Főmenü megnyitása

Hogyankell.hu β

Vajkaramellát készíteni házilag

A lap korábbi változatát látod, amilyen Bya (vitalap | szerkesztései) 2013. december 23., 18:29-kor történt szerkesztése után volt. (Lépések)

Hogyan kell vajkaramellt készíteni házilag?

a kép forrása: www. moksha.hu

Nagyon egyszerű, de annál finomabb édességet készíthetünk cukorból, tejből és vajból. Ha ránk törne az édességhiány, akkor ezzel a finomsággal könnyedén csillapíthatjuk, de szépen becsomagolva édesszájú barátainknak, ismerőseinknek is kiváló ajándék lehet.

Lépések

  1. Öntsük egy főzőedénybe a tejet, adjuk hozzá a cukrot, és kezdjük el őket alacsony hőfokon főzni! Néha kevergessük meg a cukros tejet, majd ha elkezd forrni, akkor már folyamatosan keverjük, mert nagyon könnyen leéghet. Addig főzzük a cukros tejet, amíg aranybarna színe nem lesz (kb. 25 perc).
  2. Vegyük le a tűzről a tejkaramellát és adjuk hozzá a vajat! Állandó kevergetés mellett a tejkaramellának idővel teljesen fel kell vennie a vajat, és nyúlós állapota után omlós vajkaramella masszává kell alakulnia.
  3. Borítsuk szilikonos sütőpapírra a masszát és egyengessük el! Hagyjuk, hogy langyosra hűljön ki, majd tetszés szerint kockázzuk fel.

Tippek

  • A vajkaramella megfelelő állapotát nemcsak aranybarna színéről tudjuk felismerni, hanem ha egy pohár hideg vízbe cseppentünk egy csepp karamellt, és az a pohár alján összeáll egy gömbbé, akkor megfelelőnek tekinthetjük a vajkaramella állapotát. Ha még nem lenne jó, akkor a karamell szétmorzsolódna a vízben.
  • A meleg vajkaramellát kilisztezett tepsire, sütőpapírral bélelt lapos edénybe is boríthatjuk.
  • A gyorsabb dermedés érdekében hűtőszekrénybe is tehetjük a vajkaramellát.
  • A vajkaramellából nemcsak kisebb-nagyobb kockákat, hanem különböző formákat is kivághatunk, kiszaggathatunk.
  • A vajkaramella-kockákat egyesével is becsomagolhatjuk átlátszó celofánba, illesztve ömlesztve papírzacskóba vagy organza-zsákocskába is tehetjük őket, és így adhatjuk át ajándékként.

Amire szükséged lehet

  • 0,5 l tej
  • 25 dkg kristálycukor
  • 4 dkg vaj

Figyelmeztetések

  • Vastag falú edényt használjunk, mert abban nem ég le a cukros tej, de még így is figyeljünk oda a folyamatos kevergetésre!

Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Bya