Grillezni a kertben
Innen: Hogyankell.hu
[szerkesztés] Hogyan kell grillezni a kertben?
Nincs is jobb elfoglaltság nyáron, mint a kertben grillezni. Akár otthon, akár egy nyaralás során tervezel a nyárs mellé állni, van néhány alapvető szabály, amit ilyen esetben be kell tartanod. Most sorra veszünk minden grillezés során és azt megelőzően felmerülő teendőt, hogy felkészülve várhasd a vendégeidet, amikor sütögetésre kerül a sor!
[szerkesztés] Lépések
- Válaszd ki a számodra megfelelő grillezési módot! Két féle grillezés létezik:
- direkt grillezés: az étel közvetlenül a faszén/brikett fölé kerül.
- indirekt grillezés: a grill közepébe csepegtető tál kerül, a faszén/brikett ennek egyik-,vagy mindkét oldalára kerül.
- Gondold végig milyen alapanyagokra lesz szükséged! Grillezni nem csak húst lehet: számos zöldség áll rendelkezésedre, melyek grillezve finomak, ha a kolbász, és egyéb húsok mellett másra is vágysz, vagy egy vegetáriánus is van a baráti társaságban.
- Pácolj! A legjobb, ha már előző nap bepácolod a húst, így sokkal élénkebb ízt érhetsz el, továbbá fűszeresek és puhábbak maradnak. Ha nincs időd vagy lehetőséged előre gondoskodni a pácolásról, aznap is elintézheted mindezt, de akár előre pácolt ételeket is vásárolhatsz.
- Izzítsd be a sütőt! Használj begyújtó folyadékot, de figyelj oda, hogy ne ess túlzásba, mert kellemetlen ízhatást okozhat.
- Vigyázz a szénnel! A húsokat és zöldségeket csak úgy érdemes a rácsra tenni, hogy a szén már nem lángol, így elkerülheted, hogy leégjenek az ételek.
- Ügyelj a sütési időre! A grillezés idejét több minden befolyásolja, például a grillezendő étel vagy a grillező típusa.
- A zöldségek, halszeletek általában 3-8 perc alatt sülnek meg.
- A csirkemell és csirkecomb, steak húsok 8-15 perc alatt sülnek készre.
- Egy egész csirke 30-45 perc alatt készül el.
[szerkesztés] Tippek
- Köretként majdnem minden passzol a grillezett ételekhez, legyen az rizs, krumpli, saláták, vagy kenyér.
- Ha nincs időd pácolni, számos áruház árul előre pácolt termékeket.
- Ha a sütés előtt nem tiszta a grillsütő, használj egy nagy, félbevágott hagymát, mely hatékony és vegyszermentes tisztító, ráadásul a húsok sütésénél is jótékony szereppel bír, ugyanis az ételeknek pikáns alapízt kölcsönöz.
- A sovány húsok könnyen kiszáradhatnak és rágóssá válhatnak. Ahhoz, hogy ezt elkerüljük, érdemes fóliába csomagolni őket, melyben szépen megpárolódnak, majd ezután feltenni fólia nélkül a sütőre, és pár percig sütni.
- Az ételeket csipesszel vagy grillapáttal forgasd, mivel ha villával szurkálod, könnyen kiszáradhatnak.
- Csak akkor forgasd meg a húst, ha már az egyik oldala megsült!.
[szerkesztés] Amire szükséged lehet
- Grillsütő,
- grillezendő ételek (különböző húsok, zöldségek, de akár gyümölcsök),
- faszén/brikett,
- begyújtó folyadék,
- begyújtó eszköz,
- grill lapát.
[szerkesztés] Figyelmeztetések
- Direkt grillezés esetén figyelj oda, hogy legyen elegendő hely az étel és a faszén/brikett között, különben könnyen leéghet a sütnivalód.
- Akkor kezdjük el a grillezést, amikor a szén már nem lángol, csak parázslik!
- Fogyasztás előtt érdemes levágni az elszenesedett részeket, ugyanis az negatív hatással van az egészségre.
- Ha fólia mellett döntesz, akkor a matt fele nézzen a parázs felé.
- A tüzet sosem szabad a grillsütőre öntött vízzel eloltani, meg kell várni, míg magától kialszik.