581
szerkesztés
Módosítások
nincs szerkesztési összefoglaló
== Lépések ==
# '''A csicseriborsó főzése''': a hipermarketekben kaphatunk már beáztatott, főzésre kész csicseriborsót, viszont ha a natúr formájához jutunk csak, akkor azt szükséges lesz előáztatnunk. A kemény, nyers csicseriborsót hideg vízben kb. 10-12 órát áztassuk, majd szűrjük le (a konzerves változatot is), és öntsünk rá bőségesen vizet, sózzuk, majd alacsony lángon 60-90 percet főzzük - a főzővizet tegyük félre, ne öntsük ki.
# '''A humusz elkészítése''': tegyük a már megfőtt csicseriborsót egy mélyebb tálkába. Szeleteljük fel a fokhagymákat apró darabokra, majd turmixoljuk össze a csicseriborsót a fokhagymaszeletekkel. Folytonos adagolással öntsük hozzá az olívaolajat addig, míg krémes nem lesz. Adjunk hozzá 2-3 evőkanál főzőlevet, a szezámkrémet és a citrom levét, s turmixoljuk tovább. Addig turmixoljuk, míg el nem érünk egy igazán krémes, kenhető masszát. A végén sózzuk, borsozzuk, pirospaprikázzuk ízlés szerint. Ha túl sűrűnek érezzük, még a főzőléből adhatunk hozzá apránként. Létezik # '''Készítsünk ízkombinációkat''': létezik egyéb változat is: a , amiben szezámkrémet helyettesítik '''joghurttal''', vagy az olívaolajat '''vajjal''', illetve '''zöld fűszereket''' szoktak még bele raknia humuszba. Aki szereti a kicsit erősebb, csípősebb ízeket, kipróbálhatja '''csilivel''' is, illetve kevés pirospaprikával szórjuk meg a tetejét.
== Tippek ==
* A csicseriborsót beszerezhetjük már beáztatott konzerves dobozban, avagy még kemény natúr csomagolásban.* Amennyiben nem tudunk szezámkrémet vásárolni sehol sem, készítsük el mi magunk otthon.
* Érdemes főzés közben ellenőrizni a csicseriborsót, hogy mennyire puha.
* Ha szódabikarbónát teszünk az áztató vízbe, előbb fog megfőni.
== Amire szükséged lehet ==
* 2-3 csomag szezámmag* CsicseriborsóOlívaolaj * Fokhagyma300 g csicseriborsó* Citrom2-3 gerezd fokhagyma* Olívaolaj1-2 citrom vagy lime* 2 evőkanál olívaolaj* Szezámkrém 3 evőkanál szezámkrém (tahini)
* Só, bors, pirospaprika
* Botmixer
== Figyelmeztetések ==
* Ne tegyünk túl sok olajat, mert akkor túlságosan olajízű lesz.
* Folyamatosan kóstoljunk, nehogy túl sós legyen.