Gránátalmát enni

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell gránátalmát enni?

Granatalma.jpg

A gránátalma nagyon sok jótékony hatással bír: lédús hússal borított magjai erős antioxidánsokat tartalmaznak, amelyek többek között a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében segítenek, de sok C-vitamint és káliumot is tartalmaz. Az ókorban a termékenység egyik mintaképe, Aphrodité szent gyümölcse volt. Mindenképpen érdemes tehát megkóstolni, de a magok kiszedése a gyümölcsből nem egyszerű – hogy minél kevesebb menjen kárba, kövesd az alábbi lépéseket!

[szerkesztés] Lépések

[szerkesztés] A gránátalma felszeletelése

 1. A gránátalmát ne vágd félbe! Legjobb, ha a gyümölcs csúcsánál, a csészelevelek maradványából kialakult „koronánál” bontod meg. A csúcs alatt egy-két centiméterrel (mérettől függően) vágd be körben a gyümölcs héját, majd emeld le az így kialakuló „kalapot” egy tál felett. Alatta elő fognak bukkanni a vörös magok.
 2. A magok a gyümölcs belsejében több kisebb kamrában helyezkednek el, amelyeket vékony hártya választ szét. Keresd meg ezeket!
 3. Vágd végig a gyümölcs héját vékonyan ott, ahol a kis kamrák falát sejted. Csak a fehér, szivacsos részig vágj be, mert a gerezdek nem teljesen szimmetrikusak, szabályosak.
 4. Óvatosan fogd meg a gránátalmát, kicsit nyomd be a közepénél és húzd szét a vágásokkal kialakított gerezdeket, mintha egy mandarint bontanál meg. Vigyázz, ne nyomd meg nagyon, mert könnyen spriccel a leve!
 5. A gerezdekről bontsd le a világos hártyát, ahol szükséges (ez nem ehető). Így már elég kicsi, hogy egyszerűen kiharaphasd a magokat a gyümölcs héjából, de akár óvatosan, kézzel egy tálba is fejtheted őket, ahonnan kanállal már kisebb falatokat tudsz venni.

[szerkesztés] Gránátalmamagok kinyerése ütögetéssel

 1. A fent leírt módon, a csúcsánál nyisd fel a gránátalmát egy mély tál felett, majd fordítsd lefelé.
 2. Fogj egy nehezebb fakanalat vagy egy súlyosabb kés nyelét (esetleg a húsklopfolót), és a tompa végével kezdd el ütögetni a gyümölcsöt. A magok sorra kipotyognak a belső „rekeszekből”.
 3. Az időigényesebb folyamatot felgyorsíthatod és leegyszerűsítheted, ha a fent leírt módon előbb gerezdekre bontod a gránátalmát.

[szerkesztés] Gránátalmalé egyszerűen

 1. Egy tál felett vágd félbe a gránátalmát (ilyenkor nem baj, ha kifolyik a leve, úgyis arra van szükség).
 2. A fél gránátalmát nyomd rá egy citromfacsaróra, és tekerd meg, így gyorsan, a magok kiszedése nélkül is kinyerheted a levet.
 3. A magok egy része így is bejut majd a lébe – ha szükséges, szűrd át a felhasználás előtt.

[szerkesztés] Tippek

 • Nem kell külön minden egyes magról leszopogatni a vöröses húst, a gránátalma magja is ehető.
 • A gránátalma magjait egészben süteményekre is szórhatod (mint például a ribizlit), de akár salátát is ízesíthetsz velük. Leturmixolva ivólevet nyersz belőle, amelyet magában is fogyaszthatsz, vagy szörp készítéséhez, koktélokhoz használhatsz fel.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Gránátalma
 • Egy kisebb, éles kés
 • Tál, mélyebb edény a kicsorgó lé és a kihulló magok felfogására
 • Az ütögetős módszerhez fakanál, súlyosabb kés vagy húsklopfoló

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Ha helytelenül nyitod fel a gránátalmát (például félbevágod), nagyon sok magot sértesz meg, így ki fog folyni az értékes, vörös lé.
 • Biztos, ami biztos – a gránátalma pucolásakor, fogyasztásakor ne fehér ruhát viselj, mert a vörös lé nagyon fog!
 • A gránátalmát mindig nyersen fogyaszd, ne főzd meg, mert úgy a rendkívül értékes anyagok veszítenek hatásukból.

[szerkesztés] Kapcsolódó videók

[szerkesztés] Források, hivatkozások

Az oldal szerzői

JViki