Gránátalmát enni
Innen: Hogyankell.hu
Hogyan kell gránátalmát enni?
A gránátalma nagyon sok jótékony hatással bír: lédús hússal borított magjai erős antioxidánsokat tartalmaznak, amelyek többek között a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében segítenek, de sok C-vitamint és káliumot is tartalmaz. Az ókorban a termékenység egyik mintaképe, Aphrodité szent gyümölcse volt. Mindenképpen érdemes tehát megkóstolni, de a magok kiszedése a gyümölcsből nem egyszerű – hogy minél kevesebb menjen kárba, kövesd az alábbi lépéseket!
Lépések
A gránátalma felszeletelése
- A gránátalmát ne vágd félbe! Legjobb, ha a gyümölcs csúcsánál, a csészelevelek maradványából kialakult „koronánál” bontod meg. A csúcs alatt egy-két centiméterrel (mérettől függően) vágd be körben a gyümölcs héját, majd emeld le az így kialakuló „kalapot” egy tál felett. Alatta elő fognak bukkanni a vörös magok.
- A magok a gyümölcs belsejében több kisebb kamrában helyezkednek el, amelyeket vékony hártya választ szét. Keresd meg ezeket!
- Vágd végig a gyümölcs héját vékonyan ott, ahol a kis kamrák falát sejted. Csak a fehér, szivacsos részig vágj be, mert a gerezdek nem teljesen szimmetrikusak, szabályosak.
- Óvatosan fogd meg a gránátalmát, kicsit nyomd be a közepénél és húzd szét a vágásokkal kialakított gerezdeket, mintha egy mandarint bontanál meg. Vigyázz, ne nyomd meg nagyon, mert könnyen spriccel a leve!
- A gerezdekről bontsd le a világos hártyát, ahol szükséges (ez nem ehető). Így már elég kicsi, hogy egyszerűen kiharaphasd a magokat a gyümölcs héjából, de akár óvatosan, kézzel egy tálba is fejtheted őket, ahonnan kanállal már kisebb falatokat tudsz venni.
Gránátalmamagok kinyerése ütögetéssel
- A fent leírt módon, a csúcsánál nyisd fel a gránátalmát egy mély tál felett, majd fordítsd lefelé.
- Fogj egy nehezebb fakanalat vagy egy súlyosabb kés nyelét (esetleg a húsklopfolót), és a tompa végével kezdd el ütögetni a gyümölcsöt. A magok sorra kipotyognak a belső „rekeszekből”.
- Az időigényesebb folyamatot felgyorsíthatod és leegyszerűsítheted, ha a fent leírt módon előbb gerezdekre bontod a gránátalmát.
Gránátalmalé egyszerűen
- Egy tál felett vágd félbe a gránátalmát (ilyenkor nem baj, ha kifolyik a leve, úgyis arra van szükség).
- A fél gránátalmát nyomd rá egy citromfacsaróra, és tekerd meg, így gyorsan, a magok kiszedése nélkül is kinyerheted a levet.
- A magok egy része így is bejut majd a lébe – ha szükséges, szűrd át a felhasználás előtt.
Tippek
- Nem kell külön minden egyes magról leszopogatni a vöröses húst, a gránátalma magja is ehető.
- A gránátalma magjait egészben süteményekre is szórhatod (mint például a ribizlit), de akár salátát is ízesíthetsz velük. Leturmixolva ivólevet nyersz belőle, amelyet magában is fogyaszthatsz, vagy szörp készítéséhez, koktélokhoz használhatsz fel.
Amire szükséged lehet
- Gránátalma
- Egy kisebb, éles kés
- Tál, mélyebb edény a kicsorgó lé és a kihulló magok felfogására
- Az ütögetős módszerhez fakanál, súlyosabb kés vagy húsklopfoló
Figyelmeztetések
- Ha helytelenül nyitod fel a gránátalmát (például félbevágod), nagyon sok magot sértesz meg, így ki fog folyni az értékes, vörös lé.
- Biztos, ami biztos – a gránátalma pucolásakor, fogyasztásakor ne fehér ruhát viselj, mert a vörös lé nagyon fog!
- A gránátalmát mindig nyersen fogyaszd, ne főzd meg, mert úgy a rendkívül értékes anyagok veszítenek hatásukból.