176
szerkesztés
Módosítások
Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell grillezni a kertben? == right|250px Nincs is jobb elfoglaltság jó időben, mint a kertben grillezni. Akár otthon, akár egy ny…”
== Hogyan kell grillezni a kertben? ==
[[Fájl:grill-v2.jpg|right|250px]]
Nincs is jobb elfoglaltság jó időben, mint a kertben grillezni. Akár otthon, akár egy nyaralás során tervezel a nyárs mellé állni, van néhány alapvető szabály, amit ilyen esetben be kell tartanod. Most sorra veszünk minden grillezés során és azt megelőzően felmerülő teendőt, hogy felkészülve várhasd a vendégeidet, amikor sütögetésre kerül a sor!
== Lépések ==
#'''Válaszd ki a számodra megfelelő grillezési módot!''' Két féle grillezés létezik:
#*direkt grillezés: az étel közvetlenül a faszén/brikett fölé kerül.
#*indirekt grillezés: a grill közepébe csepegtető tál kerül, a faszén/brikett ennek egyik-,vagy mindkét oldalára kerül.
#'''Gondold végig milyen alapanyagokra lesz szükséged!''' Grillezni nem csak húst lehet: számos zöldség áll rendelkezésedre, melyek grillezve finomak, ha a kolbász, és egyéb húsok mellett másra is vágysz, vagy egy vegetáriánus is van a baráti társaságban.
#'''Pácolj!''' A legjobb, ha már előző nap bepácolod a húst, így sokkal élénkebb ízt érhetsz el, továbbá fűszeresek és puhábbak maradnak. Ha nincs időd vagy lehetőséged előre gondoskodni a pácolásról, aznap is elintézheted mindezt, de akár előre pácolt ételeket is vásárolhatsz.
#'''Izzítsd be a sütőt!''' Használj begyújtó folyadékot, de figyelj oda, hogy ne ess túlzásba, mert kellemetlen ízhatást okozhat.
#'''Vigyázz a szénnel!''' A húsokat és zöldségeket csak úgy érdemes a rácsra tenni, hogy a szén már nem lángol, így elkerülheted, hogy leégjenek az ételek.
#'''Ügyelj a sütési időre!''' A grillezés idejét több minden befolyásolja, például a grillezendő étel vagy a grillező típusa.
#*A zöldségek, halszeletek általában 3-8 perc alatt sülnek meg.
#*A csirkemell és csirkecomb, steak húsok 8-15 perc alatt sülnek készre.
#*Egy egész csirke 30-45 perc alatt készül el.
== Tippek ==
*Köretként majdnem minden passzol a grillezett ételekhez, legyen az rizs, krumpli, saláták, vagy kenyér.
*Ha nincs időd pácolni, számos áruház árul előre pácolt termékeket.
* Ha a sütés előtt nem tiszta a grillsütő, használj egy nagy, félbevágott hagymát, mely hatékony és vegyszermentes tisztító, ráadásul a húsok sütésénél is jótékony szereppel bír, ugyanis az ételeknek pikáns alapízt kölcsönöz.
*A sovány húsok könnyen kiszáradhatnak és rágóssá válhatnak. Ahhoz, hogy ezt elkerüljük, érdemes fóliába csomagolni őket, melyben szépen megpárolódnak, majd ezután feltenni fólia nélkül a sütőre, és pár percig sütni.
*Az ételeket csipesszel vagy grillapáttal forgasd, mivel ha villával szurkálod, könnyen kiszáradhatnak.
*Csak akkor forgasd meg a húst, ha már az egyik oldala megsült!.
== Amire szükséged lehet ==
*Grillsütő,
*grillezendő ételek (különböző húsok, zöldségek, de akár gyümölcsök),
*faszén/brikett,
*begyújtó folyadék,
*begyújtó eszköz,
*grill lapát.
== Figyelmeztetések ==
*Direkt grillezés esetén figyelj oda, hogy legyen elegendő hely az étel és a faszén/brikett között, különben könnyen leéghet a sütnivalód.
*Akkor kezdjük el a grillezést, amikor a szén már nem lángol, csak parázslik!
* Fogyasztás előtt érdemes levágni az elszenesedett részeket, ugyanis az negatív hatással van az egészségre.
*Ha fólia mellett döntesz, akkor a matt fele nézzen a parázs felé.
*A tüzet sosem szabad a grillsütőre öntött vízzel eloltani, meg kell várni, míg magától kialszik.
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
* [http://hobbikert.hu/magazin/grillezes-a-kerben-kisutottunk-10-tanacsot.html Grillezés a kertben: kisütöttünk 10 tanácsot]
*[http://www.landmann.hu/LANDMANN_Holding/hu/grillezes/grillezesi_tanacsok/hogyan_grillezzunk/ Hogyan grillezzünk?]
