Palacsintát sütni
A lap korábbi változatát látod, amilyen Bianka (vitalap | szerkesztései) 2011. március 21., 11:52-kor történt szerkesztése után volt.
Hogyan kell palacsintát sütni?
A palacsinta az egyik legkönnyebben elkészíthető étel, mely kitűnően alkalmas desszertnek és főételnek egyaránt. Ízlés szerint variálhatjuk a töltelék kiválasztásával, attól függően, hogy az édesebb vagy a sósabb ízeket kívánjuk éppen. Ebben a cikkben a palacsinta elkészítésének alaplépéseit állítottuk össze egy édes palacsintatészta esetében.
Lépések
- Adjuk hozzá az alapanyagokat! Először helyezzük el egy tálba a lisztet, a tojást, a tejet és ízlés szerint a cukrot! Ezt kézi habverő segítségével kezdjük el alaposan eldolgozni! Közben adjuk hozzá az olajat, a sót és a meglévő ásványvizet vagy szódavizet is!
- Keverjük csomómentesre! A palacsintatészta esetében a legfontosabb, hogy csomómentes tésztát készítsünk. Amennyiben túl sűrűnek találnánk még a tésztát, továbbra is szóda- vagy ásványvízzel hígítsuk! A buborékok segítenek laza tésztát készíteni, ami ezáltal jobban átsül, és finomabb lesz majd.
- Pihentessük a tésztát! Ha úgy gondoljuk, hogy elkészültünk a tészta kikeverésével, akkor legalább fél órára, de akár egy órára is hagyhatjuk pihenni, sőt akár a hűtőbe is betehetjük ez idő alatt. Azonban ha letelt a pihentetés ideje, utána nagyon alaposan keverjük össze újra a tésztát, nehogy a sűrűbb részek leüljenek az aljára, a teteje pedig túl híg legyen!
- Próbasütés - Ne legyen se túl híg, se túl sűrű! A tészta akkor tökéletes, ha se nem túl híg, se nem túl sűrű. Ahhoz, hogy ezt meg tudjuk állapítani a biztonság esetére süssünk ki először egy tésztát, melyen már látni fogjuk a serpenyőben, hogy kellően átsül-e esetleg könnyen elszakad! Kóstoljuk is meg a kisült példányt, és ha esetleg valami nem tökéletes benne, akkor azt még finomítsuk a kikevert masszán!
- Készítsük elő a serpenyőket a sütéshez! Tegyünk egy jó adag zsíradékot a serpenyőbe, és forrósítsuk fel! A forró olajat vagy zsírt mozgatással jól oszlassuk el a serpenyőben, úgy hogy az oldalát is mindenhol kenjük be! Egy keveset hagyjunk a serpenyőben a maradék forró zsírt pedig öntsük ki a serpenyőből egy kis lábasba, mert erre még szükségünk lesz!
- Kezdjünk hozzá a kisütéshez! Egy merőkanál segítségével tegyük bele a tésztát a serpenyőbe, és döntsük meg úgy, hogy a beleöntött tésztából a serpenyő minden részébe egyenletesen jusson! Mindezt nagyon gyorsan kell csinálnunk, mert a tészta hamar megdermed, és ha nem egyenletesen oszlatjuk el a serpenyőben, akkor nem egyszerre fognak átsülni a különböző részei.
- Fordítsuk meg! Amikor már eléggé megsül a tészta, de még nem kozmál oda, akkor kezdjük el egy, a félretett zsírba belemártott, tompa hegyű késsel vagy lapáttal megemelni, hogy lássuk, hogy áll az alja! Majd ha kész egy mozdulattal fordítsuk meg a serpenyőben! A bátrabbak és a profibbak feldobással is megfordíthatják!
- Öntsük ki a sütőből! Ha a másik oldala is kellően megsült már, akkor egy gyors és laza mozdulattal csúsztassuk ki a serpenyőből a kész palacsintát!
- Adjuk hozzá a tölteléket! Kedvünk szerint ízesítsük a palacsintát, majd ízlés szerint hajtsuk vagy tekerjük össze a megfelelő formába!
Tippek
- Ha nagyobb adagot készítesz, mondjuk 45-50 darab körüli mennyiséget, akkor jobban megéri egyszerre két serpenyőben is sütni, különben nagyon sokáig tarthat, míg elkészülsz vele!
- Érdemes teflon serpenyőbe sütni a palacsintát, így kisebb az esélye, hogy leragad a tészta.
- Mindig alacsony lángon süssük a tésztát, mert a benne lévő tej miatt könnyen letapadhat!
- A tompa hegyű kést vagy a kanalat időnként mártsuk bele a meleg zsíradékba, így kisebb az esélye hogy forgatás közben szétszakítjuk a tésztát!
Amire szükséged lehet
- 20 dkg liszt (1 púpos evőkanál=2 dkg)
- 2 tojás
- 3 dl tej
- 2 dl szénsavas ásványvíz vagy szódavíz
- 1 csipet só
- 3/4 dl olaj
- porcukor vagy kristálycukor ízlés szerint
- teflon serpenyő
- keverős tál
- forgató lapát vagy tompa hegyű kés
Figyelmeztetések
- Minden új adag tészta kimerése előtt kicsit keverd fel a tésztát, mert könnyen megeshet, hogy a sűrűbb része leszáll az aljára, így a tetejéből mert tészták túl vékonyak lesznek, az alján maradtból pedig túl vastag palacsinta készül majd!
- A palacsintatészta nagyon könnyen leragadhat, ezért folyamatosan ott kell állni mellette, és amint lehet megemelni a serpenyő aljából, utána pedig folyamatos mozgatással próbáljuk elkerülni, hogy nehogy odakozmáljon a tészta!