehetőleg könnyen tisztítható készüléket szerezzünk be, ezzel nagyon sok időt spórolhatunk magunknak.
* A lávaköves grilleknek van egy trükkjük, ami megkönnyítheti az életünket: ha sütés után bekapcsolva hagyjuk a grillt, a lávakő elégeti a beleivódott zsírt és egyéb szennyeződéseket, így tulajdonképpen megtisztítja saját magát.
* Ha lehet, válasszunk állítható lábú és állványú grillt. Ez kényelmessé és praktikussá teszi a munkát.
* A gázgrilleknél nem mindig része a megvásárolt csomagnak a gázpalackokhoz szükséges átalakító. Erre mindig figyeljünk, mert elengedhetetlen része a készüléknek, és ha nem kapjuk meg az alapcsomagban, akkor magunknak kell beszereznünk.
* A grillsütőt érdemes a szomszédoktól messzebb felállítani, hogy ne a nappali ablaka alatt füstöljük a húsokat.
* Jóleső kényelmet nyújt, ha a konyha és a grill között rövid utat kell csak megtennünk, hiszen a ki-be járkálás sajnos hozzá tartozik a kerti grillezés örömeihez.
* Az uralkodó szélirány megfigyelése pedig már a hab a tortán: ha megfelelő szögbe fordítjuk a grillsütőt, nem kell kiállnunk a szokásos füstpróbát, amíg készítjük az ételt.
== Figyelmeztetések ==
* A kőgrilleket nem szabad közvetlenül a talajra tenni, mert megsüllyedhet és megrepedhet. Ehelyett inkább készítsünk neki egy kisebb talapzatot, és arra helyezzük rá.
* Figyeljünk, hogy a grillezőnek nagy és kézre eső fogantyúi legyenek, és ami még fontosabb, hogy semmiképpen se vezessék a hőt, különben nem tudjuk majd mozgatni.
* Ha túl könnyű a sütő, fennáll a veszélye, hogy egy nagyobb szélvihar fellökheti. Nem ajánlatos ilyen típust venni a gyermekes családoknak sem, ahol egy bicikliző csemete könnyedén magára boríthatja a készüléket.
* Faszenes grillnél vigyázzunk a lecsöpögő zsírral, mert belobbanhat. Hasonlóképpen elővigyázatosan kell eljárnunk a katalizátor anyagokkal, mint a grillbegyújtó folyadék és a grillbegyújtó kocka. Nagyon óvatosan locsoljuk meg a tüzet, mert nagyon könnyen lángra kapnak ezek az anyagok, és nem egy súlyos balesetet okoztak már a grillezők körében.
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
* [http://www.bauhaus.hu/index.php?id=grill&utm_source=HK&utm_medium=cpc&utm_campaign=grillek
Grill vásár a BAUHAUS-ban]
[[Kategória:Otthon-kert]]