1 859
szerkesztés
Módosítások
Innen: Hogyankell.hu
Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell kenyeret sütni házilag? == A boltokban kapható, sokszor felfújt vagy éppen szivacsszerű fehér kenyerek helyett érdemesebb inkább otthon kenyeret s…”
== Hogyan kell kenyeret sütni házilag? ==
A boltokban kapható, sokszor felfújt vagy éppen szivacsszerű fehér kenyerek helyett érdemesebb inkább otthon kenyeret sütnünk. Így a tésztába csak az kerül, amit mi beleteszünk… Teljes kiőrlésű lisztek és magok felhasználásával pedig egészségesebb és ízletesebb kenyereket süthetünk. A dagasztás és a kelesztés sem nagy ördöngösség, és kemence vagy kenyérsütő gép nélkül is bátran hozzáláthatunk a kenyérsütéshez, hiszen gáz- vagy villanysütőben is kiváló kenyeret készíthetünk. Ha időnk és energiánk engedi, akkor mindennapos rutinná is válhat a házi kenyérsütés, így mindig friss és ropogós kenyér kerülhet az asztalunkra.
== Lépések ==
'''=== Fehér búzalisztből készült kenyér ==='''
#Tegyük egy tálba a lisztet, az olajat, a cukrot és a sót, majd morzsoljuk bele az élesztőt is!
#Adagoljunk lassan forró vizet a lisztes keverékhez, és közben gyúrjuk össze a tésztát!
#Dagasszuk kb. 10 percig, majd fedjük le az edényt, és kelesszük a tésztát meleg helyen kb. fél óráig!
#Kenjük ki margarinnal és lisztezzük be a kenyérsütő tepsit, majd tegyük bele a megkelt és megformázott tésztát!
#Süssük a kenyeret közepes hőmérsékleten (kb. 180-200°C) addig, amíg aranybarna nem lesz (kb. 25-30 perc)!
'''===Teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér==='''
#Adjuk hozzá a lisztekhez az élesztőt, a sót és a cukrot!
#Keverjük a lisztes keverékhez a vizet, a kefirt és az olívaolajat, majd dagasszuk a tésztát!
#Hagyjuk meleg helyen megkelni kb. 1 órát az összegyúrt és letakart tésztát!
#Tegyük sütőpapírral kibélelt vagy kivajazott, kilisztezett tepsibe a tésztát, és süssük közepes hőmérsékleten (kb. 180-200°C) a kenyeret kb. 40-45 percig!
'''===Aszalt paradicsomos kenyér==='''
#Adjuk a lisztekhez a sót, a paradicsomról leszűrt 1 evőkanál olajat és az összemorzsolt élesztőt!
#Adagoljuk a lisztes keverékhez a vizet, és dagasszuk rugalmas tésztává!
#Takarjuk le a tésztát, és kelesszük duplájára!
#Gyúrjuk át alaposan a megkelt tésztát, és kelesszük újra!
#Vágjuk apró kockákra az aszalt paradicsomot, valamint aprítsuk fel a bazsalikomot!
#Lapítsuk ki a megkelt tésztát, szórjuk meg a paradicsommal és a bazsalikommal, majd gyúrjuk össze óvatosan!
#Kelesszük 20 percig még a tésztát, majd formázzuk téglalappá, emeljük meg az egyik oldalát és tekerjük meg, azaz készítsünk belőle masnit!
#Lisztezzük meg a tészta tetejét, majd 180 °C-ra előmelegített sütőben süssük meg!
== Tippek ==
*Magok (pl. napraforgómag, tökmag, lenmag, szezámmag, zabpehely, hajdina) és különböző finomságok (pl. medvehagyma, snidling, rozmaring, olajbogyó, sajt, mák, dió, mogyoró, korpa, sör) hozzáadásával még ízletesebb kenyereket süthetünk.
*A fehér, illetve a teljes kiőrlésű búzaliszt mellett másfajta – egészséges – lisztekből (pl. rozsliszt, tönkölybúzaliszt, kukoricaliszt) is készíthetünk kenyeret.
*Ha van dagasztógépünk, akkor azt is használhatjuk a dagasztáshoz.
*Jénai tálban vagy őzgerincformában is megsüthetjük a kenyeret.
*A kenyérnek szánt tésztából zsemlét/kiflit is süthetünk.
*A kenyér akkor lesz ropogós héjú, ha sütés közben gőz veszi körül. Ehhez egy hőálló tálba tegyünk vizet és tegyük azt a sütő aljára, hogy onnan tudjon párologni a víz. Sütőzacskót is használhatunk a gőzöléshez. Tegyük a zacskóba a kenyeret, permetezzünk bele vizet, lyukasszuk ki a tetejét néhány helyen, és így süssük meg a kenyeret. Még egyszerűbb módszer, ha vízzel kenegetjük sütés közben a kenyér tetejét.
*Akkor tekinthetjük megsültnek a kenyerünket, ha kívülről már szép kérge van, és az alját megkocogtatva kongó hangot ad.
== Amire szükséged lehet ==
*Fehér búzalisztből készült kenyérhez:
**1 kg liszt
**2 evőkanál étolaj
**csipet cukor (az élesztő miatt)
**só (ízlés szerint)
**2,5 dkg élesztő
**kb. 6-7 dl víz
*Teljes kiőrlésű lisztből készült kenyérhez:
**250 g teljes kiőrlésű rozsliszt
**250 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
**1 teáskanál porélesztő
**2 teáskanál só
**1,5-2 evőkanál cukor (az élesztő miatt)
**180 ml víz
**175 ml kefir
**1,5 evőkanál olívaolaj
*Aszalt paradicsomos kenyérhez:
*25 dkg kenyérliszt
*10 dkg finomliszt
*1 kávéskanál só
*1 evőkanál olaj (amiben a paradicsom volt)
*2 dkg élesztő
*2,5 dl víz
*10 dkg aszalt paradicsom
*egy marék friss bazsalikom
== Figyelmeztetések ==
*Kihűlés után szeleteljük fel a kenyeret!
