„Asztalt teríteni” változatai közötti eltérés

Innen: Hogyankell.hu

(Amire szükséged lehet)
a (Visszaállítottam a lap korábbi változatát: 31.46.93.21 (vita) szerkesztéséről 81.183.182.190 szerkesztésére)
37. sor: 37. sor:
 
* Fűszertartók
 
* Fűszertartók
 
* Asztaldísz (pl.: virág, gyertya)
 
* Asztaldísz (pl.: virág, gyertya)
- valós információ!!
 
Elnézést, de régen olvastam ennyi butaságot egy helyen. Végig olvastam az egész oldalt, és hemzseg a szakmaiatlan információktól.
 
Nincs olyan, hogy un ültetőtányér. Alaptányér van. Nem helyezhetünk el kanalakat a tányér jobb oldalára, mert csak egy kanalat helyezhetünk el a terítékben.
 
A főétel kése mellé nem az előételek evőeszköze kerül, hanem a meleg előételé. A vajkésnek aztán itt semmi keresnivalója. Ugyanis bal oldalon a couvert tányéron helyezzük el. A kaviárkés a teríték legszélére kerülhet, mert hideg előétel evőeszközéről beszélünk, mellyel az étkezést kezdik. A kanál mellett a helye. Nagy kanalat csak akkor használunk, ha a levest tányérból fogyasztja a vendég. Ha csészéből eszi, consommé-s, vagy desszertkanalat teszünk fel.
 
Csak villát nem teszünk fel, mert párban helyezzük el az evőeszközöket. Akkor lehet eltérés, ha komplett váltást használunk.
 
„A főfogáshoz használt ital poharát a főfogáshoz használt kés hegye fölé helyezzük el.”-bocsánat, de nem. Ide a bázispoharat helyezzük el, ami a vizes pohár. Az egész poharas kiírás blőd butaság.
 
Lehetne még folytatni.
 
Egy jó tanács. Mielőtt oktatni szeretnék az oldal látogatóit, kérdezzenek meg szakembereket is a témában.
 
Tisztelettel Ruzsik István
 
  
 
== Források, hivatkozások ==
 
== Források, hivatkozások ==

A lap 2020. november 29., 20:02-kori változata

Hogyan kell helyesen megteríteni az asztalt?

Teritek.jpg

Az asztal megterítésének, az evőeszközök elhelyezésének ismerete mindig hasznos lehet. Nem csak egy elegánsabb étteremben találkozhatunk a megszokottnál több evőeszközzel, de az is előfordulhat, hogy elegáns vendégeknek kell vacsorát adnunk. Az alábbiakban egyfajta térképet rajzolunk az asztalról, amely nem csak a terítésnél, hanem az étkezésnél is segítséget nyújt.

Lépések

  1. Középen általában egy lapos tányér vagy az úgynevezett ültetőtányér található (erre helyezik később azokat a tálakat, amelyekben felszolgálják a fogásokat, pl. a levesestányért). Ezt úgy kell az asztalra helyezni, hogy minden vendégnek elegendő helye legyen (legalább 50-60 cm legyen közöttük). Ha van a tányéron minta, embléma, akkor az felülre kerül, hogy a vendéggel szembe nézzen.
  2. A tányértól balra a villák, jobbra a kések, és (a kések után) a kanalak találhatók. A desszerthez használatos evőeszközök a tányér felett helyezkednek el. Mindig a legelőször használt evőeszköz van kívül, így a vendégek az étkezés során kívülről befelé haladnak, majd ha az oldalsó evőeszközök elfogytak, a felsőket veszik igénybe.
    1. A fentieknek megfelelően közvetlenül a tányér jobb oldalára, élével a tányér felé fordítva kell elhelyezni a fő fogáshoz használt nagy kést.
    2. Ezt követi az előételhez használt kés: halkés, rákkés, vajkés vagy kaviárkés.
    3. Ezek után helyezzük fel a leveshez használt nagy kanalat.
    4. Amennyiben olyan előételt szolgálunk fel, amelyet a leves előtt, kanállal kell fogyasztani, a nagy kanál mellé kerülhet még egy kisebb is.
    5. Közvetlenül a tányér bal oldalára kerül a fő fogáshoz használt villa.
    6. Ezt követi az előételhez használt villa (halvilla, rákvilla, fondüvilla).
    7. A tányér fölé kerül a desszertes kanál és villa. (A kanál nyele jobbra, míg a villáé balra mutat, és a kanál van felül. Ha azonban csak villát adunk a desszerthez, annak a nyele is jobbra néz.)
  3. Az evőeszközök után helyezzük el a poharakat. A főfogáshoz használt ital poharát a főfogáshoz használt kés hegye fölé helyezzük el. Az előételhez felszolgált italok pohara ettől jobbra, a desszerthez adottaké pedig balra álljon.
  4. Ha a vacsorához kenyeret is szolgálunk fel, akkor annak a bal oldalra tegyünk egy kisebb tányért, és esetleg egy kést a vajnak. Ugyanide kerülhet a savanyúsághoz szükséges tál is.
  5. Ezután helyezzük a szalvétát a bal oldalra, a villák mellé.
  6. A terítés befejezéseként helyezzük az asztalra a fűszertartókat és esetleg egy kis csokor virágot, gyertyát vagy egyéb díszítést. Ezek ne legyenek túl magasak, nehogy zavarja a szemben ülőket a beszélgetésben.

Tippek

  • A bonyolult terítési szabályok az alábbi két „ökölszabállyal” egyszerűen leírhatók: minden eszköz arra az oldalra kerül, amelyik kézzel majd a vendégek használják; és olyan sorrendben, hogy az étkezés során kívülről befelé (a poharaknál jobbról balra) haladjanak.
  • Ne csak az evőeszközök és poharak elhelyezésére ügyeljünk, hanem a teríték összbenyomására is. Modern terítéket például ne tegyünk a nagymamától kapott, csipkés asztalterítőre. Ünnepi alkalmakra fehér terítőt, porcelán étkészletet és szép (esetleg csiszolt) poharakat használjunk.

Figyelmeztetések

  • Három pár evőeszköznél (a desszertes kanalat, villát nem számítva) ne tegyünk az asztalra, ugyanígy négy pohárnál többet sem kell a tányérok fölé zsúfolni. Amennyiben a szükség úgy kívánja, inkább a vacsora egy-egy szünetében (két fogás között) cseréljük a terítéket.

Amire szükséged lehet

  • Asztalterítő
  • Tányérok
  • Poharak
  • Komplett evőeszköz-készlet
  • Szalvéta
  • Fűszertartók
  • Asztaldísz (pl.: virág, gyertya)

Források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Hogyankell, JViki