Főmenü megnyitása

Hogyankell.hu β

Módosítások

A homoktövist felhasználni

4 bájt hozzáadva, 2016. szeptember 11., 16:06
Feldolgozott termése
#'''Gyűjtsük be a homoktövis narancssárgás-vöröses bogyóit!''' Ezek augusztus elejétől szeptember végéig érnek be, azonban az egyébként kesernyés, savanykás gyümölcs dércsípetten válik édessé és ezáltal fogyaszthatóvá. Ha frissen szedve csipegetjük – mint például a kökényt –, akkor biztosak lehetünk abban, hogy sok C vitamint juttatunk a szervezetünkbe. Erősíthetjük vele immunrendszerünket, de gyengeség és fertőző betegségek esetén is kiváló vitaminpótló gyümölcs. Télen általános vitaminként is fogyaszthatjuk.
===Feldolgozott termése===
#'''Készítsünk befőttet, dzsemet, lekvárt, rostos ivólevet vagy szörpöt is a homoktövis terméséből!''' Ezeket ne kézzel, hanem ollóval vágjuk le, és még friss állapotában dolgozzuk fel! A téli hónapokban nagy hasznát vehetjük ezeknek a házi készítésű finomságoknak, és még némi vitamint is fogyasztunk. 
===Magjából készült olaj===
#'''Szerezzünk be homoktövis magolajat!''' Ezt otthon is elkészíthetjük, azonban sok időt és energiát spórolhatunk meg, ha inkább szaküzletben (pl. bioboltban) vásároljuk meg, illetve a koncentrált készítmények nagyobb gyógyhatással is bírnak. A teljesség igénye nélkül a következő problémákat orvosolhatjuk a homoktövis magolajjal:
Névtelen felhasználó