Mézeskalácshoz fűszerkeveréket készíteni
A lap korábbi változatát látod, amilyen 5.38.149.102 (vitalap) 2015. április 8., 08:58-kor történt szerkesztése után volt. (→Hogyan kell mézeskalácshoz fűszerkeveréket készíteni?)
Hogyan kell mézeskalácshoz fűszerkeveréket készíteni?
December elején indul csak be igazán minden háztartásban a mézeskalács-szezon, mivel ezek az apró finomságok akár egy hónapig is elállnak, illatuk rögtön karácsonyi hangulatot ébreszt, és bármikor bevethetőek a vendégek és a család számára desszertként, dekorációként vagy akár ajándékként is. A boltokban lehet hozzájuk kapni különböző mézeskalács fűszerkeverékeket, de ha igazán a kedvedre valót akarsz készíteni, valamint nagyobb mennyiséget gazdaságosan, akkor az otthoni fűszerkeverés való neked. Emellett a saját ízlésednek megfelelően tudod összeválogatni az alapanyagokat, és biztos lehetsz a fűszerkeverék összetevői felől. Sőt fokozhatod is a fűszerek ízét, pirítással szabadítva fel azok különböző aromáit és olajait.
Lépések
- Az alapanyagokhoz főleg egész fűszereket szerezz be.
- A megfelelő keverék előállításához azonos mennyiségeket készíts elő a különböző alapanyagokból, kivéve az erős zamatú csillagánizsból, szegfűborsból és szerecsendióból, mivel ezekből elég az arányokhoz képest a kisebb mennyiség. Persze ez ízlés szerint változtatható.
- Azért, hogy fokozd a fűszerek ízét és felszabadítsd a bennük lévő rengeteg olajat és aromát, a következőképp pirítsd meg őket;
- Vegyél elő egy vasserpenyőt, ami azért jó, mert egyenletes hőt biztosít az egész felületén.
- Alacsony, közepes lángon melegítsd elő a serpenyőt, majd szórd bele az első fűszert.
- Lassan, kevergetve, addig pirítsd, míg meg nem érzed az illatát, majd ki is boríthatod egy tálkába.
- Mindegyik alapanyagot külön-külön pirítsd így meg és tedd ki tálkákba. Az őrölt fűszereket is piríthatod, bár azokat kicsit nehezebb kezelni.
- A már megpirított egész fűszereket őröld le és öntsd vissza a tálkájukba.
- Készíts elő egy nagyobb edényt/tálkát.
- A fűszerek összekeveréséhez vegyél elő egy kanalat és a kívánt adagnyi fűszerkeverékhez mindegyik őrleményből tegyél az előkészített edénybe azonos mennyiséget, kivéve a már felsorolt, erősebb fűszerekből. Ezekből kevesebbet használj.
- Óvatosan és alaposan keverd össze a fűszereket.
- Kezdődhet is a mézeskalács sütés.
Tippek
- Az elkészült fűszerkeverékkel akár forralt bort, teát és egyéb édesebb szószokat, mártásokat is ízesíthetsz, érdekesebbé tehetsz.
- Egy kis citromhéjjal még ínycsiklandozóbbá teheted az egyveleget.
- Egy kis üvegcsében, szalaggal átkötve nagyszerű ajándék lehet valaki számára.
- Ha 1 kiló lisztből készítesz mézeskalácsot, akkor 2-3 evőkanál az ideális arány hozzá a fűszerkeverékből.
Amire szükséged lehet
- Vasserpenyő vagy egyéb vastag fenekű edény (nem teflont)
- Kávédaráló/mozsár és mozsártörő
- Kardamom (pucolva, csak a magok)
- Koriander
- Ánizs
- Édeskömény
- Szegfűszeg
- Fahéj
- Csillagánizs
- Szegfűbors
- Teáskanál gyömbérpor
- Őrölt szerecsendió/virág
Figyelmeztetések
- A kész fűszerkeveréket jól záródó zacskóban vagy üvegben tárold.
- Ha a kész süteményeket dobozban tartod, tegyél be melléjük pár cikk almát, így a keményebb tésztát is puhává tudod varázsolni.