Bonbont festeni

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell bonbont festeni?

Fabric-elso.jpeg
Amikor pár évvel ezelőtt megszületett bennem a gondolat, hogy csokoládékkal kellene foglalkoznom, gyorsan beiratkoztam szinte az összes fellelhető csokikurzusra. De az igazság az, hogy Talmácsi Károly óráin kívül nem találtam olyan helyet, ahol a csokoládéfestést tanították volna. Mindig is ugyanolyan jelentőséggel bírt nálam a bonbonok, táblás csokoládék kinézete, mint az ízük. Egységként kezeltem és kezelem a kettőt a mai napig. A legnagyobb kihívást a bonbonok festése jelentette. Hosszú-hosszú hónapokig csak kísérleteztem, sokszor akár hajnalokig, hogy elnyerjék jelenlegi arculatukat a csokijaink. Aki belevág ebbe a nagyon izgalmas kísérletbe, számítson rá, hogy nem biztos, hogy elsőre minden tökéletesen fog sikerülni. De ha kitartó vagy, nagyszerű dolgokat lehet alkotni :) Rajztehetségre sincs szükség ahhoz, hogy nekivágjunk saját bonbonjaink elkészítéséhez! Semmi más nem kell, csak kedv és türelem :-)

Vágjunk is bele!


[szerkesztés] Lépések

 • Szerezzük be a színezőket! Érdemes természetes színezékeket használni, ugyanis ezek nem károsak az egészségre és szinte mindegyik szín kikeverhető belőlük. Ilyen természetes színezék például a kurkuma, a céklapor és a matcha tea (japán zöld tea).
Fabric 2.jpg
 • Olvasszunk csokoládét! A fehér csokoládé, mint alap nagyon jól színezhető. A csokoládét vízgőz felett, folyamatos kevergetéssel, vagy mikrohullámú sütőben, egymás után többször kivéve és megkeverve olvasszuk fel! Miután kb. 45 fokra felolvasztottuk, keverjük hozzá az éppen aktuális színezéket.
 • Temperáljuk a csokoládét! A temperálás nem más mint a csokoládé megfelelő kristályszerkezetének kialakítása annak érdekében, hogy az fényes és roppanós legyen, nem mellesleg a formából is könnyen ki tudjuk szedni. A temperálásnak többféle módja van, például így is elvégezhetjük: a megolvasztott csokoládé 2/3-át egy márvány asztalra öntjük, és kenőkéssel addig mozgatjuk, kevergetjük, amíg az sűrűsödni nem kezd, és vissza nem hűl kb. 28-29 fokosra. Ekkor megtörténik a kristályosodás. Húzzuk vissza az edénybe a temperált csokoládét, és keverjük össze az 1/3 rész nem temperált csokoládéval.
Fabric 3.jpg
 • Mintázzunk! Ecsettel vagy sütőpapírból formázott kis tölcsér segítségével fessük meg a tetszőleges mintát a polikarbonát formába (polikarbonátból készült bonbon-forma). Természetesen több színt is felvihetünk egymás után.
Fabric 4.jpg
 • Végezzük el az utómunkálatokat! Ha kész vagyunk a festéssel, várjuk meg, hogy megdermedjen a színezék, és a szokásos módon készítsük el a bonbon hüvelyét, majd töltsük bele a ganache-t. A ganache bonbon készítéséhez használt, általában tejszínből, csokoládéból és gyakran vajból készült krém. Ezután következhet a talpazás, azaz a temperált csokoládénkkal zárjuk le a bonbont.
 • Kóstolásra fel! A csokoládé megdermedése után pedig el is készültek a bonbonjaink. Az előzetesen felvitt festés és az alapkorpuszunk (maga a bonbon) teljesen egyneművé válik, nincsenek térbeli különbségek.
Fabric 5.jpg

[szerkesztés] Tippek

 • A csokoládé megfelelő hőmérsékletét a felolvasztásakor, illetve a temperálásakor cukorhőmérővel vagy maghőmérővel tudjuk gyorsan ellenőrizni.
 • Akkor sikerült jól a csokoládénk temperálása, ha a temperált csokoládéba belemártott késhegyen gyorsan megkeményedik a csokoládé.
 • Ha gondoljuk, nyugodtan díszíthetjük még egy leheletnyi aranyporral is a bonbonokat. Picit összemossa a színeket, így lágyabb mintát kaphatunk.
Fabric 6.jpg
 • Nagyon szép mintákat festhetünk színezék nélküli csokoládékkal is. Ha például a korpuszunk étcsokoládéból készül, akkor festhetünk fehér, illetve tejcsokoládéval is. Nem kell mindig konkrét formákat rajzolnunk, nyugodtan engedjük el a fantáziánkat, legyünk bátrak!
Fabric 7.jpg

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • természetes színezékek (pl.: kurkuma, céklapor, matcha tea)
 • fehér-, tej- vagy étcsokoládé
 • polikarbonát forma
 • ecset

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Mindig temperált csokoládéval dolgozzunk!
 • Figyeljünk arra, hogy a különböző csokoládéfajtáknak (tejcsokoládé, fehércsokoládé, étcsokoládé) eltérő a temperálási hőmérséklete!

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Fabric Csokoládé