„Kesudióból sajtot készíteni” változatai közötti eltérés
Innen: Hogyankell.hu
(Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell kesudióból sajtot készíteni? == right|200px Sokan fenntartással kezelik a kizárólag növényi alapanyagokból készült…”) |
(→Lépések) |
||
15. sor: | 15. sor: | ||
#*Addig turmixold, míg olyan homogén, krémes állagot nem kapsz, mint a kenősajt. Ez kb. 10-15 percet vesz igénybe. | #*Addig turmixold, míg olyan homogén, krémes állagot nem kapsz, mint a kenősajt. Ez kb. 10-15 percet vesz igénybe. | ||
# '''Formázd:''' | # '''Formázd:''' | ||
− | #*Egy darab folpackra kanalazd ki a kesudiós pépet, majd formázd rúddá és tekerd be szorosan. | + | #*Egy darab folpackra kanalazd ki a kesudiós pépet, majd formázd rúddá, esetleg gurigává és tekerd be szorosan. |
#* A masszából nem csak rudat, hanem mutatós sajtgolyócskákat is lehet készíteni. | #* A masszából nem csak rudat, hanem mutatós sajtgolyócskákat is lehet készíteni. | ||
#*A becsomagolt sajtot tedd 1 órára a '''fagyasztóba.''' | #*A becsomagolt sajtot tedd 1 órára a '''fagyasztóba.''' | ||
# Fagyasztás után fogyasztásig '''tárold hűtőben.''' | # Fagyasztás után fogyasztásig '''tárold hűtőben.''' | ||
# '''Dekorálásként''' tálalás előtt forgasd meg: durvára tört színes-, feketeborsban, vagy különböző zöldfűszerekben, sörélesztő pehelyben, pirított szezámmagban, stb. | # '''Dekorálásként''' tálalás előtt forgasd meg: durvára tört színes-, feketeborsban, vagy különböző zöldfűszerekben, sörélesztő pehelyben, pirított szezámmagban, stb. | ||
− | |||
== Tippek == | == Tippek == |
A lap jelenlegi, 2017. december 12., 21:55-kori változata
[szerkesztés] Hogyan kell kesudióból sajtot készíteni?
Sokan fenntartással kezelik a kizárólag növényi alapanyagokból készült sajtokat. A kesudióból előállított növényi sajtot mégis alig lehet megkülönböztetni a tejből készült termékektől. Finom, tápláló és egészséges csemege, nem csak vegetáriánusoknak és laktózérzékenyeknek.
[szerkesztés] Lépések
- Készülj elő:
- Áztasd be a kesudiót fél – egy napra.
- Áztatást követően szűrd le, majd mosd át még egyszer a magvakat.
- Vedd elő a robotgépet, majd tedd bele az alapanyagokat:
- kesudiót, balzsamecetet, zöldfűszereket, sót, borsot
- Turmixold össze:
- A magvak leturmixolásához, krémes állagúra aprításához egy jó minőségű, erősebb, nagyobb teljesítményű (kb. 1250 W) aprítógépre van szükség.
- Turmixolás közben meg-megállva ellenőrizd a kesudió állagát. Ha szükséges, 1-2 evőkanál vizet is tehetsz még hozzá, de ne túl sokat.
- Addig turmixold, míg olyan homogén, krémes állagot nem kapsz, mint a kenősajt. Ez kb. 10-15 percet vesz igénybe.
- Formázd:
- Egy darab folpackra kanalazd ki a kesudiós pépet, majd formázd rúddá, esetleg gurigává és tekerd be szorosan.
- A masszából nem csak rudat, hanem mutatós sajtgolyócskákat is lehet készíteni.
- A becsomagolt sajtot tedd 1 órára a fagyasztóba.
- Fagyasztás után fogyasztásig tárold hűtőben.
- Dekorálásként tálalás előtt forgasd meg: durvára tört színes-, feketeborsban, vagy különböző zöldfűszerekben, sörélesztő pehelyben, pirított szezámmagban, stb.
[szerkesztés] Tippek
- Készíts belőle sajttálat kis szőlővel és pár sós keksszel körítve.
- Gasztroajándékként is tökéletes annak, aki szereti a sajtokat.
- A sajt ízesítésével lehet még kísérletezni: fűszer, citromlé, különböző ecetek, magvak felhasználásával.
[szerkesztés] Amire szükséged lehet
- 130 g kesudió
- 3 ekbalzsamecet
- zöldfűszerek: majoranna, kakukkfű, zsálya, bazsalikom, oregánó, petrezselyem
- ízlés szerint só, bors
- aprítógép
- folpack
[szerkesztés] Figyelmeztetések
- Turmixolás közben a kesudió felragadhat az edény oldalára, ilyenkor állítsd le a gépet, várd meg, míg az aprítókések teljesen leállnak, majd kis kanál segítségével óvatosan kapard le a felcsapódott kesudiót.
- Hűtőben kb. 2 hétig áll el a sajt.