„Asztalt teríteni” változatai közötti eltérés
Innen: Hogyankell.hu
(létrehozás) |
(→Lépések) |
||
(8 közbenső módosítás, amit 6 másik szerkesztő végzett, nincs mutatva) | |||
1. sor: | 1. sor: | ||
== Hogyan kell helyesen megteríteni az asztalt? == | == Hogyan kell helyesen megteríteni az asztalt? == | ||
− | [[Fájl: | + | [[Fájl:Teritek.jpg|right]]Az asztal megterítésének, az evőeszközök elhelyezésének ismerete mindig hasznos lehet. Nem csak egy elegánsabb étteremben találkozhatunk a megszokottnál több evőeszközzel, de az is előfordulhat, hogy elegáns vendégeknek kell vacsorát adnunk. Az alábbiakban egyfajta térképet rajzolunk az asztalról, amely nem csak a terítésnél, hanem az étkezésnél is segítséget nyújt. |
== Lépések == | == Lépések == | ||
− | # Középen általában egy lapos tányér vagy az úgynevezett ültetőtányér található (erre helyezik később azokat a tálakat, amelyekben felszolgálják a fogásokat, pl. a levesestányért). Ezt úgy kell az asztalra helyezni, hogy minden vendégnek elegendő helye legyen (legalább 50-60 cm legyen közöttük). Ha van a tányéron minta, embléma, akkor az felülre kerül, hogy a vendéggel szembe nézzen. | + | # Középen általában egy lapos tányér vagy az úgynevezett ültetőtányér (alaptányér) található (erre helyezik később azokat a tálakat, amelyekben felszolgálják a fogásokat, pl. a levesestányért). Ezt úgy kell az asztalra helyezni, hogy minden vendégnek elegendő helye legyen (legalább 50-60 cm legyen közöttük). Ha van a tányéron minta, embléma, akkor az felülre kerül, hogy a vendéggel szembe nézzen. |
− | # A tányértól balra a villák, jobbra a kések, és (a kések után) a kanalak találhatók. A desszerthez használatos evőeszközök a tányér felett helyezkednek el. Mindig a legelőször használt evőeszköz van kívül, így a vendégek az étkezés során kívülről befelé haladnak, majd ha az oldalsó evőeszközök elfogytak, a felsőket veszik igénybe. | + | # A tányértól '''balra a villák, jobbra a kések, és (a kések után) a kanalak találhatók'''. A desszerthez használatos evőeszközök a tányér felett helyezkednek el. Mindig '''a legelőször használt evőeszköz van kívül''', így a vendégek az étkezés során kívülről befelé haladnak, majd ha az oldalsó evőeszközök elfogytak, a felsőket veszik igénybe. |
## A fentieknek megfelelően közvetlenül a tányér jobb oldalára, élével a tányér felé fordítva kell elhelyezni a fő fogáshoz használt nagy kést. | ## A fentieknek megfelelően közvetlenül a tányér jobb oldalára, élével a tányér felé fordítva kell elhelyezni a fő fogáshoz használt nagy kést. | ||
## Ezt követi az előételhez használt kés: halkés, rákkés, vajkés vagy kaviárkés. | ## Ezt követi az előételhez használt kés: halkés, rákkés, vajkés vagy kaviárkés. | ||
− | ## Ezek után helyezzük fel a leveshez használt nagy kanalat. | + | ## Ezek után helyezzük fel a leveshez használt nagy kanalat, amennyiben a levest tányérból fogyasztja a vendég. Ha csészéből eszi, consommé-s, vagy desszertkanalat teszünk fel. |
## Amennyiben olyan előételt szolgálunk fel, amelyet a leves előtt, kanállal kell fogyasztani, a nagy kanál mellé kerülhet még egy kisebb is. | ## Amennyiben olyan előételt szolgálunk fel, amelyet a leves előtt, kanállal kell fogyasztani, a nagy kanál mellé kerülhet még egy kisebb is. | ||
## Közvetlenül a tányér bal oldalára kerül a fő fogáshoz használt villa. | ## Közvetlenül a tányér bal oldalára kerül a fő fogáshoz használt villa. | ||
− | ## Ezt követi | + | ## Ezt követi a meleg előételhez használt villa (halvilla, rákvilla, fondüvilla). |
## A tányér fölé kerül a desszertes kanál és villa. (A kanál nyele jobbra, míg a villáé balra mutat, és a kanál van felül. Ha azonban csak villát adunk a desszerthez, annak a nyele is jobbra néz.) | ## A tányér fölé kerül a desszertes kanál és villa. (A kanál nyele jobbra, míg a villáé balra mutat, és a kanál van felül. Ha azonban csak villát adunk a desszerthez, annak a nyele is jobbra néz.) | ||
# Az evőeszközök után helyezzük el a poharakat. A főfogáshoz használt ital poharát a főfogáshoz használt kés hegye fölé helyezzük el. Az előételhez felszolgált italok pohara ettől jobbra, a desszerthez adottaké pedig balra álljon. | # Az evőeszközök után helyezzük el a poharakat. A főfogáshoz használt ital poharát a főfogáshoz használt kés hegye fölé helyezzük el. Az előételhez felszolgált italok pohara ettől jobbra, a desszerthez adottaké pedig balra álljon. | ||
31. sor: | 31. sor: | ||
* Asztalterítő | * Asztalterítő | ||
− | * Tányérok | + | * Tányérok |
+ | * Poharak | ||
* Komplett evőeszköz-készlet | * Komplett evőeszköz-készlet | ||
+ | * Szalvéta | ||
* Fűszertartók | * Fűszertartók | ||
− | * Asztaldísz (pl. virág, gyertya) | + | * Asztaldísz (pl.: virág, gyertya) |
== Források, hivatkozások == | == Források, hivatkozások == |
A lap jelenlegi, 2020. november 29., 20:16-kori változata
[szerkesztés] Hogyan kell helyesen megteríteni az asztalt?
