1 859
szerkesztés
Módosítások
Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell wokban főzni? == Az ázsiai szakácsok által oly könnyedén, rutinosan és gyorsan mozgatott wok szerencsére ma már nálunk is beszerezhető, és egy …”
== Hogyan kell wokban főzni? ==
Az ázsiai szakácsok által oly könnyedén, rutinosan és gyorsan mozgatott wok szerencsére ma már nálunk is beszerezhető, és egy kis gyakorlással mi is kiváló ételeket készíthetünk benne. A wok általában könnyűacélból készül, amely kiválóan vezeti a hőt, tehát az edény egyenletesen melegszik fel és a hőt hosszú ideig megtartja, továbbá a wok jellegzetes kialakítása miatt nagyon közel kerülnek a hőforráshoz az ételek, amelyek állandóan vissza-visszacsúsznak az edény oldaláról a legmagasabb a hőmérsékletű középső részre. E kedvező tulajdonságok miatt a wokban nagyon gyorsan és kevés olaj hozzáadásával, minimális tápanyag- és vitaminvesztéssel párolódnak és sülnek meg az ételek. A sok használat következtében pedig idővel kialakul a wok falán egy füstös fátyolréteg, amely megadja a wokban készült, keverve sült ételek jellegzetes ízét, aromáját.
== Lépések ==
#'''Avassuk be az új wokot!''' Ha egy új, közönséges acélból készült wokban szeretnénk főzni, akkor szükség van előkezelésre, hogy eltávolítsuk róla a rozsdásodást megakadályozó réteget. Ehhez először öntsünk a wokba szódabikarbónás (2 evőkanálnyi) vizet, amit forraljunk fel, majd öntsük ki belőle és a wok belső felületéről egy súrolókefe segítségével dörzsöljük le ezt a bevonatot! Töröljük át a wokot egy száraz ronggyal, majd a wokot tegyük a tűzhelyre nagy láng fölé, és egy olajjal átitatott papírtörlővel dörzsöljük át az egész belső felületét! Ezt addig végezzük, amíg a papírtörlő tisztán el nem válik az edénytől. Állítsuk takarékra a tűzhelyet, és még 15 percig melegítsük rajta a wokot, hogy az magába tudja szívni az olajat. (Ezt az előkezelést a nemesacélból, öntöttvasból és teflonbevonattal készült wokoknál ne végezzük el!)
#'''Szerezzük be a megfelelő eszközöket!''' Érdemes beszerezni néhány hasznos eszközt, amelyekkel a wokban való főzést-sütést jelentősen megkönnyíthetjük és hatékonyabbá tehetjük. A legfontosabb tartozék a lapátszerű fakanál (pl. bambuszból készült), amellyel a kevergetve sütésnél tudjuk nagyon gyorsan és folyamatosan forgatni az ételt. Ha olajban sütünk valamit, akkor jól jöhet egy szedőkanál (pl. szűrőszerű), amellyel a megpirult ételeket kiemelhetjük és lecsepegtethetjük. Levesek, egytálételek főzéséhez, zöldségek párolásához pedig egy nagy, a wokot jól lezáró fedőre lesz szükségünk.
#'''Készítsünk elő minden hozzávalót!''' A wokban történő sütés-főzés nagyon gyorsan történik, ezért jó, ha minden alapanyagot és eszközt a kezünk alá készítünk.
#'''Forrósítsuk fel a wokot!''' A még üres wokot nagy lángon, illetve magas hőfokra kapcsolt elektromos tűzhelyen először jól fel kell forrósítani.
#'''Használjunk kevés olajat!''' A wok felforrósítása után vegyük egy kicsit vissza a hőfokot, majd öntsünk kevés olajat a wok közepére, és forgassuk körbe a wokot, hogy az olaj az oldalát is egyenletesen be tudja vonni. A sütéshez ajánlott magas forráspontú és nem túl erőteljes ízű olajat (pl. napraforgóolaj, földimogyoró-olaj) választani.
#'''Süssük meg először a húst!''' Az előre bepácolt húsról teljesen itassuk le a pácot, majd egy kis adag húst tegyünk a wok közepére, ahonnan a lapos fakanállal folyamatosan tologassuk azt a wok oldalára! Hagyjuk megpirulni a húst, de arra ügyeljünk, hogy ne égjen le, és ne is essen szét, miközben forgatjuk, mozgatjuk!
#'''Süssük meg a zöldségeket és a tésztaféléket!''' A zöldségeket és a tésztaféléket is úgy tudjuk megsütni a wokban, ha folyamatosan tologatjuk őket a wok közepéről a wok oldalára. Két adag étel megsütése között időnként nem árt újra felforrósítani a wokot, hogy a következő sütésnél megtartsa a hőmérsékletét.
