Megfelelő grillsütőt választani

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell megfelelő grillsütőt választani?

Idén is eljött a grillszezon, itt az ideje beszerezni a megfelelő felszerelést. Mivel nem csak egy nyárra tervezünk, érdemes jól átgondolni, milyen grillsütőt szeretnénk a kertünkben látni jó pár éven keresztül.

[szerkesztés] Lépések

  1. Három fajta grillsütő létezik: elektromos, faszenes és gázgrill. Az elektromos grillsütők nem foglalnak nagy helyet és szinte bárhol beüzemelhető, ahol konnektort találunk. Alapvetően két-három ember igényeit képes kiszolgálni, inkább kis társaságoknak praktikus. Télen is lehet vele grillezni, és nagyon jól tárolható. Nem kell hozzá tűzifa, faszén, gáz, nem koszol, és nem füstöl. Fontos a teljesítménye, ugyanis ez határozza meg a sütési hőmérsékletet. Csak be kell dugni a konnektorba, és a fűtőszálak felforrósítják a sütőfelületet, ami fölött található a grillrács. Hátránya, hogy nem adja azt a tipikus „igazi grill ízt” a húsoknak, mint a többi fajta.
  2. A faszenes grillsütő a legelterjedtebb, mert olcsó és könnyen kezelhető, noha a sütési hőmérséklet beállítása némi gyakorlatot igényel. Ha ezt sikerült eltalálnunk, utána egyenletes hőmérsékleten süthetjük meg a húsokat. Fontos, hogy külön tartálya legyen az elégett hamunak, hogy könnyen el tudjuk távolítani akár sütés közben is.
  3. A grillsütők harmadik fajtája a gázgrill. Nagy előnye, hogy a gázégők segítségével remekül szabályozható a sütési hőmérséklet, emellett könnyen és gyorsan tisztítható. Általában többfajta méretben juthatunk hozzá. A legkisebb fajtát könnyen szállíthatjuk, és egyszerű a tárolása is. A legnagyobb testvér három vagy több gázégővel működik, és meglehetősen robusztus méretekkel rendelkezik. Külön vagy akár szettben is kaphatók hozzájuk a megfelelő kiegészítők, pl.: wok, vaslap, grillrács stb.
  4. A gázgrilleket a méreteiken kívül a felhasznált technológia alapján is osztályozhatjuk. Az egyik típus a lávaköves grill, ahol az égők speciális anyagú köveknek adják le a hőt, amik ezután egyenletes hőmérsékleten sütik meg a húst a grillrácson. A második fajtájuk a kontakt grill, ahol az öntöttvas grillrács vagy a vaslap közvetlenül az égőktől veszi át a hőt. Végül, de nem utolsó sorban, az RBS technológia: itt kerámiaégők végzik a dolgukat, a sütő oldalán pedig egy kis kádat találhatunk, ahol összegyűlik a lecsöpögő zsiradék és minden egyéb folyadék, így nem gyulladnak be. Ezt a technológiát gyakran kombinálják vaslappal vagy lávakővel is, noha a lávakő ilyenkor inkább csak esztétikai funkciót tölt be.
  5. Nem csak fémből készült grillezők léteznek, érdemes egy kicsit körbenéznünk a hagyományosabb anyagok terén is. A kőből épített grillezők szintén nagyon elterjedtek, mert rendkívül esztétikusak és méltó berendezési tárgyai lehetnek a kertünknek. Ezek általában zárt égőteret használnak, ezért kéményt is építenek rájuk. A tüzet faszénnel vagy fával gyújthatjuk meg bennük, ami némi tapasztalatot igényel. A zárt égőtér és a kő alapanyag miatt ugyanis kicsit nehezebb beállítani a sütési hőmérsékletet: a kő egy idő után felforrósodik és elkezdi leadni a felvett hőt, ez adja a grill végleges hőmérsékletét. Ha sikerült eltalálnunk a megfelelő hőfokot, akkor nyugodtan hátradőlhetünk, mert a kő képes folyamatosan fenntartani a kívánt hőmérsékletet.


