„A leveseket, főzelékeket sűríteni” változatai közötti eltérés

Innen: Hogyankell.hu

(Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell a leveseket, főzelékeket sűríteni? == Klasszikusan rántással, habarással sűrítjük a leveseket és főzelékeket, ebben a cikkben azonban olyan al…”)
(Nincs különbség)

A lap 2012. február 13., 16:41-kori változata

Hogyan kell a leveseket, főzelékeket sűríteni?

Klasszikusan rántással, habarással sűrítjük a leveseket és főzelékeket, ebben a cikkben azonban olyan alternatívákat is bemutatunk, melyek hozzásegítenek ahhoz, hogy az étel ízét még jobban hangsúlyozzuk.

Lépések

Rántás

  1. Palacsintasütőben olvasszunk meg némi zsiradékot. A legjobb a disznó- és a libazsír, csak akkor használjunk olajt, ha ezek nem állnak rendelkezésünkre.
  2. Ha megolvadt, adjuk hozzá a lisztet, és folyamatosan kevergessük addig, amíg zsemleszínű nem lesz. 4 ek zsiradékhoz nagyjából 3 ek lisztet használjunk.
  3. Adhatunk hozzá egy ek őrölt pirospaprikát is, de ezzel már ne pirítsuk.

Tejfölös habarás

  1. 1 dl tejfölt és 2 evőkanál lisztet keverjünk simára.
  2. Merjünk hozzá a sűríteni kívánt levesből, keverjük el újra, és így keverjük aztán bele a levesbe.

Sűrítés rizzsel

  1. 1 liter vízben főzzünk puhára 10 dkg rizst.
  2. Turmixoljuk le, és így adjuk a sűríteni kívánt ételhez. Mivel nincs íze, így jól kijön az étel eredeti íze.

Egyéb sűrítési lehetőségek

  1. Levest saját alapanyaga: turmixoljuk össze egy részét, vagy akár krémlevesnek az egészet.
  2. Burgonya megfőzve, turmixolva
  3. Héj nélküli főtt fehérbabpüré
  4. Vaj

Néhány leves és főzelék sűrítése

  1. Zellerleves: önmagát besűríti, turmixoljuk össze.
  2. Sütőtökkrémleves: minimális tejszínnel és vajjal turmixoljuk össze, ne legyen sűrű.
  3. Gyümölcsleves: turmixoljuk magát a gyümölcsöt.
  4. Finomfőzelék: valamelyik összetevőjéből alaplével turmixoljunk a sűrítéshez.
  5. Babfőzelék: két kanál babot turmixoljunk össze tejföllel.

Tippek

  • Nem sűrítünk krémlevest liszttel, hiszen a jó krémleves úgy folyik, mint a langyos tejszín, nem cuppan rá a kanálra az összeragadt liszttől. Tejjel felesleges sűríteni és tejszínnel is, mert lebutítják az ízeket, eltakarják a krémleves valódiságát. 6 l leveshez max. 1 dl tejszín adható.
  • Gyönyörű lesz a krémlevesünk, ha vajjal sűrítünk, ez fényt ad, és nem nyomja el az ízeket.

Amire szükséged lehet

  • a fenti hozzávalók a sűrítésnek megfelelően

Figyelmeztetések

  • Sűrítésnél a tejszín édessé teszi a zöldséget, a rántás agyoncsapja az ízeket, a liszt pedig mindent elnyom.

Kapcsolódó források, hivatkozások


Az oldal szerzői

Kiscsillag