„Vaníliasodót készíteni” változatai közötti eltérés

Innen: Hogyankell.hu

(Lépések)
 
(Egy közbenső módosítás ugyanattól a szerkesztőtől nincs mutatva)
1. sor: 1. sor:
 
== Hogyan kell vaníliasodót készíteni? ==
 
== Hogyan kell vaníliasodót készíteni? ==
  
[[Fájl: vaniliasodo_1.jpg|right|250px]]A vaníliasodó a legtöbb sütemény és desszert éke. Az elengedhetetlen vaníliás szószt legtöbbször egyszerűen egy hígabb pudinggal oldják meg, azonban az még sem az igazi. A puding csak melegen folyós halmazállapotú, kihűlés után megdermed, így elrontja az élvezeteket. A vaníliasodó ezzel szemben mindig híg marad. Egy egyszerű, vaníliaízű krém, melyet legtöbbször az aranygaluska vagy a túrós palacsinta mellé szervírozunk. Ugyanakkor babapiskótával mártogatva is remek desszert lehet, ha éppen nincs más otthon.
+
[[Fájl: vaniliasodo_1.jpg|right|250px]]A vaníliasodó a legtöbb sütemény és desszert éke. Az elengedhetetlen vaníliás szószt legtöbbször egyszerűen egy hígabb pudinggal oldják meg, azonban az mégsem az igazi. A puding csak melegen folyós halmazállapotú, kihűlés után megdermed, így elrontja az élvezeteket. A vaníliasodó ezzel szemben mindig híg marad. Egy egyszerű, vaníliaízű krém, melyet legtöbbször az aranygaluska vagy a túrós palacsinta mellé szervírozunk. Ugyanakkor babapiskótával mártogatva is remek desszert lehet, ha éppen nincs más otthon.
  
 
== Lépések ==
 
== Lépések ==
  
 
# '''Válaszd külön a tojásokat fehérjére és sárgájára!'''
 
# '''Válaszd külön a tojásokat fehérjére és sárgájára!'''
# '''A tojássárgájákat keverd össze csomómentesre a kevés liszttel, cukorral és kb. 1 dl tejjel!'''
+
# '''A tojássárgájákat keverd össze csomómentesre kevés liszttel, cukorral és kb. 1 dl tejjel!'''
# '''A maradék tejet tedd fel főni, melybe öntsd bele a vaníliáscukrokat!'''
+
# '''A maradék tejet tedd fel főni, melybe öntsd bele a vaníliás cukrot!'''
 
# '''Amikor felforr a tej, öntsd bele a lisztes keveréket!'''
 
# '''Amikor felforr a tej, öntsd bele a lisztes keveréket!'''
 
# '''Forrald fel újra folyamatos kevergetés mellett!'''
 
# '''Forrald fel újra folyamatos kevergetés mellett!'''
15. sor: 15. sor:
 
== Tippek ==
 
== Tippek ==
  
* A vaníliás cukor helyett használhatsz igazi vanília rudat is. Így még selymesebb és lágyabb lesz az íze. Csak egy vaníliarúd kell a vaníliáscukrok kiváltásához. Óvatosan vágd fel, és a belsejében lévő magokat kapard ki a kés hegyével! Ezt kell hozzáadni a tejhez.
+
* A vaníliás cukor helyett használhatsz igazi vaníliarudat is, így még selymesebb és lágyabb lesz az íze. Csak egy vaníliarúd kell a vaníliáscukrok kiváltásához. Óvatosan vágd fel, és a belsejében lévő magokat kapard ki a kés hegyével, és add hozzá a tejhez!
* Természetesen erősebb vaníliás ízt is kaphatunk, ha úgy kívánjuk. Ilyenkor felhasználhatjuk a vaníliáscukrot és a vaníliarudat egyszerre vagy 2 db vaníliarudat használunk fel a cukrok helyett.
+
* Természetesen erősebb vaníliás ízt is kaphatunk, ha úgy kívánjuk. Ilyenkor felhasználhatjuk mind a vaníliás cukrot, mind a vaníliarudat egyszerre, de egy helyett 2 vaníliarúd magjait is a tejhez adhatjuk a cukrok helyett.
 