[szerkesztés] Tippek

  • A grillsütők ideális méretét nagyban befolyásolja a rendelkezésünkre álló hely. A kertben felállított grill mellett elég hely kell, hogy maradjon a munka elvégzésére. Ha túl kevés helyünk van dolgozni, az nemcsak kényelmetlen, hanem egyenesen veszélyes is. Emellett praktikus szempont valamilyen vízforrás közelsége, hiszen a lehető leggyorsabban kell tudnunk reagálni, ha bármi probléma történik.
  • A minőségből nem érdemes alább adni. Hosszú távra tervezzünk, vegyük meg a lehető legjobb grillezőt, a lehetőségekhez mérten. Különösen fontos a sütőfelület minősége, mert az a grillező szíve. Ha az berozsdásodik vagy tönkremegy, mehetünk új grillért a boltba.
  • Érdemes olyan típust választani, ami kevés darabból van összerakva. Aranyszabály, hogy minél több darabból áll egy grillsütő, annál instabilabb.
  • Lehetőleg könnyen tisztítható készüléket szerezzünk be, ezzel nagyon sok időt spórolhatunk magunknak.
  • A lávaköves grilleknek van egy trükkjük, ami megkönnyítheti az életünket: ha sütés után bekapcsolva hagyjuk a grillt, a lávakő elégeti a beleivódott zsírt és egyéb szennyeződéseket, így tulajdonképpen megtisztítja saját magát.
  • Ha lehet, válasszunk állítható lábú és állványú grillt. Ez kényelmessé és praktikussá teszi a munkát.
  • A gázgrilleknél nem mindig része a megvásárolt csomagnak a gázpalackokhoz szükséges átalakító. Erre mindig figyeljünk, mert elengedhetetlen része a készüléknek, és ha nem kapjuk meg az alapcsomagban, akkor magunknak kell beszereznünk.
  • A grillsütőt érdemes a szomszédoktól messzebb felállítani, hogy ne a nappali ablaka alatt füstöljük a húsokat.
  • Jóleső kényelmet nyújt, ha a konyha és a grill között rövid utat kell csak megtennünk, hiszen a ki-be járkálás sajnos hozzá tartozik a kerti grillezés örömeihez.
  • Az uralkodó szélirány megfigyelése pedig már a hab a tortán: ha megfelelő szögbe fordítjuk a grillsütőt, nem kell kiállnunk a szokásos füstpróbát, amíg készítjük az ételt.


[szerkesztés] Figyelmeztetések

  • A kőgrilleket nem szabad közvetlenül a talajra tenni, mert megsüllyedhet és megrepedhet. Ehelyett inkább készítsünk neki egy kisebb talapzatot, és arra helyezzük rá.
  • Figyeljünk, hogy a grillezőnek nagy és kézre eső fogantyúi legyenek, és ami még fontosabb, hogy semmiképpen se vezessék a hőt, különben nem tudjuk majd mozgatni.
  • Ha túl könnyű a sütő, fennáll a veszélye, hogy egy nagyobb szélvihar fellökheti. Nem ajánlatos ilyen típust venni a gyermekes családoknak sem, ahol egy bicikliző csemete könnyedén magára boríthatja a készüléket.
  • Faszenes grillnél vigyázzunk a lecsöpögő zsírral, mert belobbanhat. Hasonlóképpen elővigyázatosan kell eljárnunk a katalizátor anyagokkal, mint a grillbegyújtó folyadék és a grillbegyújtó kocka. Nagyon óvatosan locsoljuk meg a tüzet, mert nagyon könnyen lángra kapnak ezek az anyagok, és nem egy súlyos balesetet okoztak már a grillezők körében.


[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Bauhaus, Hogyankell