Cserépkályhával fűteni

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell cserépkályhával fűteni?

Cserépkályha-begyújtás-szerelvenbyolt.jpg
A cserépkályhával való fűtésnek nagy hagyománya van Magyarországon, sőt, a mai napig több háztartás választja a fűtésnek ezt a hangulatos módját. A cserépkályha használata nem kimondottan nehéz feladat, viszont vannak szabályok, melyeket feltétlenül be kell tartanunk!

[szerkesztés] Lépések

  1. Ha új vagy újrarakott kályhánk van, akkor mindenképp végezzük el a szárítófűtést, mielőtt használatba vesszük, ha ősszel vagy télen építettük be! Az első napon 2-3 kg fával kezdjük meg a fűtést, majd minden egyes nap újabb 2-3 kg-mal növeljük a tüzelő adagját! Körülbelül 7-10 napon keresztül végezzük a szárítófűtést úgy, hogy a hamuajtó eközben nyitva maradjon!
  2. A tüzelő építését kezdjük az apróbb tüzelőkkel (újság, papír), majd erre pakoljuk a kisebb és vékonyabb hasábokat, ágakat, ezek tetejére pedig a vastagabb darabokat! A rakás két oldalát kerítsük el két nagyobb rönkkel! Ha vegyes tüzelésű a kályha, akkor széndarabokat is oszlassunk el a rakás között!
  3. Figyeljük a kályha hőmérsékletét! Ha a cserépkályha fala átmelegedett, akkor ne adagoljunk további tüzelőanyagot a kályhába! Várjuk meg, míg leég, majd zárjuk be a hamuajtót és élvezzük a felmelegedett helységet!

[szerkesztés] Tippek

  • Ha kellemetlen szagot érzünk, akkor nem kell egyből megijedni, hisz a szag a túlfűtésre is utalhat.
  • Ha nem egyajtós kályhánk van, akkor nem szükséges a hamut minden fűtés alkalmával kikotorni, elég 3-5 naponta kitakarítani az égésteret.
  • A tűz testünk mellett lelkünket is felmelegíti és megnyugtatja, ezért kuporodjunk a kályha elé és élvezzük a látványt!
  • Tartósság szempontjából teljesen száraz fát és szenet használjunk, így nem kátrányosodik el a kályha!


[szerkesztés] Amire szükséged lehet

  • Fa
  • Szén
  • Cserépkályha
  • Gyufa/öngyújtó
  • Papír
  • Újság


[szerkesztés] Figyelmeztetések

  • Ne pakoljunk semmit a tűzrács ajtaja előtti részre, mert azzal akadályozzuk az oxigén beáramlását, így nem tápláljuk tovább a tüzet!
  • Ha egyajtós a cserépkályhánk, akkor hagyjuk nyitva résnyire a tüzelőajtót és a finomszabályzót!
  • Ne zárjuk be a hamuajtót addig, amíg le nem égett a tüzelőanyag!
  • Soha ne dobjunk a kályhába nem illő anyagokat a tüzelőtérbe, például gumit, nejlont vagy bármilyen csonthéjat (dió, mogyoró stb.)!

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Szerelvénybolt