„Vajkaramellát készíteni házilag” változatai közötti eltérés
Innen: Hogyankell.hu
Bya (vitalap | szerkesztései) (→Hogyan kell vajkaramellt készíteni házilag?) |
(→Amire szükséged lehet) |
||
(10 közbenső módosítás, amit egy másik szerkesztő végzett, nincs mutatva) | |||
1. sor: | 1. sor: | ||
− | == Hogyan kell | + | == Hogyan kell vajkaramellát készíteni házilag? == |
− | [[Fájl: | + | [[Fájl:hazi_vajkaramella.jpg|300 px|right|a kép forrása: www. moksha.hu]]Nagyon egyszerű, de annál finomabb édességet készíthetünk cukorból, tejből és vajból. Ha ránk törne az édességhiány, akkor ezzel a finomsággal könnyedén csillapíthatjuk, de szépen becsomagolva édesszájú barátainknak, ismerőseinknek is kiváló ajándék lehet. |
== Lépések == | == Lépések == | ||
− | #Öntsük egy főzőedénybe a tejet, adjuk hozzá a cukrot, és kezdjük el őket alacsony hőfokon főzni! Néha kevergessük meg, majd ha elkezd forrni, akkor már folyamatosan keverjük, mert nagyon könnyen leéghet | + | #Öntsük egy főzőedénybe a tejet, adjuk hozzá a cukrot, és kezdjük el őket alacsony hőfokon főzni! Néha kevergessük meg a cukros tejet, majd ha elkezd forrni, akkor már folyamatosan keverjük, mert nagyon könnyen leéghet! Addig főzzük a cukros tejet, amíg aranybarna színe nem lesz (kb. 25 perc). |
− | #Vegyük le a tűzről a | + | #Vegyük le a tűzről a tejkaramellát és adjuk hozzá a vajat! Állandó kevergetés mellett a tejkaramellának idővel teljesen fel kell vennie a vajat, és nyúlós állapota után omlós vajkaramella masszává kell alakulnia. |
− | #Borítsuk szilikonos | + | #Borítsuk szilikonos sütőpapírral bevont tálcára a masszát és egyengessük el! Hagyjuk, hogy langyosra hűljön ki, majd tetszés szerint egy éles késsel kockázzuk fel! |
== Tippek == | == Tippek == | ||
− | *A vajkaramella megfelelő állapotát nemcsak aranybarna színéről tudjuk felismerni, hanem ha egy pohár hideg vízbe cseppentünk egy csepp karamellt, és az a pohár alján összeáll | + | *A vajkaramella megfelelő állapotát nemcsak aranybarna színéről tudjuk felismerni, hanem ha egy pohár hideg vízbe cseppentünk egy csepp karamellt, és az a pohár alján összeáll, akkor megfelelőnek tekinthetjük a vajkaramella állapotát. Ha még nem lenne jó, akkor a karamell szétmorzsolódna a vízben. |
*A meleg vajkaramellát kilisztezett tepsire, sütőpapírral bélelt lapos edénybe is boríthatjuk. | *A meleg vajkaramellát kilisztezett tepsire, sütőpapírral bélelt lapos edénybe is boríthatjuk. | ||
*A gyorsabb dermedés érdekében hűtőszekrénybe is tehetjük a vajkaramellát. | *A gyorsabb dermedés érdekében hűtőszekrénybe is tehetjük a vajkaramellát. | ||
− | *A vajkaramellából nemcsak kisebb-nagyobb kockákat, hanem különböző formákat is kivághatunk | + | *A vajkaramellából nemcsak kisebb-nagyobb kockákat, hanem különböző formákat (pl. háromszög, téglalap) is kivághatunk. |
* A vajkaramella-kockákat egyesével is becsomagolhatjuk átlátszó celofánba, illesztve ömlesztve papírzacskóba vagy organza-zsákocskába is tehetjük őket, és így adhatjuk át ajándékként. | * A vajkaramella-kockákat egyesével is becsomagolhatjuk átlátszó celofánba, illesztve ömlesztve papírzacskóba vagy organza-zsákocskába is tehetjük őket, és így adhatjuk át ajándékként. | ||
