94
szerkesztés
Módosítások
Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell cserépkályhával fűteni? == right|200pxA cserépkályhával való fűtésnek nagy hagyománya va…”
== Hogyan kell cserépkályhával fűteni? ==
[[Fájl:Cserépkályha-begyújtás-szerelvenbyolt.jpg|right|200px]]A cserépkályhával való fűtésnek nagy hagyománya van Magyarországon, sőt, a mai napig több háztartás választja a fűtésnek ezt a hangulatos módját. A cserépkályha használata nem kimondottan nehéz feladat, viszont vannak szabályok, melyeket feltétlenül be kell tartanunk!
== Lépések ==
#Ha új vagy újrarakott kályhánk van, akkor mindenképp végezzük el a szárítófűtést, mielőtt használatba vesszük, ha ősszel vagy télen építettük be! Az első napon 2-3 kg fával kezdjük meg a fűtést, majd minden egyes nap újabb 2-3 kg-mal növeljük a tüzelő adagját! Körülbelül 7-10 napon keresztül végezzük a szárítófűtést úgy, hogy a hamuajtó eközben nyitva maradjon!
#A tüzelő építését kezdjük az apróbb tüzelőkkel (újság, papír), majd erre pakoljuk a kisebb és vékonyabb hasábokat, ágakat, ezek tetejére pedig a vastagabb darabokat! A rakás két oldalát kerítsük el két nagyobb rönkkel! Ha vegyes tüzelésű a kályha, akkor széndarabokat is oszlassunk el a rakás között!
#Figyeljük a kályha hőmérsékletét! Ha a cserépkályha fala átmelegedett, akkor ne adagoljunk további tüzelőanyagot a kályhába! Várjuk meg, míg leég, majd zárjuk be a hamuajtót és élvezzük a felmelegedett helységet!
== Tippek ==
*Ha kellemetlen szagot érzünk, akkor nem kell egyből megijedni, hisz a szag a túlfűtésre is utalhat.
*Ha nem egyajtós kályhánk van, akkor nem szükséges a hamut minden fűtés alkalmával kikotorni, elég 3-5 naponta kitakarítani az égésteret.
*A tűz testünk mellett lelkünket is felmelegíti és megnyugtatja, ezért kuporodjunk a kályha elé és élvezzük a látványt!
*Tartósság szempontjából teljesen száraz fát és szenet használjunk, így nem kátrányosodik el a kályha!
== Amire szükséged lehet ==
*Fa
*Szén
*Cserépkályha
*Gyufa/öngyújtó
*Papír
*Újság
== Figyelmeztetések ==
*Ne pakoljunk semmit a tűzrács ajtaja előtti részre, mert azzal akadályozzuk az oxigén beáramlását, így nem tápláljuk tovább a tüzet!
*Ha egyajtós a cserépkályhánk, akkor hagyjuk nyitva résnyire a tüzelőajtót és a finomszabályzót!
*Ne zárjuk be a hamuajtót addig, amíg le nem égett a tüzelőanyag!
*Soha ne dobjunk a kályhába nem illő anyagokat a tüzelőtérbe, például gumit, nejlont vagy bármilyen csonthéjat (dió, mogyoró stb.)!
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
*[http://www.szerelvenybolt.hu/hogyan-futsunk-cserepkalyhaval Hogyan fűtsünk cserépkályhával?]
*[http://www.torokkalyha.hu/kepek/utmutato.pdf Cserépkályhák útmutatója]
*[http://www.homeinfo.hu/kivitelezes/gepeszet/futes/1304-takarekos-futes-cserepkalyhaval-1-a-cserepkalyha-reneszansza.html# Takarékos fűtés cserépkályhával]
[[Kategória:Otthon-kert]]
[[Fájl:Cserépkályha-begyújtás-szerelvenbyolt.jpg|right|200px]]A cserépkályhával való fűtésnek nagy hagyománya van Magyarországon, sőt, a mai napig több háztartás választja a fűtésnek ezt a hangulatos módját. A cserépkályha használata nem kimondottan nehéz feladat, viszont vannak szabályok, melyeket feltétlenül be kell tartanunk!
== Lépések ==
#Ha új vagy újrarakott kályhánk van, akkor mindenképp végezzük el a szárítófűtést, mielőtt használatba vesszük, ha ősszel vagy télen építettük be! Az első napon 2-3 kg fával kezdjük meg a fűtést, majd minden egyes nap újabb 2-3 kg-mal növeljük a tüzelő adagját! Körülbelül 7-10 napon keresztül végezzük a szárítófűtést úgy, hogy a hamuajtó eközben nyitva maradjon!
#A tüzelő építését kezdjük az apróbb tüzelőkkel (újság, papír), majd erre pakoljuk a kisebb és vékonyabb hasábokat, ágakat, ezek tetejére pedig a vastagabb darabokat! A rakás két oldalát kerítsük el két nagyobb rönkkel! Ha vegyes tüzelésű a kályha, akkor széndarabokat is oszlassunk el a rakás között!
#Figyeljük a kályha hőmérsékletét! Ha a cserépkályha fala átmelegedett, akkor ne adagoljunk további tüzelőanyagot a kályhába! Várjuk meg, míg leég, majd zárjuk be a hamuajtót és élvezzük a felmelegedett helységet!
== Tippek ==
*Ha kellemetlen szagot érzünk, akkor nem kell egyből megijedni, hisz a szag a túlfűtésre is utalhat.
*Ha nem egyajtós kályhánk van, akkor nem szükséges a hamut minden fűtés alkalmával kikotorni, elég 3-5 naponta kitakarítani az égésteret.
*A tűz testünk mellett lelkünket is felmelegíti és megnyugtatja, ezért kuporodjunk a kályha elé és élvezzük a látványt!
*Tartósság szempontjából teljesen száraz fát és szenet használjunk, így nem kátrányosodik el a kályha!
== Amire szükséged lehet ==
*Fa
*Szén
*Cserépkályha
*Gyufa/öngyújtó
*Papír
*Újság
== Figyelmeztetések ==
*Ne pakoljunk semmit a tűzrács ajtaja előtti részre, mert azzal akadályozzuk az oxigén beáramlását, így nem tápláljuk tovább a tüzet!
*Ha egyajtós a cserépkályhánk, akkor hagyjuk nyitva résnyire a tüzelőajtót és a finomszabályzót!
*Ne zárjuk be a hamuajtót addig, amíg le nem égett a tüzelőanyag!
*Soha ne dobjunk a kályhába nem illő anyagokat a tüzelőtérbe, például gumit, nejlont vagy bármilyen csonthéjat (dió, mogyoró stb.)!
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
*[http://www.szerelvenybolt.hu/hogyan-futsunk-cserepkalyhaval Hogyan fűtsünk cserépkályhával?]
*[http://www.torokkalyha.hu/kepek/utmutato.pdf Cserépkályhák útmutatója]
*[http://www.homeinfo.hu/kivitelezes/gepeszet/futes/1304-takarekos-futes-cserepkalyhaval-1-a-cserepkalyha-reneszansza.html# Takarékos fűtés cserépkályhával]
[[Kategória:Otthon-kert]]