#'''Ízesítsük az ételt!''' A wokban készült ételek egy utolsó fázisban nyerik el jellegzetes ízüket, amikor is a megsütött zöldségekhez/tésztákhoz felmelegítésre és összekeverésre visszatesszük a korábban megsütött húst, és ekkor hozzáadjuk az ételhez a szükséges ízesítőket. A másik ok, amiért csak a főzés végén kerülnek az ízesítők az ételbe, az az, hogy a sós ízesítők (pl. szójaszósz) hatására bizonyos ételek levet eresztenének.
#'''Tegyük el megfelelően a wokot!''' A főzés végeztével hagyjuk teljesen kihűlni a wokot, majd meleg vízben egy puha rongy segítségével mossuk el és öblítsük le, majd csak teljesen szárazon tegyük el a szekrénybe.
== Tippek ==
*Ha biztosra akarunk menni, akkor a közönséges acélból készült wokot még egy vékony olajréteggel is átkenhetjük mielőtt a szekrénybe tesszük.
*A wokba tehetünk bambuszból készült, lezárható párolókosarat is, amiben gombocókat, párolt halakat készíthetünk el. A kosarat a wokból kivéve egyenesen az asztalra tehetjük.
*Érdemes aszerint wokot választani, hogy milyen „módszer” szerint szeretnénk benne sütni-főzni. Az oldalán két füllel rendelkező wok stabilabb, ami pároláskor és sütéskor lehet előny, míg a hosszú nyelű wok kiválóan alkalmas a kevergetős, rázogatós sütéshez, hiszen egyik kezünkkel a wokot tudjuk mozgatni, a másik kezünkben pedig a fakanalat tarthatjuk.
== Amire szükséged lehet ==
*jó minőségű anyagból készült, megfelelő kialakítású és méretű wok
*további eszközök, mint például lapos fakanál, wok-fedő, szedőkanál, párolókosár
== Figyelmeztetések ==
* Még forrón fogyasszuk a wokban készült ételeket, mert azok hűlés közben veszítenek az ízükből!
*Kerüljük a wok tisztításakor az erős súrolószereket és keféket, mert ezek sérthetik a bevonatát! Ha leégett valami a wokban, akkor szükség lehet ezekre, de csak óvatosan használjuk őket!
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
*[http://gasztroabc.hu/fozes-wokban Főzés wokban]
*[http://www.mindmegette.hu/a-wokban-sutes-aranyszabalyai-18707 A wokban sütés aranyszabályai]
*[http://www.kiskegyed.hu/kiskegyed-konyhaja/kiskegyed-konyhaja/wokban-keszult-vacsorak-117502 Wokban készült ételek receptjei]
[[Kategória:Étel-ital]]
Az ázsiai szakácsok által oly könnyedén, rutinosan és gyorsan mozgatott wok szerencsére ma már nálunk is beszerezhető, és egy kis gyakorlással mi is kiváló ételeket készíthetünk benne. A wok általában könnyűacélból készül, amely kiválóan vezeti a hőt, tehát az edény egyenletesen melegszik fel és a hőt hosszú ideig megtartja, továbbá a wok jellegzetes kialakítása miatt nagyon közel kerülnek a hőforráshoz az ételek, amelyek állandóan vissza-visszacsúsznak az edény oldaláról a legmagasabb a hőmérsékletű középső részre. E kedvező tulajdonságok miatt a wokban nagyon gyorsan és kevés olaj hozzáadásával, minimális tápanyag- és vitaminvesztéssel párolódnak és sülnek meg az ételek. A sok használat következtében pedig idővel kialakul a wok falán egy füstös fátyolréteg, amely megadja a wokban készült, keverve sült ételek jellegzetes ízét, aromáját.
== Lépések ==
#'''Avassuk be az új wokot!''' Ha egy új, közönséges acélból készült wokban szeretnénk főzni, akkor szükség van előkezelésre, hogy eltávolítsuk róla a rozsdásodást megakadályozó réteget. Ehhez először öntsünk a wokba szódabikarbónás (2 evőkanálnyi) vizet, amit forraljunk fel, majd öntsük ki belőle és a wok belső felületéről egy súrolókefe segítségével dörzsöljük le ezt a bevonatot! Töröljük át a wokot egy száraz ronggyal, majd a wokot tegyük a tűzhelyre nagy láng fölé, és egy olajjal átitatott papírtörlővel dörzsöljük át az egész belső felületét! Ezt addig végezzük, amíg a papírtörlő tisztán el nem válik az edénytől. Állítsuk takarékra a tűzhelyet, és még 15 percig melegítsük rajta a wokot, hogy az magába tudja szívni az olajat. (Ezt az előkezelést a nemesacélból, öntöttvasból és teflonbevonattal készült wokoknál ne végezzük el!)
