„Bort dekantálni, azaz áttölteni” változatai közötti eltérés
Innen: Hogyankell.hu
(→Hogyan kell a bort dekantálni, azaz áttölteni?) |
|||
(2 közbenső módosítás, amit egy másik szerkesztő végzett, nincs mutatva) | |||
2. sor: | 2. sor: | ||
[[Fájl:Dekantáló_karaf.jpg|right|200px]]A dekantálás borászok és sommelier-ék által használatos kifejezés, mely magyarul egyszerűen csak annyit tesz: "áttöltés". A bor felszolgálását ünnepélyesebbé és színpadiassá teszi ez a művelet. Leginkább csak akkor alkalmazzák, ha az idők során a borban üledék képződött, és e nélkül, tisztán szeretnék szervírozni a bort. Emellett néhány fajtának is jót tehet a szellőztetés. Hiszen a karafban a bor szétterül, ezáltal több oxigénnel érintkezik, felfrissül. | [[Fájl:Dekantáló_karaf.jpg|right|200px]]A dekantálás borászok és sommelier-ék által használatos kifejezés, mely magyarul egyszerűen csak annyit tesz: "áttöltés". A bor felszolgálását ünnepélyesebbé és színpadiassá teszi ez a művelet. Leginkább csak akkor alkalmazzák, ha az idők során a borban üledék képződött, és e nélkül, tisztán szeretnék szervírozni a bort. Emellett néhány fajtának is jót tehet a szellőztetés. Hiszen a karafban a bor szétterül, ezáltal több oxigénnel érintkezik, felfrissül. | ||
− | |||
== Lépések == | == Lépések == | ||
8. sor: | 7. sor: | ||
Természetesen az éttermekben szigorú szabályok mentén haladva mutatják be, majd szolgálják fel a borokat, de egy otthoni ünnepség, ízléses vacsora alkalmával vendégeinknek a következő, egyszerűsített változatot alkalmazva is maradandó élményt nyújthatunk. | Természetesen az éttermekben szigorú szabályok mentén haladva mutatják be, majd szolgálják fel a borokat, de egy otthoni ünnepség, ízléses vacsora alkalmával vendégeinknek a következő, egyszerűsített változatot alkalmazva is maradandó élményt nyújthatunk. | ||
− | # Készítsük elő a kellékeket! Az elegáns szervírozáshoz mindenképp jó, ha kéznél vannak az eszközök, és nem kell szaladgálni értük. | + | |
− | # Röviden ismertessük, pontosan milyen bort is fogunk felszolgálni! | + | # '''Készítsük elő a kellékeket!''' Az elegáns szervírozáshoz mindenképp jó, ha kéznél vannak az eszközök, és nem kell szaladgálni értük. |
− | # Gyújtsuk meg a gyertyát! E mozzanat legmutatósabb módja, ha gyufával tesszük meg. | + | # '''Röviden ismertessük, pontosan milyen bort is fogunk felszolgálni!''' |
− | # Nyissuk ki a bort! | + | # '''Gyújtsuk meg a gyertyát!''' E mozzanat legmutatósabb módja, ha gyufával tesszük meg. |
− | # Öntsünk egy kevés, kóstolónyi mennyiségű bort a kóstolópoharunkba! Ilyenkor ellenőrizhetjük, hogy a bor valóban fogyasztásra alkalmas lesz-e, vagy esetleg valamilyen hibája, betegsége van. | + | # '''Nyissuk ki a bort!''' |
− | # A kóstolópohárban lévő kis mennyiségű bort az ellenőrzés után öntsük át a karafba, majd öblögessük ki vele az üvegedényt! Erre azért van szükség, hogy semlegesítsük az idegen illatokat az üvegben. | + | # '''Öntsünk egy kevés, kóstolónyi mennyiségű bort a kóstolópoharunkba!''' Ilyenkor ellenőrizhetjük, hogy a bor valóban fogyasztásra alkalmas lesz-e, vagy esetleg valamilyen hibája, betegsége van. |
− | # A művelet után öntsük vissza a kóstolópohárba a körülbelül 2 centiliternyi bort! | + | # '''A kóstolópohárban lévő kis mennyiségű bort az ellenőrzés után öntsük át a karafba, majd öblögessük ki vele az üvegedényt!''' Erre azért van szükség, hogy semlegesítsük az idegen illatokat az üvegben. |
− | # Ezután következik a bor áttöltése a karafba! Ez óvatosan, mégis határozottan történjen a gyertya áteső fényénél, hogy észrevegyük, amint a bor alján felgyülemlett üledék is elindulna. Az üledékes bort a palackban hagyjuk | + | #''' A művelet után öntsük vissza a kóstolópohárba a körülbelül 2 centiliternyi bort!''' |
− | # A vendégeknek a szellőzés után karafból szervírozunk! A kitöltött mennyiség ne legyen túl sok, de túl kevés sem! Általános szabály, hogy a pohár 1/3-ig töltünk csak a borból. | + | # '''Ezután következik a bor áttöltése a karafba!''' Ez óvatosan, mégis határozottan történjen a gyertya áteső fényénél, hogy észrevegyük, amint a bor alján felgyülemlett üledék is elindulna. |
+ | # '''Az üledékes bort a palackban hagyjuk, és az üvegedényben lévő bort szellőztetjük, lötyköljük.''' | ||
+ | # '''A vendégeknek a szellőzés után karafból szervírozunk!''' A kitöltött mennyiség ne legyen túl sok, de túl kevés sem! Általános szabály, hogy a pohár 1/3-ig töltünk csak a borból. | ||
26. sor: | 27. sor: | ||
== Amire szükséged lehet == | == Amire szükséged lehet == | ||
+ | |||
* Bor | * Bor |
A lap jelenlegi, 2014. július 9., 08:28-kori változata
[szerkesztés] Hogyan kell a bort dekantálni, azaz áttölteni?
