Főmenü megnyitása

Hogyankell.hu β

Módosítások

Vajkaramellát készíteni házilag

2 422 bájt hozzáadva, 2013. december 23., 18:24
Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell vajkaramellt készíteni házilag? == Nagyon egyszerű, de annál finomabb édességet készíthetünk cukorból, tejből és vajból. Ha ránk törne az …”
== Hogyan kell vajkaramellt készíteni házilag? ==

Nagyon egyszerű, de annál finomabb édességet készíthetünk cukorból, tejből és vajból. Ha ránk törne az édességhiány, akkor ezzel a finomsággal könnyedén csillapíthatjuk, de szépen becsomagolva édesszájú barátainknak, ismerőseinknek kiváló ajándék lehet.


== Lépések ==

#Öntsük egy főzőedénybe a tejet, adjuk hozzá a cukrot, és kezdjük el őket alacsony hőfokon főzni! Néha kevergessük meg, majd ha elkezd forrni, akkor már folyamatosan keverjük, mert nagyon könnyen leéghet. Addig főzzük a cukros tejet, amíg aranybarna színe nem lesz (kb. 25 perc).
#Vegyük le a tűzről a tejkaramellt és adjuk hozzá a vajat! Állandó kevergetés mellett a tejkaramellának idővel teljesen fel kell vennie a vajat, és nyúlós állapota után omlós vajkaramella masszává kell alakulnia.
#Borítsuk szilikonos sütőpapírra a masszát és egyengessük el! Hagyjuk, hogy langyosra hűljön ki, majd tetszés szerint kockázzuk fel.

== Tippek ==

*A vajkaramella megfelelő állapotát nemcsak aranybarna színéről tudjuk felismerni, hanem ha egy pohár hideg vízbe cseppentünk egy csepp karamellt, és az a pohár alján összeáll egy gömbbé, akkor megfelelőnek tekinthetjük a vajkaramella állapotát. Ha még nem lenne jó, akkor a karamell szétmorzsolódna a vízben.
*A meleg vajkaramellát kilisztezett tepsire, sütőpapírral bélelt lapos edénybe is boríthatjuk.
*A gyorsabb dermedés érdekében hűtőszekrénybe is tehetjük a vajkaramellát.
*A vajkaramellából nemcsak kisebb-nagyobb kockákat, hanem különböző formákat is kivághatunk, kiszaggathatunk.
* A vajkaramella-kockákat egyesével is becsomagolhatjuk átlátszó celofánba, illesztve ömlesztve papírzacskóba vagy organza-zsákocskába is tehetjük őket, és így adhatjuk át ajándékként.

== Amire szükséged lehet ==

*0,5 l tej
*25 dkg kristálycukor
*4 dkg vaj

== Figyelmeztetések ==

*Vastag falú edényt használjunk, mert abban nem ég le a cukros tej, de még így is figyeljünk oda a folyamatos kevergetésre!

== Kapcsolódó források, hivatkozások ==

*[http://www.moksha.hu/konyha/csak-3-hozzavalo-omlos-vajkaramella-hazilag/ Csak 3 hozzávaló: omlós vajkaramella házilag]
*[http://gesztenye-bonbonmania.blogspot.hu/2011/09/vajkaramella.html/ Vajkaramella receptje]

[[Kategória:Étel-ital]]
1 859
szerkesztés