A leveseket, főzelékeket sűríteni
A lap korábbi változatát látod, amilyen Kiscsillag (vitalap | szerkesztései) 2012. február 13., 16:41-kor történt szerkesztése után volt. (Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell a leveseket, főzelékeket sűríteni? == Klasszikusan rántással, habarással sűrítjük a leveseket és főzelékeket, ebben a cikkben azonban olyan al…”)
Hogyan kell a leveseket, főzelékeket sűríteni?
Klasszikusan rántással, habarással sűrítjük a leveseket és főzelékeket, ebben a cikkben azonban olyan alternatívákat is bemutatunk, melyek hozzásegítenek ahhoz, hogy az étel ízét még jobban hangsúlyozzuk.
Lépések
Rántás
- Palacsintasütőben olvasszunk meg némi zsiradékot. A legjobb a disznó- és a libazsír, csak akkor használjunk olajt, ha ezek nem állnak rendelkezésünkre.
- Ha megolvadt, adjuk hozzá a lisztet, és folyamatosan kevergessük addig, amíg zsemleszínű nem lesz. 4 ek zsiradékhoz nagyjából 3 ek lisztet használjunk.
- Adhatunk hozzá egy ek őrölt pirospaprikát is, de ezzel már ne pirítsuk.
Tejfölös habarás
- 1 dl tejfölt és 2 evőkanál lisztet keverjünk simára.
- Merjünk hozzá a sűríteni kívánt levesből, keverjük el újra, és így keverjük aztán bele a levesbe.
Sűrítés rizzsel
- 1 liter vízben főzzünk puhára 10 dkg rizst.
- Turmixoljuk le, és így adjuk a sűríteni kívánt ételhez. Mivel nincs íze, így jól kijön az étel eredeti íze.
Egyéb sűrítési lehetőségek
- Levest saját alapanyaga: turmixoljuk össze egy részét, vagy akár krémlevesnek az egészet.
- Burgonya megfőzve, turmixolva
- Héj nélküli főtt fehérbabpüré
- Vaj
Néhány leves és főzelék sűrítése
- Zellerleves: önmagát besűríti, turmixoljuk össze.
- Sütőtökkrémleves: minimális tejszínnel és vajjal turmixoljuk össze, ne legyen sűrű.
- Gyümölcsleves: turmixoljuk magát a gyümölcsöt.
- Finomfőzelék: valamelyik összetevőjéből alaplével turmixoljunk a sűrítéshez.
- Babfőzelék: két kanál babot turmixoljunk össze tejföllel.
Tippek
- Nem sűrítünk krémlevest liszttel, hiszen a jó krémleves úgy folyik, mint a langyos tejszín, nem cuppan rá a kanálra az összeragadt liszttől. Tejjel felesleges sűríteni és tejszínnel is, mert lebutítják az ízeket, eltakarják a krémleves valódiságát. 6 l leveshez max. 1 dl tejszín adható.
- Gyönyörű lesz a krémlevesünk, ha vajjal sűrítünk, ez fényt ad, és nem nyomja el az ízeket.
Amire szükséged lehet
- a fenti hozzávalók a sűrítésnek megfelelően
Figyelmeztetések
- Sűrítésnél a tejszín édessé teszi a zöldséget, a rántás agyoncsapja az ízeket, a liszt pedig mindent elnyom.
Kapcsolódó források, hivatkozások
- Szilva szemmel gasztroblog: Főzz főzeléket
- Szilva szemmel gasztroblog: Levesek, alaplevek
- Habarás, rántás