A dekantálás borászok és sommelier-ék által használatos kifejezés, mely magyarul egyszerűen csak annyit tesz: "áttöltés". A bor felszolgálását ünnepélyesebbé és színpadiassá teszi ez a művelet. Leginkább csak akkor alkalmazzák, ha az idők során a borban üledék képződött, és e nélkül, tisztán szeretnék szervírozni a bort. Emellett néhány fajtának is jót tehet a szellőztetés. Hiszen a karafban a bor szétterül, ezáltal több oxigénnel érintkezik, felfrissül.
[szerkesztés] Lépések
Természetesen az éttermekben szigorú szabályok mentén haladva mutatják be, majd szolgálják fel a borokat, de egy otthoni ünnepség, ízléses vacsora alkalmával vendégeinknek a következő, egyszerűsített változatot alkalmazva is maradandó élményt nyújthatunk.
- Készítsük elő a kellékeket! Az elegáns szervírozáshoz mindenképp jó, ha kéznél vannak az eszközök, és nem kell szaladgálni értük.
- Röviden ismertessük, pontosan milyen bort is fogunk felszolgálni!
- Gyújtsuk meg a gyertyát! E mozzanat legmutatósabb módja, ha gyufával tesszük meg.
- Nyissuk ki a bort!
- Öntsünk egy kevés, kóstolónyi mennyiségű bort a kóstolópoharunkba! Ilyenkor ellenőrizhetjük, hogy a bor valóban fogyasztásra alkalmas lesz-e, vagy esetleg valamilyen hibája, betegsége van.
- A kóstolópohárban lévő kis mennyiségű bort az ellenőrzés után öntsük át a karafba, majd öblögessük ki vele az üvegedényt! Erre azért van szükség, hogy semlegesítsük az idegen illatokat az üvegben.
- A művelet után öntsük vissza a kóstolópohárba a körülbelül 2 centiliternyi bort!
- Ezután következik a bor áttöltése a karafba! Ez óvatosan, mégis határozottan történjen a gyertya áteső fényénél, hogy észrevegyük, amint a bor alján felgyülemlett üledék is elindulna.
- Az üledékes bort a palackban hagyjuk, és az üvegedényben lévő bort szellőztetjük, lötyköljük.
- A vendégeknek a szellőzés után karafból szervírozunk! A kitöltött mennyiség ne legyen túl sok, de túl kevés sem! Általános szabály, hogy a pohár 1/3-ig töltünk csak a borból.
[szerkesztés] Tippek
- Mivel a boroknak eltérő hosszúságú idő szükséges a szellőzéshez, ezért ahhoz mérten időzítsük szervírozását a lakomához!
- Az üledékes boroknál érdemes a dugót betakaró kapszulát egészben eltávolítani, így könnyebben látható a palack szájánál előre csorgó üledék.
[szerkesztés] Amire szükséged lehet
- Bor
- Drekó, azaz dugóhúzó
- Dekantáló karaf, azaz a szellőztetéshez és áttöltéshez való lapos aljú, öblös üvegedény
- Hosszú gyertya, gyertyatartóval
- Gyufa vagy öngyújtó
- Kis tányér a dugónak, szemétnek
[szerkesztés] Figyelmeztetések
- Érdemes utána olvasni, mely borfajtáknak ajánlott a szellőztetés, mert erre nincs általános szabály. A túl idős boroknak sokszor inkább csak árt, mint használ.
[szerkesztés] Kapcsolódó videók
A következő videóban bemutatják a főbb és nehezebb mozzanatokat. Vizuális típusúaknak nagy segítség lehet.