„Szőlőt szüretelni” változatai közötti eltérés
Innen: Hogyankell.hu
(Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell Szőlőt szüretelni? == 300px|right A szüret a szőlő és a szőlőtermesztő életének legfontosabb pillanata, hiszen i…”) |
(→Hogyan kell Szőlőt szüretelni?) |
||
1. sor: | 1. sor: | ||
− | == Hogyan kell | + | == Hogyan kell szőlőt szüretelni? == |
[[Fájl:Szoloszuret.jpeg|300px|right]] | [[Fájl:Szoloszuret.jpeg|300px|right]] | ||
− | A szüret a szőlő és a szőlőtermesztő életének legfontosabb pillanata, hiszen itt csúcsosodik ki az egész éves kemény munka. A szüret ideje akkor érkezik el, amikor a szőlő teljesen megérik, hiszen ekkor a legmagasabb a gyümölcs cukortartalma és ezáltal az abból készült bor minősége is. Ugyan ez az időpont szőlőfajtánként változik, de általában a szeptemberi, októberi hónapokra tehető. | + | A szüret a szőlő és a szőlőtermesztő életének legfontosabb pillanata, hiszen itt csúcsosodik ki az egész éves kemény munka. A szüret ideje akkor érkezik el, amikor a szőlő teljesen megérik, hiszen ekkor a legmagasabb a gyümölcs cukortartalma és ezáltal az abból készült bor minősége is. Ugyan ez az időpont szőlőfajtánként változik, de általában a szeptemberi, októberi hónapokra tehető. |
== Lépések == | == Lépések == |
A lap jelenlegi, 2017. október 5., 08:48-kori változata
[szerkesztés] Hogyan kell szőlőt szüretelni?
A szüret a szőlő és a szőlőtermesztő életének legfontosabb pillanata, hiszen itt csúcsosodik ki az egész éves kemény munka. A szüret ideje akkor érkezik el, amikor a szőlő teljesen megérik, hiszen ekkor a legmagasabb a gyümölcs cukortartalma és ezáltal az abból készült bor minősége is. Ugyan ez az időpont szőlőfajtánként változik, de általában a szeptemberi, októberi hónapokra tehető.
[szerkesztés] Lépések
- Válaszd ki a megfelelő időpontot! Mind a termés miatt, mind a segítők értesítése miatt fontos időben kijelölni ezt a dátumot. De talán a legfontosabb szempont, hogy a begyűjtött gyümölcs minőségét és mennyiségét nagymértékben befolyásolja a szüret időpontja.
- Időben gondoskodj a segédanyagokról! Szerezd be a szükséges kellékeket, mint például a kénező anyagokat, a fertőtlenítőszereket és a lehetséges javítóanyagokat, mint a borkősav vagy a kristálycukor.
- Takarítsd ki a pincét és a sajtolásra szánt helyiséget! Az egész évben alig használatos tárolóedényeket, tartályokat mosd ki tiszta vízzel, a hordókat pedig kend ki kénnel!
- Induljon a szüret! A csapat nagyobb része elindul a szőlőlugasba, hogy lemetsszék a legfinomabb boralapnak számító szőlőfürtöket. Eközben egy-két delegált ember leviszi puttonyban a leszedett darabokat.
- Daráld le a fürtöket! Ezen folyamat során szabadítod meg a fürtöt a lédús bogyóktól. A tartályba belekerül a ledarált szőlő, és annak leve, mely a tartály egyik oldalán található résen és egy szűrőn keresztül kifolyik egy edénybe, melynek tartalma később a hordóba kerül.
- Préseld le! A tárolóba potyogott szőlőszemeket helyezd a présbe, és a nehéz súlyok segítségével erősen nyomd össze a masszát! Ezt a folyamatot még párszor érdemes megismételni, hogy egy csepp nedű se vesszen kárba!
- Helyezd a levet a hordóba! A présből megszűrt levet öntsd a hordóba, ahol a következő napokban, hetekben, hónapokban érlelődni fog.
- Mérd meg a cukorfokát! Bizony, sajnos az időjárást nem lehet befolyásolni, így pótolnod kell azt a cukormennyiséget, ami a kevés napsütés hatására kimaradt.
- Ellenőrizd! Nem árt, ha folyamatos ellenőrzés alatt tartod a minőséget és mind a must, mind a bor minőségét kortyolgatva kíséred figyelemmel!
[szerkesztés] Tippek
- Tervezz be próbaszüretet! Ha esetleg bizonytalan vagy a szüret időpontjával kapcsolatban, próbaszürettel könnyedén megállapítható a szőlőszedés legmegfelelőbb időpontja. Különböző szőlőtőkékről csippents le fürtöket, ízleld meg, hogy mennyire érett és édes a termés. Ha elég magasnak érzed a gyümölcs cukorfokát, akkor tervezheted is a közeljövőben a leszedését.
[szerkesztés] Amire szükséged lehet
- Hordó,
- metszőolló,
- kén,
- tárolóedények,
- fertőtlenítőszer,
- javítóanyag (cukor).
[szerkesztés] Figyelmeztetések
- Semmiképpen ne szedd le túl korán a gyümölcsöt, mert rengeteg adalékanyagot kell hozzátenni!
- Semmilyen kosz vagy piszok nem érintkezhet a szőlővel, borral, hiszen a bor jelentősebb minőségromláson mehet át, ha erre nem ügyelsz kellően!