* Habosabb hatást érhetünk el, ha a tojásfehérjéket külön verjük fel a cukorral kemény habbá, és ezt tesszük bele a tejes keverékbe.
 
* Habosabb hatást érhetünk el, ha a tojásfehérjéket külön verjük fel a cukorral kemény habbá, és ezt tesszük bele a tejes keverékbe.
  
22. sor: 22. sor:
 
== Amire szükséged lehet ==
 
== Amire szükséged lehet ==
  
Hozzávalók 4 főre:
+
'''Hozzávalók 4 főre:'''
 
* 1 liter tej
 
* 1 liter tej
 
* 4 db tojássárgája
 
* 4 db tojássárgája
* 10 dkg cukor, de lehet kevesebb is.
+
* 10 dkg cukor, de lehet kevesebb is
 
* 2 teáskanál liszt
 
* 2 teáskanál liszt
 
* 2 csomag vaníliás cukor vagy 1 db vaníliarúd
 
* 2 csomag vaníliás cukor vagy 1 db vaníliarúd
 
* 2 dkg vaj
 
* 2 dkg vaj
 
  
 
== Figyelmeztetések ==
 
== Figyelmeztetések ==

A lap jelenlegi, 2014. november 19., 11:40-kori változata

[szerkesztés] Hogyan kell vaníliasodót készíteni?

Vaniliasodo 1.jpg

A vaníliasodó a legtöbb sütemény és desszert éke. Az elengedhetetlen vaníliás szószt legtöbbször egyszerűen egy hígabb pudinggal oldják meg, azonban az mégsem az igazi. A puding csak melegen folyós halmazállapotú, kihűlés után megdermed, így elrontja az élvezeteket. A vaníliasodó ezzel szemben mindig híg marad. Egy egyszerű, vaníliaízű krém, melyet legtöbbször az aranygaluska vagy a túrós palacsinta mellé szervírozunk. Ugyanakkor babapiskótával mártogatva is remek desszert lehet, ha éppen nincs más otthon.

[szerkesztés] Lépések

  1. Válaszd külön a tojásokat fehérjére és sárgájára!
  2. A tojássárgájákat keverd össze csomómentesre kevés liszttel, cukorral és kb. 1 dl tejjel!
  3. A maradék tejet tedd fel főni, melybe öntsd bele a vaníliás cukrot!
  4. Amikor felforr a tej, öntsd bele a lisztes keveréket!
  5. Forrald fel újra folyamatos kevergetés mellett!
  6. Miután kész, vedd le a tűzről, és tedd bele a vajat! Erre azért van szükség, hogy ne bőröződjön be a szósz felszíne. Gasztronómiai elnevezése ennek a mozzanatnak a montírozás. Amellett, hogy technikai előnye van (bőrösödés elkerülése), még selymesebb ízt, fényesebb és dúsabb kinézetet is ad az ételnek.
  7. Tálald melegen vagy hidegen, ahogy tetszik!

[szerkesztés] Tippek

  • A vaníliás cukor helyett használhatsz igazi vaníliarudat is, így még selymesebb és lágyabb lesz az íze. Csak egy vaníliarúd kell a vaníliáscukrok kiváltásához. Óvatosan vágd fel, és a belsejében lévő magokat kapard ki a kés hegyével, és add hozzá a tejhez!
  • Természetesen erősebb vaníliás ízt is kaphatunk, ha úgy kívánjuk. Ilyenkor felhasználhatjuk mind a vaníliás cukrot, mind a vaníliarudat egyszerre, de egy helyett 2 vaníliarúd magjait is a tejhez adhatjuk a cukrok helyett.
  • Habosabb hatást érhetünk el, ha a tojásfehérjéket külön verjük fel a cukorral kemény habbá, és ezt tesszük bele a tejes keverékbe.


[szerkesztés] Amire szükséged lehet

Hozzávalók 4 főre:

  • 1 liter tej
  • 4 db tojássárgája
  • 10 dkg cukor, de lehet kevesebb is
  • 2 teáskanál liszt
  • 2 csomag vaníliás cukor vagy 1 db vaníliarúd
  • 2 dkg vaj

[szerkesztés] Figyelmeztetések

  • A tej könnyen leég, így ne hagyd magára a tűzön! Folyamatosan kevergetni kell!


[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Noatah