Főmenü megnyitása

Hogyankell.hu β

Módosítások

Bonbont festeni

4 854 bájt hozzáadva, 2013. október 28., 09:18
Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell bonbont festeni? == right|320 pxAmikor pár évvel ezelőtt megszületett bennem a gondolat, hogy csokoládékkal kellene foglal…”
== Hogyan kell bonbont festeni? ==

[[Fájl:Fabric-elso.jpeg|right|320 px]]Amikor pár évvel ezelőtt megszületett bennem a gondolat, hogy csokoládékkal kellene foglalkoznom, gyorsan beiratkoztam szinte az összes fellelhető csokikurzusra. De az igazság az, hogy Talmácsi Károly óráin kívül nem találtam olyan helyet, ahol a csokoládéfestést tanították volna. Mindig is ugyanolyan jelentőséggel bírt nálam a bonbonok, táblás csokoládék kinézete, mint az ízük. Egységként kezeltem és kezelem a kettőt a mai napig. A legnagyobb kihívást a bonbonok festése jelentette. Hosszú-hosszú hónapokig csak kísérleteztem, sokszor akár hajnalokig, hogy elnyerjék jelenlegi arculatukat a csokijaink. Aki belevág ebbe a nagyon izgalmas kísérletbe, számítson rá, hogy nem biztos, hogy elsőre minden tökéletesen fog sikerülni. De ha kitartó vagy, nagyszerű dolgokat lehet alkotni :) Rajztehetségre sincs szükség ahhoz, hogy nekivágjunk saját bonbonjaink elkészítéséhez! Semmi más nem kell, csak kedv és türelem :-)
Vágjunk is bele!


== Lépések ==

*'''Szerezzük be a színezőket!''' Érdemes természetes színezékeket használni, ugyanis ezek nem károsak az egészségre és szinte mindegyik szín kikeverhető belőlük. Ilyen természetes színezék például a kurkuma, a céklapor és a matcha tea (japán zöld tea).
[[Fájl:Fabric_2.jpg|350 px|centre]]
*'''Olvasszunk csokoládét!''' A fehér csokoládé, mint alap nagyon jól színezhető. A csokoládét vízgőz felett, folyamatos kevergetéssel, vagy mikrohullámú sütőben, egymás után többször kivéve és megkeverve olvasszuk fel! Miután kb. 45 fokra felolvasztottuk, keverjük hozzá az éppen aktuális színezéket.
*'''Temperáljuk a csokoládét!''' A temperálás nem más mint a csokoládé megfelelő kristályszerkezetének kialakítása annak érdekében, hogy az fényes és roppanós legyen, nem mellesleg a formából is könnyen ki tudjuk szedni. A temperálásnak többféle módja van, például így is elvégezhetjük: a megolvasztott csokoládé 2/3-át egy márvány asztalra öntjük, és kenőkéssel addig mozgatjuk, kevergetjük, amíg az sűrűsödni nem kezd, és vissza nem hűl kb. 28-29 fokosra. Ekkor megtörténik a kristályosodás. Húzzuk vissza az edénybe a temperált csokoládét, és keverjük össze az 1/3 rész nem temperált csokoládéval.
[[Fájl:Fabric_3.jpg|350 px|centre]]
*'''Mintázzunk!''' Ecsettel vagy sütőpapírból formázott kis tölcsér segítségével fessük meg a tetszőleges mintát a polikarbonát formába (polikarbonátból készült bonbon-forma). Természetesen több színt is felvihetünk egymás után.
[[Fájl:Fabric_4.jpg|350 px|centre]]
*'''Végezzük el az utómunkálatokat!''' Ha kész vagyunk a festéssel, várjuk meg, hogy megdermedjen a színezék, és a szokásos módon készítsük el a bonbon hüvelyét, majd töltsük bele a ganache-t. A ganache bonbon készítéséhez használt, általában tejszínből, csokoládéból és gyakran vajból készült krém. Ezután következhet a talpazás, azaz a temperált csokoládénkkal zárjuk le a bonbont.
*'''Kóstolásra fel!''' A csokoládé megdermedése után pedig el is készültek a bonbonjaink. Az előzetesen felvitt festés és az alapkorpuszunk (maga a bonbon) teljesen egyneművé válik, nincsenek térbeli különbségek.
[[Fájl:Fabric_5.jpg|350 px|centre]]

== Tippek ==

*A csokoládé megfelelő hőmérsékletét a felolvasztásakor, illetve a temperálásakor cukorhőmérővel vagy maghőmérővel tudjuk gyorsan ellenőrizni.
*Akkor sikerült jól a csokoládénk temperálása, ha a temperált csokoládéba belemártott késhegyen gyorsan megkeményedik a csokoládé.
*Ha gondoljuk, nyugodtan díszíthetjük még egy leheletnyi aranyporral is a bonbonokat. Picit összemossa a színeket, így lágyabb mintát kaphatunk.
[[Fájl:Fabric_6.jpg|350 px|centre]]
*Nagyon szép mintákat festhetünk színezék nélküli csokoládékkal is. Ha például a korpuszunk étcsokoládéból készül, akkor festhetünk fehér, illetve tejcsokoládéval is. Nem kell mindig konkrét formákat rajzolnunk, nyugodtan engedjük el a fantáziánkat, legyünk bátrak!
[[Fájl:Fabric_7.jpg|350 px|centre]]

== Amire szükséged lehet ==

*természetes színezékek (pl.: kurkuma, céklapor, matcha tea)
*fehér-, tej- vagy étcsokoládé
*polikarbonát forma
*ecset

== Figyelmeztetések ==

*Mindig temperált csokoládéval dolgozzunk!
*Figyeljünk arra, hogy a különböző csokoládéfajtáknak (tejcsokoládé, fehércsokoládé, étcsokoládé) eltérő a temperálási hőmérséklete!

== Kapcsolódó források, hivatkozások ==

* [http://fabriccsokolade.hu/ A Fabric Csokoládé weboldala]

[[Kategória:Szórakozás-kikapcsolódás]]
[[Kategória:Étel-ital]]
61
szerkesztés