A homoktövist felhasználni

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell a homoktövist felhasználni?

Homoktovis felhasznalas.png
A homoktövis Ázsiából származó növény, elsősorban tengerpartokon, homokdűnéken, sziklákon, időszakos folyómedrekben nő, azonban Magyarországon is honos. Ágas-bogas, sűrű bozótot alkotó, 3-5 m magasra megnövő tövises cserje, de akár egy kisebb fa méretét is elérheti. A szerencsésebbeknek megtalálható a kertjében, így minden ősszel leszürelhetik a gazdag hatóanyagtartalmú leveleit és a vitamindús, a sárgától a narancsvörös színig pompázó bogyós terméseit. Érdemes néhány zacskó homoktövis levelet vagy egy üveg homoktövis magolajat tartanunk a házi patikánkban, ugyanis számos problémára jelenthetnek gyógyírt.

[szerkesztés] Lépések

[szerkesztés] Levele

  1. Szedjük le időben a homoktövis leveleit! A leveleket még a lombhullatás előtt, azaz október elején kell leszednünk.
  2. Készítsünk belőle teát! Ehhez forrázzuk le a leveleket, áztassuk őket, majd citrommal, cukorral vagy mézzel ízesítve fogyaszthatjuk az így elkészült teát, amely kitűnő erősítő hatással bír, de hatékony lehet gyulladások (pl. torokgyulladás), fertőzések (pl. herpesz) és influenza leküzdésében is.

[szerkesztés] Friss termése

  1. Gyűjtsük be a homoktövis narancssárgás-vöröses bogyóit! Ezek augusztus elejétől szeptember végéig érnek be, azonban az egyébként kesernyés, savanykás gyümölcs dércsípetten válik édessé és ezáltal fogyaszthatóvá. Ha frissen szedve csipegetjük – mint például a kökényt –, akkor biztosak lehetünk abban, hogy sok C vitamint juttatunk a szervezetünkbe. Erősíthetjük vele immunrendszerünket, de gyengeség és fertőző betegségek esetén is kiváló vitaminpótló gyümölcs. Télen általános vitaminként is fogyaszthatjuk.

[szerkesztés] Feldolgozott termése

  1. Készítsünk befőttet, dzsemet, lekvárt, rostos ivólevet vagy szörpöt is a homoktövis terméséből! Ezeket ne kézzel, hanem ollóval vágjuk le, és még friss állapotában dolgozzuk fel! A téli hónapokban nagy hasznát vehetjük ezeknek a házi készítésű finomságoknak, és még némi vitamint is fogyasztunk.

[szerkesztés] Magjából készült olaj

  1. Szerezzünk be homoktövis magolajat! Ezt otthon is elkészíthetjük, azonban sok időt és energiát spórolhatunk meg, ha inkább szaküzletben (pl. bioboltban) vásároljuk meg, illetve a koncentrált készítmények nagyobb gyógyhatással is bírnak. A teljesség igénye nélkül a következő problémákat orvosolhatjuk a homoktövis magolajjal:
    • Általános fájdalomcsillapítóként is alkalmazhatjuk.
    • Antibakteriális hatása lévén gyógyír lehet a torok-, mandula- és orrnyálkahártya-gyulladásra.
    • Hámosító- és gyulladáscsökkentő hatása lévén felgyorsítja az égési, fagyási, vágási és műtéti sebek gyógyulását.
    • E-vitamin tartalma miatt jótékony hatással van a száraz, repedezett bőrre, visszaadja annak rugalmasságát, puhaságát.
    • Speciális zsírsavtartalma miatt csökkenti a vér koleszterinszintjét és lassítja az érelmeszesedés kialakulását.
    • Gyomor- és nyombélfekély, gyomorhurut, bélgyulladás és aranyér kezelésére is alkalmas.
    • Napolajak alapanyagaként csökkenti a leégés kockázatát, elősegíti az egészséges barna szín kialakulását.
    • Méregtelenítő kúra során védi a gyomrot.
    • Zsíroldó hatása miatt fogyókúra során segít az optimális testsúly megtartásában.

[szerkesztés] Tippek

  • Nemesített változatát kertészetekből szerezhetjük be.
  • A bogyókat nyersen, mézzel édesítve is fogyaszthatjuk, de le is préselhetjük.
  • Gyulladáscsökkentő hatása lévén a fogínygyulladást is kezelhetjük vele. Elalvás előtt ecseteljünk homoktövis magolajat az érintett felületre, azonban utána ne mossuk fogat!
  • Frontérzékenyek, migrénre hajlamosak fogyasszanak naponta egy mokksákanálnyi homoktövis magolajat és velőt.
  • Olajos és vizes oldatú homoktövis-készítményekkel szinte mindenfajta allergia egy-két hét alatt megszüntethető (pl. pollen-, fém- vagy napfényallergia).
  • A homoktövis a májat is védi és tisztítja, sőt alkoholfogyasztás esetén fokozottan ajánlott a fogyasztása, az elvonási tüneteket is mérsékelhetjük vele.
  • A fáradt szemek erősítésére, a látás javítására szolgáló italt is készíthetünk belőle. Ehhez keverjünk össze homoktövis velőt (a bogyó húsát), magjából készült olajat, feketeáfonya italt és Goji bogyó (piros színű, Ázsiából származó bogyó, nagy mennyiségű C vitamint tartalmaz) levet.
  • Erősíti a kötőszövetet, ezáltal segít a narancsbőr kialakulásának csökkentésében.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

  • friss vagy feldolgozott homoktövis
  • homoktövis magjából készült olaj

[szerkesztés] Figyelmeztetések

  • A vadon növő homoktövis bokrok védettek, ezért tilos a termések gyűjtése!
  • Ahhoz, hogy megőrizhessük a homoktövis bogyók vitamintartalmát, azonnal dolgozzuk fel őket vagy tároljuk mélyhűtéssel! A legjobb, ha a nyers homoktövis velőt dolgozzuk fel.
  • A homoktövis magolaját nem ajánlott használni akut epehólyag-gyulladásnál és a hasnyálmirigy akut megbetegedéseinél sem!

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Bya, Hogyankell