Cukorgyantát/cukorpasztát készíteni
Hogyan kell cukorgyantát/cukorpasztát készíteni?
A nők körében fontos metódust jelent a testrészeik szőrtelenítése, amit főként eddig a sima gyanta segítségével tettek meg. Viszont újra reneszánszát kezdi élni az úgynevezett cukorgyantázás, amely segítségével számos pozitív hatás is párosul a használatakor. A cukorgyantázást már az ókorban is használták szőrtelenítési módszerként, azonban manapság újra divatját éli ez a kozmetikai technika. Számos előnyel rendelkezik a sima gyantához képest, mivel egyszerűen otthon is elkészíthető, kíméletes, olcsó és természetes alapanyagú. További kiváltságai még: tartósabb, nem okoz szőrbenövést, illetve az egészen rövid szálak is hatékonyan leszedi - sőt emellett még kevésbé fájdalmasabb, mint a hagyományos társa. Mindösszesen víz, cukor és némi citromlé kell hozzá, és a természetes összetevőknek köszönhetően, nem allergizál a bőrrel szemben - illetve a cukornak van a bőrre egy minimális gyulladásgátló, fertőtlenítő hatása. Egyszerű elkészítését és használatát bárki megtanulhatja pillanatok alatt, talán az egyetlen hátránya, hogy időigényesebb az elkészítése a gyantához képest.
Lépések
- Szedjük össze egyszerűen az összetevőket: tényleg egyszer és olcsó módszer a cukorgyantázás, garantáltan megtaláljuk otthonunkban a 3 összetevőjét. Készítsünk ki egy majdnem teli pohár vagy 2 csésze cukrot, kb. 1 dl vizet és facsarjunk ki fél citrom levét.
- Öntsük össze a hozzávalókat: egy lapos lábosba tegyük bele a cukrot, majd öntsük rá a vizet és a tetejére a citromlevet.
- Tegyük fel magas lángra a lábost és folyamatosan kevergessük a cukros vizet, amíg aranybarna nem lesz.
- Amikor kész öntsük ki egy teflonos lapos lábosba és kezdjük el folyamatosan kevergetni.
- Akkor lesz jó az állaga, ha nyúlós de sűrű már.
- Ahhoz, hogy kitudjuk szedni és formázzuk, vizezzük be a kezünket folyamatosan, míg nyújtjuk tésztaszerűen a cukorpasztát.
- Amit nem használunk azonnal el, azt tegyük be egy üvegbe és amikor szeretnénk újra alkalmazni tegyük be picit a mikróba és újra kenhető állapotba kerül.
- A felhasználni kívánt még meleg gyantát kenjük a kívánt testrészre és húzzuk le határozott mozdulatokkal. A cukorgyantát szőrnövekedéssel ellentétes irányban kell felkenni, és a növés irányával meggyező irányban kell leszedni.
Tippek
- A gyantázandó felületet érdemes hintőporral beszórni a gyantázás előtt
- Érdemes kísérletezni az arányokkal, hogy kitapasztaljuk a számunkra mi lesz az optimális
- Magas hőfokon karamellizáljunk és folyamatosan kevergessük a cukrot
Amire szükséged lehet
- Cukor
- Víz
- Citromlé
- Teflonos lábos
- Üveg
Figyelmeztetések
- Figyeljünk oda nagyon, hogy a cukor hevítésénél forró lesz a massza
- 18 éven aluliak szülői felügyelt nélkül ne próbálkozzanak vele
- A kész karamellt mindig teflonos serpenyőbe öntsük ki