„Vaníliasodót készíteni” változatai közötti eltérés
Innen: Hogyankell.hu
(→Lépések) |
|||
(Egy közbenső módosítás ugyanattól a szerkesztőtől nincs mutatva) | |||
1. sor: | 1. sor: | ||
== Hogyan kell vaníliasodót készíteni? == | == Hogyan kell vaníliasodót készíteni? == | ||
− | [[Fájl: vaniliasodo_1.jpg|right|250px]]A vaníliasodó a legtöbb sütemény és desszert éke. Az elengedhetetlen vaníliás szószt legtöbbször egyszerűen egy hígabb pudinggal oldják meg, azonban az | + | [[Fájl: vaniliasodo_1.jpg|right|250px]]A vaníliasodó a legtöbb sütemény és desszert éke. Az elengedhetetlen vaníliás szószt legtöbbször egyszerűen egy hígabb pudinggal oldják meg, azonban az mégsem az igazi. A puding csak melegen folyós halmazállapotú, kihűlés után megdermed, így elrontja az élvezeteket. A vaníliasodó ezzel szemben mindig híg marad. Egy egyszerű, vaníliaízű krém, melyet legtöbbször az aranygaluska vagy a túrós palacsinta mellé szervírozunk. Ugyanakkor babapiskótával mártogatva is remek desszert lehet, ha éppen nincs más otthon. |
== Lépések == | == Lépések == | ||
# '''Válaszd külön a tojásokat fehérjére és sárgájára!''' | # '''Válaszd külön a tojásokat fehérjére és sárgájára!''' | ||
− | # '''A tojássárgájákat keverd össze csomómentesre | + | # '''A tojássárgájákat keverd össze csomómentesre kevés liszttel, cukorral és kb. 1 dl tejjel!''' |
− | # '''A maradék tejet tedd fel főni, melybe öntsd bele a | + | # '''A maradék tejet tedd fel főni, melybe öntsd bele a vaníliás cukrot!''' |
# '''Amikor felforr a tej, öntsd bele a lisztes keveréket!''' | # '''Amikor felforr a tej, öntsd bele a lisztes keveréket!''' | ||
# '''Forrald fel újra folyamatos kevergetés mellett!''' | # '''Forrald fel újra folyamatos kevergetés mellett!''' | ||
15. sor: | 15. sor: | ||
== Tippek == | == Tippek == | ||
− | * A vaníliás cukor helyett használhatsz igazi | + | * A vaníliás cukor helyett használhatsz igazi vaníliarudat is, így még selymesebb és lágyabb lesz az íze. Csak egy vaníliarúd kell a vaníliáscukrok kiváltásához. Óvatosan vágd fel, és a belsejében lévő magokat kapard ki a kés hegyével, és add hozzá a tejhez! |
− | * Természetesen erősebb vaníliás ízt is kaphatunk, ha úgy kívánjuk. Ilyenkor felhasználhatjuk a | + | * Természetesen erősebb vaníliás ízt is kaphatunk, ha úgy kívánjuk. Ilyenkor felhasználhatjuk mind a vaníliás cukrot, mind a vaníliarudat egyszerre, de egy helyett 2 vaníliarúd magjait is a tejhez adhatjuk a cukrok helyett. |
* Habosabb hatást érhetünk el, ha a tojásfehérjéket külön verjük fel a cukorral kemény habbá, és ezt tesszük bele a tejes keverékbe. | * Habosabb hatást érhetünk el, ha a tojásfehérjéket külön verjük fel a cukorral kemény habbá, és ezt tesszük bele a tejes keverékbe. | ||
22. sor: | 22. sor: | ||
== Amire szükséged lehet == | == Amire szükséged lehet == | ||
− | Hozzávalók 4 főre: | + | '''Hozzávalók 4 főre:''' |
* 1 liter tej | * 1 liter tej | ||
* 4 db tojássárgája | * 4 db tojássárgája | ||
− | * 10 dkg cukor, de lehet kevesebb is | + | * 10 dkg cukor, de lehet kevesebb is |
* 2 teáskanál liszt | * 2 teáskanál liszt | ||
* 2 csomag vaníliás cukor vagy 1 db vaníliarúd | * 2 csomag vaníliás cukor vagy 1 db vaníliarúd | ||
* 2 dkg vaj | * 2 dkg vaj | ||
− | |||
== Figyelmeztetések == | == Figyelmeztetések == |
A lap jelenlegi, 2014. november 19., 11:40-kori változata
[szerkesztés] Hogyan kell vaníliasodót készíteni?
A vaníliasodó a legtöbb sütemény és desszert éke. Az elengedhetetlen vaníliás szószt legtöbbször egyszerűen egy hígabb pudinggal oldják meg, azonban az mégsem az igazi. A puding csak melegen folyós halmazállapotú, kihűlés után megdermed, így elrontja az élvezeteket. A vaníliasodó ezzel szemben mindig híg marad. Egy egyszerű, vaníliaízű krém, melyet legtöbbször az aranygaluska vagy a túrós palacsinta mellé szervírozunk. Ugyanakkor babapiskótával mártogatva is remek desszert lehet, ha éppen nincs más otthon.
[szerkesztés] Lépések
- Válaszd külön a tojásokat fehérjére és sárgájára!
- A tojássárgájákat keverd össze csomómentesre kevés liszttel, cukorral és kb. 1 dl tejjel!
- A maradék tejet tedd fel főni, melybe öntsd bele a vaníliás cukrot!
- Amikor felforr a tej, öntsd bele a lisztes keveréket!
- Forrald fel újra folyamatos kevergetés mellett!
- Miután kész, vedd le a tűzről, és tedd bele a vajat! Erre azért van szükség, hogy ne bőröződjön be a szósz felszíne. Gasztronómiai elnevezése ennek a mozzanatnak a montírozás. Amellett, hogy technikai előnye van (bőrösödés elkerülése), még selymesebb ízt, fényesebb és dúsabb kinézetet is ad az ételnek.
- Tálald melegen vagy hidegen, ahogy tetszik!
[szerkesztés] Tippek
- A vaníliás cukor helyett használhatsz igazi vaníliarudat is, így még selymesebb és lágyabb lesz az íze. Csak egy vaníliarúd kell a vaníliáscukrok kiváltásához. Óvatosan vágd fel, és a belsejében lévő magokat kapard ki a kés hegyével, és add hozzá a tejhez!
- Természetesen erősebb vaníliás ízt is kaphatunk, ha úgy kívánjuk. Ilyenkor felhasználhatjuk mind a vaníliás cukrot, mind a vaníliarudat egyszerre, de egy helyett 2 vaníliarúd magjait is a tejhez adhatjuk a cukrok helyett.
- Habosabb hatást érhetünk el, ha a tojásfehérjéket külön verjük fel a cukorral kemény habbá, és ezt tesszük bele a tejes keverékbe.
[szerkesztés] Amire szükséged lehet
Hozzávalók 4 főre:
- 1 liter tej
- 4 db tojássárgája
- 10 dkg cukor, de lehet kevesebb is
- 2 teáskanál liszt
- 2 csomag vaníliás cukor vagy 1 db vaníliarúd
- 2 dkg vaj
[szerkesztés] Figyelmeztetések
- A tej könnyen leég, így ne hagyd magára a tűzön! Folyamatosan kevergetni kell!