Jó dinnyét választani
Innen: Hogyankell.hu
[szerkesztés] Hogyan kell jó dinnyét választani?
A nyár egyik legkedveltebb rituáléja a dinnyefogyasztás. Nincs is annál édesebb érzés, amikor magunkba szippanthatjuk a friss, zamatos görögdinnyénk ínycsiklandó illatát, amit előzőleg alapos megfontolással kiválasztottunk és gondosan behűtöttünk. De sajnos nem mindig sikerül beletrafálni, és ilyenkor hiába a káprázatos látvány és az illatorgia, elmarad a várva várt íz-élmény. A következőkben megtudhatod, hogy hogyan kell jó dinnyét választani, avagy hogyan kell jól dinnyét választani.
[szerkesztés] Lépések
- Használd az érzékszerveidet! A dinnye kiválasztásának első lépése kétségkívül a gyümölcs szemrevételezése. Vizsgáld meg a héját, ami lehetőleg legyen sérülésmentes és egyenletes!
- A szimpatikus dinnyét szaglászd meg a csúcsánál! Ha itt édes illatot érzel, akkor nagy eséllyel a fogyasztásra tökéletesen megérett gyümölcsöt tartod a kezeidben.
- Ragadd meg! Emelgesd meg bátran a jónak tűnő dinnyéket és ellenőrizd a fajsúlyukat! Amelyik dinnye a méretéhez képest nehezebb, valószínűleg gazdagabb gyümölcscukorban, így ideális választás lehet.
- Fülelj! Biztos láttál már dinnyét kopogtató embereket. Ha üregesen kong, akkor már minden bizonnyal megérett, viszont ha telt hangot hallat, akkor még a napsugarak gondos cirógatására szomjazik.
- Ha előre felvágott gyümölcsöt választasz, figyeld a magok és a hús színét, állagát! Ha túl világos, akkor éretlen, ha túl sötét és kásás, akkor pedig már túlérett.
[szerkesztés] Tippek
- A dinnyét mindig nyitott tenyérrel ütögesd, ne a bütykeiddel kopogtasd!
- Válassz hazai görögdinnyét!
- Fogyaszthatod feldarabolva, cikkre szeletelve, de akár frissítő turmixot is készíthetsz belőle!
- A dinnyét mindig mosd meg és úgy rakd a hűtőbe!
- A megfelelő dinnye kiválasztásához gyors áttekintést ad az alábbi infografika.
[szerkesztés] Amire szükséged lehet
- Némi szabadidő.
- Jó szaglószerv. :)
- Szerencsés kezek.
[szerkesztés] Figyelmeztetések
- Kerüld a repedt külsejű, nyomokban felpuhult héjú dinnyét, vagy amin túl sok elszíneződést látsz!
- Ha felkockázva tárolod a dinnye húsát, hamarabb erjedésnek indul, mintha mindig csak annyit darabolsz fel, amennyit el is fogyasztasz.