Az asztal megterítésének, az evőeszközök elhelyezésének ismerete mindig hasznos lehet. Nem csak egy elegánsabb étteremben találkozhatunk a megszokottnál több evőeszközzel, de az is előfordulhat, hogy elegáns vendégeknek kell vacsorát adnunk. Az alábbiakban egyfajta térképet rajzolunk az asztalról, amely nem csak a terítésnél, hanem az étkezésnél is segítséget nyújt.
[szerkesztés] Lépések
- Középen általában egy lapos tányér vagy az úgynevezett ültetőtányér (alaptányér) található (erre helyezik később azokat a tálakat, amelyekben felszolgálják a fogásokat, pl. a levesestányért). Ezt úgy kell az asztalra helyezni, hogy minden vendégnek elegendő helye legyen (legalább 50-60 cm legyen közöttük). Ha van a tányéron minta, embléma, akkor az felülre kerül, hogy a vendéggel szembe nézzen.
- A tányértól balra a villák, jobbra a kések, és (a kések után) a kanalak találhatók. A desszerthez használatos evőeszközök a tányér felett helyezkednek el. Mindig a legelőször használt evőeszköz van kívül, így a vendégek az étkezés során kívülről befelé haladnak, majd ha az oldalsó evőeszközök elfogytak, a felsőket veszik igénybe.
- A fentieknek megfelelően közvetlenül a tányér jobb oldalára, élével a tányér felé fordítva kell elhelyezni a fő fogáshoz használt nagy kést.
- Ezt követi az előételhez használt kés: halkés, rákkés, vajkés vagy kaviárkés.
- Ezek után helyezzük fel a leveshez használt nagy kanalat, amennyiben a levest tányérból fogyasztja a vendég. Ha csészéből eszi, consommé-s, vagy desszertkanalat teszünk fel.
- Amennyiben olyan előételt szolgálunk fel, amelyet a leves előtt, kanállal kell fogyasztani, a nagy kanál mellé kerülhet még egy kisebb is.
- Közvetlenül a tányér bal oldalára kerül a fő fogáshoz használt villa.
- Ezt követi a meleg előételhez használt villa (halvilla, rákvilla, fondüvilla).
- A tányér fölé kerül a desszertes kanál és villa. (A kanál nyele jobbra, míg a villáé balra mutat, és a kanál van felül. Ha azonban csak villát adunk a desszerthez, annak a nyele is jobbra néz.)
- Az evőeszközök után helyezzük el a poharakat. A főfogáshoz használt ital poharát a főfogáshoz használt kés hegye fölé helyezzük el. Az előételhez felszolgált italok pohara ettől jobbra, a desszerthez adottaké pedig balra álljon.
- Ha a vacsorához kenyeret is szolgálunk fel, akkor annak a bal oldalra tegyünk egy kisebb tányért, és esetleg egy kést a vajnak. Ugyanide kerülhet a savanyúsághoz szükséges tál is.
- Ezután helyezzük a szalvétát a bal oldalra, a villák mellé.
- A terítés befejezéseként helyezzük az asztalra a fűszertartókat és esetleg egy kis csokor virágot, gyertyát vagy egyéb díszítést. Ezek ne legyenek túl magasak, nehogy zavarja a szemben ülőket a beszélgetésben.
[szerkesztés] Tippek
- A bonyolult terítési szabályok az alábbi két „ökölszabállyal” egyszerűen leírhatók: minden eszköz arra az oldalra kerül, amelyik kézzel majd a vendégek használják; és olyan sorrendben, hogy az étkezés során kívülről befelé (a poharaknál jobbról balra) haladjanak.
- Ne csak az evőeszközök és poharak elhelyezésére ügyeljünk, hanem a teríték összbenyomására is. Modern terítéket például ne tegyünk a nagymamától kapott, csipkés asztalterítőre. Ünnepi alkalmakra fehér terítőt, porcelán étkészletet és szép (esetleg csiszolt) poharakat használjunk.
[szerkesztés] Figyelmeztetések
- Három pár evőeszköznél (a desszertes kanalat, villát nem számítva) ne tegyünk az asztalra, ugyanígy négy pohárnál többet sem kell a tányérok fölé zsúfolni. Amennyiben a szükség úgy kívánja, inkább a vacsora egy-egy szünetében (két fogás között) cseréljük a terítéket.
[szerkesztés] Amire szükséged lehet
- Asztalterítő
- Tányérok
- Poharak
- Komplett evőeszköz-készlet
- Szalvéta
- Fűszertartók
- Asztaldísz (pl.: virág, gyertya)