#'''Szerezzük be a megfelelő eszközöket!''' Érdemes beszerezni néhány hasznos eszközt, amelyekkel a wokban való főzést-sütést jelentősen megkönnyíthetjük és hatékonyabbá tehetjük. A legfontosabb tartozék a lapátszerű fakanál (pl. bambuszból készült), amellyel a kevergetve sütésnél tudjuk nagyon gyorsan és folyamatosan forgatni az ételt. Ha olajban sütünk valamit, akkor jól jöhet egy szedőkanál (pl. szűrőszerű), amellyel a megpirult ételeket kiemelhetjük és lecsepegtethetjük. Levesek, egytálételek főzéséhez, zöldségek párolásához pedig egy nagy, a wokot jól lezáró fedőre lesz szükségünk.
#'''Készítsünk elő minden hozzávalót!''' A wokban történő sütés-főzés nagyon gyorsan történik, ezért jó, ha minden alapanyagot és eszközt a kezünk alá készítünk.
#'''Forrósítsuk fel a wokot!''' A még üres wokot nagy lángon, illetve magas hőfokra kapcsolt elektromos tűzhelyen először jól fel kell forrósítani.
#'''Használjunk kevés olajat!''' A wok felforrósítása után vegyük egy kicsit vissza a hőfokot, majd öntsünk kevés olajat a wok közepére, és forgassuk körbe a wokot, hogy az olaj az oldalát is egyenletesen be tudja vonni. A sütéshez ajánlott magas forráspontú és nem túl erőteljes ízű olajat (pl. napraforgóolaj, földimogyoró-olaj) választani.
#'''Süssük meg először a húst!''' Az előre bepácolt húsról teljesen itassuk le a pácot, majd egy kis adag húst tegyünk a wok közepére, ahonnan a lapos fakanállal folyamatosan tologassuk azt a wok oldalára! Hagyjuk megpirulni a húst, de arra ügyeljünk, hogy ne égjen le, és ne is essen szét, miközben forgatjuk, mozgatjuk!
#'''Süssük meg a zöldségeket és a tésztaféléket!''' A zöldségeket és a tésztaféléket is úgy tudjuk megsütni a wokban, ha folyamatosan tologatjuk őket a wok közepéről a wok oldalára. Két adag étel megsütése között időnként nem árt újra felforrósítani a wokot, hogy a következő sütésnél megtartsa a hőmérsékletét.
#'''Ízesítsük az ételt!''' A wokban készült ételek egy utolsó fázisban nyerik el jellegzetes ízüket, amikor is a megsütött zöldségekhez/tésztákhoz felmelegítésre és összekeverésre visszatesszük a korábban megsütött húst, és ekkor hozzáadjuk az ételhez a szükséges ízesítőket. A másik ok, amiért csak a főzés végén kerülnek az ízesítők az ételbe, az az, hogy a sós ízesítők (pl. szójaszósz) hatására bizonyos ételek levet eresztenének.
#'''Tegyük el megfelelően a wokot!''' A főzés végeztével hagyjuk teljesen kihűlni a wokot, majd meleg vízben egy puha rongy segítségével mossuk el és öblítsük le, majd csak teljesen szárazon tegyük el a szekrénybe.
== Tippek ==
*Ha biztosra akarunk menni, akkor a közönséges acélból készült wokot még egy vékony olajréteggel is átkenhetjük mielőtt a szekrénybe tesszük.
*A wokba tehetünk bambuszból készült, lezárható párolókosarat is, amiben gombocókat, párolt halakat készíthetünk el. A kosarat a wokból kivéve egyenesen az asztalra tehetjük.
*Érdemes aszerint wokot választani, hogy milyen „módszer” szerint szeretnénk benne sütni-főzni. Az oldalán két füllel rendelkező wok stabilabb, ami pároláskor és sütéskor lehet előny, míg a hosszú nyelű wok kiválóan alkalmas a kevergetős, rázogatós sütéshez, hiszen egyik kezünkkel a wokot tudjuk mozgatni, a másik kezünkben pedig a fakanalat tarthatjuk.
== Amire szükséged lehet ==
*jó minőségű anyagból készült, megfelelő kialakítású és méretű wok
*további eszközök, mint például lapos fakanál, wok-fedő, szedőkanál, párolókosár
== Figyelmeztetések ==
* Még forrón fogyasszuk a wokban készült ételeket, mert azok hűlés közben veszítenek az ízükből!
*Kerüljük a wok tisztításakor az erős súrolószereket és keféket, mert ezek sérthetik a bevonatát! Ha leégett valami a wokban, akkor szükség lehet ezekre, de csak óvatosan használjuk őket!
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
*[http://gasztroabc.hu/fozes-wokban Főzés wokban]
*[http://www.mindmegette.hu/a-wokban-sutes-aranyszabalyai-18707 A wokban sütés aranyszabályai]
*[http://www.kiskegyed.hu/kiskegyed-konyhaja/kiskegyed-konyhaja/wokban-keszult-vacsorak-117502 Wokban készült ételek receptjei]
[[Kategória:Étel-ital]]