294
szerkesztés
Módosítások
Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell jó dinnyét választani? == right|350 px A nyár egyik legkedveltebb rituáléja a dinnyefogyasztás. Ni…”
== Hogyan kell jó dinnyét választani? ==
[[Fájl:Hogyan-kell-dinnyet-valasztani-v2.jpg|right|350 px]]
A nyár egyik legkedveltebb rituáléja a dinnyefogyasztás. Nincs is annál édesebb érzés, amikor magunkba szippanthatjuk a friss, zamatos görögdinnyénk ínycsiklandó illatát, amit előzőleg alapos megfontolással kiválasztottunk és gondosan behűtöttünk. De sajnos nem mindig sikerül beletrafálni, és ilyenkor hiába a káprázatos látvány és az illatorgia, elmarad a várva várt íz-élmény. A következőkben megtudhatod, hogy hogyan kell jó dinnyét választani, avagy hogyan kell jól dinnyét választani.
== Lépések ==
#Használd az érzékszerveidet! A dinnye kiválasztásának első lépése kétségkívül a gyümölcs szemrevételezése. Vizsgáld meg a héját, ami lehetőleg legyen sérülésmentes és egyenletes!
#A szimpatikus dinnyét szaglászd meg a csúcsánál! Ha itt édes illatot érzel, akkor nagy eséllyel a fogyasztásra tökéletesen megérett gyümölcsöt tartod a kezeidben.
#Ragadd meg! Emelgesd meg bátran a jónak tűnő dinnyéket és ellenőrizd a fajsúlyukat! Amelyik dinnye a méretéhez képest nehezebb, valószínűleg gazdagabb gyümölcscukorban, így ideális választás lehet.
#Fülelj! Biztos láttál már dinnyét kopogtató embereket. Ha üregesen kong, akkor már minden bizonnyal megérett, viszont ha telt hangot hallat, akkor még a napsugarak gondos cirógatására szomjazik.
#Ha előre felvágott gyümölcsöt választasz, figyeld a magok és a hús színét, állagát! Ha túl világos, akkor éretlen, ha túl sötét és kásás, akkor pedig már túlérett.
== Tippek ==
*A dinnyét mindig nyitott tenyérrel ütögesd, ne a bütykeiddel kopogtasd!
*Válassz hazai görögdinnyét!
*Fogyaszthatod feldarabolva, cikkre szeletelve, de akár frissítő turmixot is készíthetsz belőle!
*A dinnyét mindig mosd meg és úgy rakd a hűtőbe!
== Amire szükséged lehet ==
*Némi szabadidő.
*Jó szaglószerv. :)
*Szerencsés kezek.
== Figyelmeztetések ==
*Kerüld a repedt külsejű, nyomokban felpuhult héjú dinnyét, vagy amin túl sok elszíneződést látsz!
*Ha felkockázva tárolod a dinnye húsát, hamarabb erjedésnek indul, mintha mindig csak annyit darabolsz fel, amennyit el is fogyasztasz.
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
[http://www.bien.hu/egeszseg-es-eletmod/szezonalis-finomsagok/hogyan-valaszd-ki-a-jo-dinnyet/124195 Hogyan válaszd ki a jó dinnyét?]
[[Kategória:Egészség]]
[[Kategória:Étel-ital]]
[[Fájl:Hogyan-kell-dinnyet-valasztani-v2.jpg|right|350 px]]
A nyár egyik legkedveltebb rituáléja a dinnyefogyasztás. Nincs is annál édesebb érzés, amikor magunkba szippanthatjuk a friss, zamatos görögdinnyénk ínycsiklandó illatát, amit előzőleg alapos megfontolással kiválasztottunk és gondosan behűtöttünk. De sajnos nem mindig sikerül beletrafálni, és ilyenkor hiába a káprázatos látvány és az illatorgia, elmarad a várva várt íz-élmény. A következőkben megtudhatod, hogy hogyan kell jó dinnyét választani, avagy hogyan kell jól dinnyét választani.
== Lépések ==
#Használd az érzékszerveidet! A dinnye kiválasztásának első lépése kétségkívül a gyümölcs szemrevételezése. Vizsgáld meg a héját, ami lehetőleg legyen sérülésmentes és egyenletes!
#A szimpatikus dinnyét szaglászd meg a csúcsánál! Ha itt édes illatot érzel, akkor nagy eséllyel a fogyasztásra tökéletesen megérett gyümölcsöt tartod a kezeidben.
#Ragadd meg! Emelgesd meg bátran a jónak tűnő dinnyéket és ellenőrizd a fajsúlyukat! Amelyik dinnye a méretéhez képest nehezebb, valószínűleg gazdagabb gyümölcscukorban, így ideális választás lehet.
#Fülelj! Biztos láttál már dinnyét kopogtató embereket. Ha üregesen kong, akkor már minden bizonnyal megérett, viszont ha telt hangot hallat, akkor még a napsugarak gondos cirógatására szomjazik.
#Ha előre felvágott gyümölcsöt választasz, figyeld a magok és a hús színét, állagát! Ha túl világos, akkor éretlen, ha túl sötét és kásás, akkor pedig már túlérett.
== Tippek ==
*A dinnyét mindig nyitott tenyérrel ütögesd, ne a bütykeiddel kopogtasd!
*Válassz hazai görögdinnyét!
*Fogyaszthatod feldarabolva, cikkre szeletelve, de akár frissítő turmixot is készíthetsz belőle!
*A dinnyét mindig mosd meg és úgy rakd a hűtőbe!
== Amire szükséged lehet ==
*Némi szabadidő.
*Jó szaglószerv. :)
*Szerencsés kezek.
== Figyelmeztetések ==
*Kerüld a repedt külsejű, nyomokban felpuhult héjú dinnyét, vagy amin túl sok elszíneződést látsz!
*Ha felkockázva tárolod a dinnye húsát, hamarabb erjedésnek indul, mintha mindig csak annyit darabolsz fel, amennyit el is fogyasztasz.
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
[http://www.bien.hu/egeszseg-es-eletmod/szezonalis-finomsagok/hogyan-valaszd-ki-a-jo-dinnyet/124195 Hogyan válaszd ki a jó dinnyét?]
[[Kategória:Egészség]]
[[Kategória:Étel-ital]]