„Vaníliasodót készíteni” változatai közötti eltérés
Innen: Hogyankell.hu
(Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell vaníliasodót készíteni? == right|250pxA vaníliasodó a legtöbb sütemény és desszert éke. Az elengedhetetlen vaníli…”) |
(→Lépések) |
||
5. sor: | 5. sor: | ||
== Lépések == | == Lépések == | ||
− | # Válaszd külön a tojásokat fehérjére és sárgájára! | + | # '''Válaszd külön a tojásokat fehérjére és sárgájára!''' |
− | # A tojássárgájákat keverd össze csomómentesre a kevés liszttel, cukorral és kb. 1 dl tejjel! | + | # '''A tojássárgájákat keverd össze csomómentesre a kevés liszttel, cukorral és kb. 1 dl tejjel!''' |
− | # A maradék tejet tedd fel főni, melybe öntsd bele a vaníliáscukrokat! | + | # '''A maradék tejet tedd fel főni, melybe öntsd bele a vaníliáscukrokat!''' |
− | # Amikor felforr a tej, öntsd bele a lisztes keveréket! | + | # '''Amikor felforr a tej, öntsd bele a lisztes keveréket!''' |
− | # Forrald fel újra folyamatos kevergetés mellett! | + | # '''Forrald fel újra folyamatos kevergetés mellett!''' |
− | # Miután kész, vedd le a tűzről, és tedd bele a vajat! Erre azért van szükség, hogy ne bőröződjön be a szósz felszíne. Gasztronómiai elnevezése ennek a mozzanatnak a montírozás. Amellett, hogy technikai előnye van (bőrösödés elkerülése), még selymesebb ízt, fényesebb és dúsabb kinézetet is ad az ételnek. | + | # '''Miután kész, vedd le a tűzről, és tedd bele a vajat!''' Erre azért van szükség, hogy ne bőröződjön be a szósz felszíne. Gasztronómiai elnevezése ennek a mozzanatnak a montírozás. Amellett, hogy technikai előnye van (bőrösödés elkerülése), még selymesebb ízt, fényesebb és dúsabb kinézetet is ad az ételnek. |
− | # Tálald melegen vagy hidegen, ahogy tetszik! | + | # '''Tálald melegen vagy hidegen, ahogy tetszik!''' |
− | |||
== Tippek == | == Tippek == |
A lap 2014. november 18., 10:50-kori változata
Hogyan kell vaníliasodót készíteni?
A vaníliasodó a legtöbb sütemény és desszert éke. Az elengedhetetlen vaníliás szószt legtöbbször egyszerűen egy hígabb pudinggal oldják meg, azonban az még sem az igazi. A puding csak melegen folyós halmazállapotú, kihűlés után megdermed, így elrontja az élvezeteket. A vaníliasodó ezzel szemben mindig híg marad. Egy egyszerű, vaníliaízű krém, melyet legtöbbször az aranygaluska vagy a túrós palacsinta mellé szervírozunk. Ugyanakkor babapiskótával mártogatva is remek desszert lehet, ha éppen nincs más otthon.
Lépések
- Válaszd külön a tojásokat fehérjére és sárgájára!
- A tojássárgájákat keverd össze csomómentesre a kevés liszttel, cukorral és kb. 1 dl tejjel!
- A maradék tejet tedd fel főni, melybe öntsd bele a vaníliáscukrokat!
- Amikor felforr a tej, öntsd bele a lisztes keveréket!
- Forrald fel újra folyamatos kevergetés mellett!
- Miután kész, vedd le a tűzről, és tedd bele a vajat! Erre azért van szükség, hogy ne bőröződjön be a szósz felszíne. Gasztronómiai elnevezése ennek a mozzanatnak a montírozás. Amellett, hogy technikai előnye van (bőrösödés elkerülése), még selymesebb ízt, fényesebb és dúsabb kinézetet is ad az ételnek.
- Tálald melegen vagy hidegen, ahogy tetszik!
Tippek
- A vaníliás cukor helyett használhatsz igazi vanília rudat is. Így még selymesebb és lágyabb lesz az íze. Csak egy vaníliarúd kell a vaníliáscukrok kiváltásához. Óvatosan vágd fel, és a belsejében lévő magokat kapard ki a kés hegyével! Ezt kell hozzáadni a tejhez.
- Természetesen erősebb vaníliás ízt is kaphatunk, ha úgy kívánjuk. Ilyenkor felhasználhatjuk a vaníliáscukrot és a vaníliarudat egyszerre vagy 2 db vaníliarudat használunk fel a cukrok helyett.
- Habosabb hatást érhetünk el, ha a tojásfehérjéket külön verjük fel a cukorral kemény habbá, és ezt tesszük bele a tejes keverékbe.
Amire szükséged lehet
Hozzávalók 4 főre:
- 1 liter tej
- 4 db tojássárgája
- 10 dkg cukor, de lehet kevesebb is.
- 2 teáskanál liszt
- 2 csomag vaníliás cukor vagy 1 db vaníliarúd
- 2 dkg vaj
Figyelmeztetések
- A tej könnyen leég, így ne hagyd magára a tűzön! Folyamatosan kevergetni kell!