[[Kategória:Étel-ital]]
[[Fájl:grill-v2.jpg|right|250px]]
Nincs is jobb elfoglaltság jó időben, mint a kertben grillezni. Akár otthon, akár egy nyaralás során tervezel a nyárs mellé állni, van néhány alapvető szabály, amit ilyen esetben be kell tartanod. Most sorra veszünk minden grillezés során és azt megelőzően felmerülő teendőt, hogy felkészülve várhasd a vendégeidet, amikor sütögetésre kerül a sor!
== Lépések ==
#'''Válaszd ki a számodra megfelelő grillezési módot!''' Két féle grillezés létezik:
#*direkt grillezés: az étel közvetlenül a faszén/brikett fölé kerül.
#*indirekt grillezés: a grill közepébe csepegtető tál kerül, a faszén/brikett ennek egyik-,vagy mindkét oldalára kerül.
#'''Gondold végig milyen alapanyagokra lesz szükséged!''' Grillezni nem csak húst lehet: számos zöldség áll rendelkezésedre, melyek grillezve finomak, ha a kolbász, és egyéb húsok mellett másra is vágysz, vagy egy vegetáriánus is van a baráti társaságban.
#'''Pácolj!''' A legjobb, ha már előző nap bepácolod a húst, így sokkal élénkebb ízt érhetsz el, továbbá fűszeresek és puhábbak maradnak. Ha nincs időd vagy lehetőséged előre gondoskodni a pácolásról, aznap is elintézheted mindezt, de akár előre pácolt ételeket is vásárolhatsz.
#'''Izzítsd be a sütőt!''' Használj begyújtó folyadékot, de figyelj oda, hogy ne ess túlzásba, mert kellemetlen ízhatást okozhat.
#'''Vigyázz a szénnel!''' A húsokat és zöldségeket csak úgy érdemes a rácsra tenni, hogy a szén már nem lángol, így elkerülheted, hogy leégjenek az ételek.
#'''Ügyelj a sütési időre!''' A grillezés idejét több minden befolyásolja, például a grillezendő étel vagy a grillező típusa.
#*A zöldségek, halszeletek általában 3-8 perc alatt sülnek meg.
#*A csirkemell és csirkecomb, steak húsok 8-15 perc alatt sülnek készre.
#*Egy egész csirke 30-45 perc alatt készül el.
== Tippek ==
*Köretként majdnem minden passzol a grillezett ételekhez, legyen az rizs, krumpli, saláták, vagy kenyér.
*Ha nincs időd pácolni, számos áruház árul előre pácolt termékeket.
* Ha a sütés előtt nem tiszta a grillsütő, használj egy nagy, félbevágott hagymát, mely hatékony és vegyszermentes tisztító, ráadásul a húsok sütésénél is jótékony szereppel bír, ugyanis az ételeknek pikáns alapízt kölcsönöz.
*A sovány húsok könnyen kiszáradhatnak és rágóssá válhatnak. Ahhoz, hogy ezt elkerüljük, érdemes fóliába csomagolni őket, melyben szépen megpárolódnak, majd ezután feltenni fólia nélkül a sütőre, és pár percig sütni.
*Az ételeket csipesszel vagy grillapáttal forgasd, mivel ha villával szurkálod, könnyen kiszáradhatnak.
*Csak akkor forgasd meg a húst, ha már az egyik oldala megsült!.
== Amire szükséged lehet ==
*Grillsütő,
*grillezendő ételek (különböző húsok, zöldségek, de akár gyümölcsök),
*faszén/brikett,
*begyújtó folyadék,
*begyújtó eszköz,
*grill lapát.
== Figyelmeztetések ==
*Direkt grillezés esetén figyelj oda, hogy legyen elegendő hely az étel és a faszén/brikett között, különben könnyen leéghet a sütnivalód.
*Akkor kezdjük el a grillezést, amikor a szén már nem lángol, csak parázslik!
* Fogyasztás előtt érdemes levágni az elszenesedett részeket, ugyanis az negatív hatással van az egészségre.
*Ha fólia mellett döntesz, akkor a matt fele nézzen a parázs felé.
*A tüzet sosem szabad a grillsütőre öntött vízzel eloltani, meg kell várni, míg magától kialszik.
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
* [http://hobbikert.hu/magazin/grillezes-a-kerben-kisutottunk-10-tanacsot.html Grillezés a kertben: kisütöttünk 10 tanácsot]
*[http://www.landmann.hu/LANDMANN_Holding/hu/grillezes/grillezesi_tanacsok/hogyan_grillezzunk/ Hogyan grillezzünk?]
[[Kategória:Étel-ital]]