22. sor: | 22. sor: | ||
*25 dkg kristálycukor | *25 dkg kristálycukor | ||
*4 dkg vaj | *4 dkg vaj | ||
+ | 5tojás | ||
+ | 0.2 liter tejszin | ||
== Figyelmeztetések == | == Figyelmeztetések == | ||
30. sor: | 32. sor: | ||
*[http://www.moksha.hu/konyha/csak-3-hozzavalo-omlos-vajkaramella-hazilag/ Csak 3 hozzávaló: omlós vajkaramella házilag] | *[http://www.moksha.hu/konyha/csak-3-hozzavalo-omlos-vajkaramella-hazilag/ Csak 3 hozzávaló: omlós vajkaramella házilag] | ||
− | *[http://gesztenye-bonbonmania.blogspot.hu/2011/09/vajkaramella.html | + | *[http://gesztenye-bonbonmania.blogspot.hu/2011/09/vajkaramella.html Vajkaramella receptje] |
[[Kategória:Étel-ital]] | [[Kategória:Étel-ital]] |
A lap jelenlegi, 2014. augusztus 24., 12:21-kori változata
[szerkesztés] Hogyan kell vajkaramellát készíteni házilag?
Nagyon egyszerű, de annál finomabb édességet készíthetünk cukorból, tejből és vajból. Ha ránk törne az édességhiány, akkor ezzel a finomsággal könnyedén csillapíthatjuk, de szépen becsomagolva édesszájú barátainknak, ismerőseinknek is kiváló ajándék lehet.
[szerkesztés] Lépések
- Öntsük egy főzőedénybe a tejet, adjuk hozzá a cukrot, és kezdjük el őket alacsony hőfokon főzni! Néha kevergessük meg a cukros tejet, majd ha elkezd forrni, akkor már folyamatosan keverjük, mert nagyon könnyen leéghet! Addig főzzük a cukros tejet, amíg aranybarna színe nem lesz (kb. 25 perc).
- Vegyük le a tűzről a tejkaramellát és adjuk hozzá a vajat! Állandó kevergetés mellett a tejkaramellának idővel teljesen fel kell vennie a vajat, és nyúlós állapota után omlós vajkaramella masszává kell alakulnia.
- Borítsuk szilikonos sütőpapírral bevont tálcára a masszát és egyengessük el! Hagyjuk, hogy langyosra hűljön ki, majd tetszés szerint egy éles késsel kockázzuk fel!
[szerkesztés] Tippek
- A vajkaramella megfelelő állapotát nemcsak aranybarna színéről tudjuk felismerni, hanem ha egy pohár hideg vízbe cseppentünk egy csepp karamellt, és az a pohár alján összeáll, akkor megfelelőnek tekinthetjük a vajkaramella állapotát. Ha még nem lenne jó, akkor a karamell szétmorzsolódna a vízben.
- A meleg vajkaramellát kilisztezett tepsire, sütőpapírral bélelt lapos edénybe is boríthatjuk.
- A gyorsabb dermedés érdekében hűtőszekrénybe is tehetjük a vajkaramellát.
- A vajkaramellából nemcsak kisebb-nagyobb kockákat, hanem különböző formákat (pl. háromszög, téglalap) is kivághatunk.
- A vajkaramella-kockákat egyesével is becsomagolhatjuk átlátszó celofánba, illesztve ömlesztve papírzacskóba vagy organza-zsákocskába is tehetjük őket, és így adhatjuk át ajándékként.
[szerkesztés] Amire szükséged lehet
- 0,5 l tej
- 25 dkg kristálycukor
- 4 dkg vaj
5tojás 0.2 liter tejszin
[szerkesztés] Figyelmeztetések
- Vastag falú edényt használjunk, mert abban nem ég le a cukros tej, de még így is figyeljünk oda a folyamatos kevergetésre!