Cukorgyantát/cukorpasztát készíteni

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell cukorgyantát/cukorpasztát készíteni?

Cukorgyanta.jpg

A nők körében fontos metódust jelent a testrészeik szőrtelenítése, amit főként eddig a sima gyanta segítségével tettek meg. Viszont újra reneszánszát kezdi élni az úgynevezett cukorgyantázás, amely segítségével számos pozitív hatás is párosul a használatakor. A cukorgyantázást már az ókorban is használták szőrtelenítési módszerként, azonban manapság újra divatját éli ez a kozmetikai technika. Számos előnyel rendelkezik a sima gyantához képest, mivel egyszerűen otthon is elkészíthető, kíméletes, olcsó és természetes alapanyagú. További kiváltságai még: tartósabb, nem okoz szőrbenövést, illetve az egészen rövid szálak is hatékonyan leszedi - sőt emellett még kevésbé fájdalmasabb, mint a hagyományos társa. Mindösszesen víz, cukor és némi citromlé kell hozzá, és a természetes összetevőknek köszönhetően, nem allergizál a bőrrel szemben - illetve a cukornak van a bőrre egy minimális gyulladásgátló, fertőtlenítő hatása. Egyszerű elkészítését és használatát bárki megtanulhatja pillanatok alatt, talán az egyetlen hátránya, hogy időigényesebb az elkészítése a gyantához képest.


[szerkesztés] Lépések

 1. Szedjük össze az összetevőket: tényleg egyszerű és olcsó módszer a cukorgyantázás, garantáltan megtaláljuk otthonunkban a 3 összetevőjét. Készítsünk ki egy majdnem teli pohár vagy 2 csésze cukrot, kb. 1 dl vizet és facsarjunk ki fél citrom levét.
 2. Öntsük össze a hozzávalókat: egy lapos lábosba tegyük bele a cukrot, majd öntsük rá a vizet és a tetejére a citromlevet.
 3. Tegyük fel magas lángra a lábost és folyamatosan kevergessük a cukros vizet, amíg aranybarna nem lesz.
 4. Amikor kész öntsük ki egy teflonos laposba lábos és kezdjük el folyamatosan kevergetni.
 5. Akkor lesz jó az állaga, ha nyúlós és sűrű már.
 6. Ahhoz, hogy kitudjuk szedni és formázzuk, vizezzük be a kezünket folyamatosan, míg nyújtjuk tésztaszerűen a cukorpasztát.
 7. Amit nem használunk azonnal el, azt tegyük be egy üvegbe és amikor szeretnénk újra alkalmazni tegyük be picit a mikróba és újra kenhető állapotba kerül.
 8. A felhasználni kívánt még meleg gyantát kenjük a kívánt testrészre és húzzuk le határozott mozdulatokkal. A cukorgyantát szőrnövekedéssel ellentétes irányban kell felkenni, és a növés irányával meggyező irányban kell leszedni.
Cgy.jpg

[szerkesztés] Tippek

 • A gyantázandó felületet érdemes hintőporral beszórni a gyantázás előtt
 • Érdemes kísérletezni az arányokkal, hogy kitapasztaljuk a számunkra mi lesz az optimális
 • Magas hőfokon karamellizáljunk és folyamatosan kevergessük a cukrot

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Cukor
 • Víz
 • Citromlé
 • Teflonos lábos
 • Üveg


[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Figyeljünk oda nagyon, hogy a cukor hevítésénél forró lesz a massza
 • 18 éven aluliak szülői felügyelt nélkül ne próbálkozzanak vele
 • A kész karamellt mindig teflonos serpenyőbe öntsük ki

[szerkesztés] Kapcsolódó videók

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Mező