„Vajkaramellát készíteni házilag” változatai közötti eltérés
Innen: Hogyankell.hu
Bya (vitalap | szerkesztései) (→Kapcsolódó források, hivatkozások) |
(→Amire szükséged lehet) |
||
22. sor: | 22. sor: | ||
*25 dkg kristálycukor | *25 dkg kristálycukor | ||
*4 dkg vaj | *4 dkg vaj | ||
+ | 5tojás | ||
+ | 0.2 liter tejszin | ||
== Figyelmeztetések == | == Figyelmeztetések == |
A lap jelenlegi, 2014. augusztus 24., 12:21-kori változata
[szerkesztés] Hogyan kell vajkaramellát készíteni házilag?
Nagyon egyszerű, de annál finomabb édességet készíthetünk cukorból, tejből és vajból. Ha ránk törne az édességhiány, akkor ezzel a finomsággal könnyedén csillapíthatjuk, de szépen becsomagolva édesszájú barátainknak, ismerőseinknek is kiváló ajándék lehet.
[szerkesztés] Lépések
- Öntsük egy főzőedénybe a tejet, adjuk hozzá a cukrot, és kezdjük el őket alacsony hőfokon főzni! Néha kevergessük meg a cukros tejet, majd ha elkezd forrni, akkor már folyamatosan keverjük, mert nagyon könnyen leéghet! Addig főzzük a cukros tejet, amíg aranybarna színe nem lesz (kb. 25 perc).
- Vegyük le a tűzről a tejkaramellát és adjuk hozzá a vajat! Állandó kevergetés mellett a tejkaramellának idővel teljesen fel kell vennie a vajat, és nyúlós állapota után omlós vajkaramella masszává kell alakulnia.
- Borítsuk szilikonos sütőpapírral bevont tálcára a masszát és egyengessük el! Hagyjuk, hogy langyosra hűljön ki, majd tetszés szerint egy éles késsel kockázzuk fel!
[szerkesztés] Tippek
- A vajkaramella megfelelő állapotát nemcsak aranybarna színéről tudjuk felismerni, hanem ha egy pohár hideg vízbe cseppentünk egy csepp karamellt, és az a pohár alján összeáll, akkor megfelelőnek tekinthetjük a vajkaramella állapotát. Ha még nem lenne jó, akkor a karamell szétmorzsolódna a vízben.
- A meleg vajkaramellát kilisztezett tepsire, sütőpapírral bélelt lapos edénybe is boríthatjuk.
- A gyorsabb dermedés érdekében hűtőszekrénybe is tehetjük a vajkaramellát.
- A vajkaramellából nemcsak kisebb-nagyobb kockákat, hanem különböző formákat (pl. háromszög, téglalap) is kivághatunk.
- A vajkaramella-kockákat egyesével is becsomagolhatjuk átlátszó celofánba, illesztve ömlesztve papírzacskóba vagy organza-zsákocskába is tehetjük őket, és így adhatjuk át ajándékként.
[szerkesztés] Amire szükséged lehet
- 0,5 l tej
- 25 dkg kristálycukor
- 4 dkg vaj
5tojás 0.2 liter tejszin
[szerkesztés] Figyelmeztetések
- Vastag falú edényt használjunk, mert abban nem ég le a cukros tej, de még így is figyeljünk oda a folyamatos kevergetésre!