„Vaníliasodót készíteni” változatai közötti eltérés

Innen: Hogyankell.hu

(Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell vaníliasodót készíteni? == right|250pxA vaníliasodó a legtöbb sütemény és desszert éke. Az elengedhetetlen vaníli…”)
 
(Lépések)
5. sor: 5. sor:
 
== Lépések ==
 
== Lépések ==
  
# Válaszd külön a tojásokat fehérjére és sárgájára!
+
# '''Válaszd külön a tojásokat fehérjére és sárgájára!'''
# A tojássárgájákat keverd össze csomómentesre a kevés liszttel, cukorral és kb. 1 dl tejjel!
+
# '''A tojássárgájákat keverd össze csomómentesre a kevés liszttel, cukorral és kb. 1 dl tejjel!'''
# A maradék tejet tedd fel főni, melybe öntsd bele a vaníliáscukrokat!
+
# '''A maradék tejet tedd fel főni, melybe öntsd bele a vaníliáscukrokat!'''
# Amikor felforr a tej, öntsd bele a lisztes keveréket!
+
# '''Amikor felforr a tej, öntsd bele a lisztes keveréket!'''
# Forrald fel újra folyamatos kevergetés mellett!
+
# '''Forrald fel újra folyamatos kevergetés mellett!'''
# Miután kész, vedd le a tűzről, és tedd bele a vajat! Erre azért van szükség, hogy ne bőröződjön be a szósz felszíne. Gasztronómiai elnevezése ennek a mozzanatnak a montírozás. Amellett, hogy technikai előnye van (bőrösödés elkerülése), még selymesebb ízt, fényesebb és dúsabb kinézetet is ad az ételnek.
+
# '''Miután kész, vedd le a tűzről, és tedd bele a vajat!''' Erre azért van szükség, hogy ne bőröződjön be a szósz felszíne. Gasztronómiai elnevezése ennek a mozzanatnak a montírozás. Amellett, hogy technikai előnye van (bőrösödés elkerülése), még selymesebb ízt, fényesebb és dúsabb kinézetet is ad az ételnek.
# Tálald melegen vagy hidegen, ahogy tetszik!
+
# '''Tálald melegen vagy hidegen, ahogy tetszik!'''
 
 
  
 
== Tippek ==
 
== Tippek ==

A lap 2014. november 18., 10:50-kori változata

Hogyan kell vaníliasodót készíteni?

Vaniliasodo 1.jpg

A vaníliasodó a legtöbb sütemény és desszert éke. Az elengedhetetlen vaníliás szószt legtöbbször egyszerűen egy hígabb pudinggal oldják meg, azonban az még sem az igazi. A puding csak melegen folyós halmazállapotú, kihűlés után megdermed, így elrontja az élvezeteket. A vaníliasodó ezzel szemben mindig híg marad. Egy egyszerű, vaníliaízű krém, melyet legtöbbször az aranygaluska vagy a túrós palacsinta mellé szervírozunk. Ugyanakkor babapiskótával mártogatva is remek desszert lehet, ha éppen nincs más otthon.

Lépések

  1. Válaszd külön a tojásokat fehérjére és sárgájára!
  2. A tojássárgájákat keverd össze csomómentesre a kevés liszttel, cukorral és kb. 1 dl tejjel!
  3. A maradék tejet tedd fel főni, melybe öntsd bele a vaníliáscukrokat!
  4. Amikor felforr a tej, öntsd bele a lisztes keveréket!
  5. Forrald fel újra folyamatos kevergetés mellett!
  6. Miután kész, vedd le a tűzről, és tedd bele a vajat! Erre azért van szükség, hogy ne bőröződjön be a szósz felszíne. Gasztronómiai elnevezése ennek a mozzanatnak a montírozás. Amellett, hogy technikai előnye van (bőrösödés elkerülése), még selymesebb ízt, fényesebb és dúsabb kinézetet is ad az ételnek.
  7. Tálald melegen vagy hidegen, ahogy tetszik!

Tippek

  • A vaníliás cukor helyett használhatsz igazi vanília rudat is. Így még selymesebb és lágyabb lesz az íze. Csak egy vaníliarúd kell a vaníliáscukrok kiváltásához. Óvatosan vágd fel, és a belsejében lévő magokat kapard ki a kés hegyével! Ezt kell hozzáadni a tejhez.
  • Természetesen erősebb vaníliás ízt is kaphatunk, ha úgy kívánjuk. Ilyenkor felhasználhatjuk a vaníliáscukrot és a vaníliarudat egyszerre vagy 2 db vaníliarudat használunk fel a cukrok helyett.
  • Habosabb hatást érhetünk el, ha a tojásfehérjéket külön verjük fel a cukorral kemény habbá, és ezt tesszük bele a tejes keverékbe.


Amire szükséged lehet

Hozzávalók 4 főre:

  • 1 liter tej
  • 4 db tojássárgája
  • 10 dkg cukor, de lehet kevesebb is.
  • 2 teáskanál liszt
  • 2 csomag vaníliás cukor vagy 1 db vaníliarúd
  • 2 dkg vaj


Figyelmeztetések

  • A tej könnyen leég, így ne hagyd magára a tűzön! Folyamatosan kevergetni kell!


Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Noatah