*Ha nem vagyunk benne biztosak, hogy friss-e az élesztőnk, akkor futtassuk fel a használat előtt!
*Ha sütés közben nagyon égne, pirosodna a kenyér teteje, akkor takarjuk le egy alufóliával, és addig süssük így, amíg a belseje is átsül!
== Kapcsolódó videók ==
<youtube>zGH6cf-IAls</youtube>
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
* [http://www.mindmegette.hu/hazi-kenyer.recept/ Házi kenyér receptje]
* [http://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20121001-kenyersutes-otthon-kenyersutogep-nelkul.html Kenyérsütés otthon kenyérsütő gép nélkül]
* [http://www.hazikenyer.hu/ Még több kenyérrecept]
[[Kategória:Étel-ital]]
A boltokban kapható, sokszor felfújt vagy éppen szivacsszerű fehér kenyerek helyett érdemesebb inkább otthon kenyeret sütnünk. Így a tésztába csak az kerül, amit mi beleteszünk… Teljes kiőrlésű lisztek és magok felhasználásával pedig egészségesebb és ízletesebb kenyereket süthetünk. A dagasztás és a kelesztés sem nagy ördöngösség, és kemence vagy kenyérsütő gép nélkül is bátran hozzáláthatunk a kenyérsütéshez, hiszen gáz- vagy villanysütőben is kiváló kenyeret készíthetünk. Ha időnk és energiánk engedi, akkor mindennapos rutinná is válhat a házi kenyérsütés, így mindig friss és ropogós kenyér kerülhet az asztalunkra.
== Lépések ==
'''=== Fehér búzalisztből készült kenyér ==='''
#Tegyük egy tálba a lisztet, az olajat, a cukrot és a sót, majd morzsoljuk bele az élesztőt is!
#Adagoljunk lassan forró vizet a lisztes keverékhez, és közben gyúrjuk össze a tésztát!
#Dagasszuk kb. 10 percig, majd fedjük le az edényt, és kelesszük a tésztát meleg helyen kb. fél óráig!
#Kenjük ki margarinnal és lisztezzük be a kenyérsütő tepsit, majd tegyük bele a megkelt és megformázott tésztát!
#Süssük a kenyeret közepes hőmérsékleten (kb. 180-200°C) addig, amíg aranybarna nem lesz (kb. 25-30 perc)!
'''===Teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér==='''
#Adjuk hozzá a lisztekhez az élesztőt, a sót és a cukrot!
#Keverjük a lisztes keverékhez a vizet, a kefirt és az olívaolajat, majd dagasszuk a tésztát!
#Hagyjuk meleg helyen megkelni kb. 1 órát az összegyúrt és letakart tésztát!
#Tegyük sütőpapírral kibélelt vagy kivajazott, kilisztezett tepsibe a tésztát, és süssük közepes hőmérsékleten (kb. 180-200°C) a kenyeret kb. 40-45 percig!
'''===Aszalt paradicsomos kenyér==='''
#Adjuk a lisztekhez a sót, a paradicsomról leszűrt 1 evőkanál olajat és az összemorzsolt élesztőt!
#Adagoljuk a lisztes keverékhez a vizet, és dagasszuk rugalmas tésztává!
#Takarjuk le a tésztát, és kelesszük duplájára!
#Gyúrjuk át alaposan a megkelt tésztát, és kelesszük újra!
#Vágjuk apró kockákra az aszalt paradicsomot, valamint aprítsuk fel a bazsalikomot!
#Lapítsuk ki a megkelt tésztát, szórjuk meg a paradicsommal és a bazsalikommal, majd gyúrjuk össze óvatosan!
#Kelesszük 20 percig még a tésztát, majd formázzuk téglalappá, emeljük meg az egyik oldalát és tekerjük meg, azaz készítsünk belőle masnit!
#Lisztezzük meg a tészta tetejét, majd 180 °C-ra előmelegített sütőben süssük meg!
== Tippek ==
*Magok (pl. napraforgómag, tökmag, lenmag, szezámmag, zabpehely, hajdina) és különböző finomságok (pl. medvehagyma, snidling, rozmaring, olajbogyó, sajt, mák, dió, mogyoró, korpa, sör) hozzáadásával még ízletesebb kenyereket süthetünk.
*A fehér, illetve a teljes kiőrlésű búzaliszt mellett másfajta – egészséges – lisztekből (pl. rozsliszt, tönkölybúzaliszt, kukoricaliszt) is készíthetünk kenyeret.
*Ha van dagasztógépünk, akkor azt is használhatjuk a dagasztáshoz.
*Jénai tálban vagy őzgerincformában is megsüthetjük a kenyeret.
*A kenyérnek szánt tésztából zsemlét/kiflit is süthetünk.
*A kenyér akkor lesz ropogós héjú, ha sütés közben gőz veszi körül. Ehhez egy hőálló tálba tegyünk vizet és tegyük azt a sütő aljára, hogy onnan tudjon párologni a víz. Sütőzacskót is használhatunk a gőzöléshez. Tegyük a zacskóba a kenyeret, permetezzünk bele vizet, lyukasszuk ki a tetejét néhány helyen, és így süssük meg a kenyeret. Még egyszerűbb módszer, ha vízzel kenegetjük sütés közben a kenyér tetejét.
*Akkor tekinthetjük megsültnek a kenyerünket, ha kívülről már szép kérge van, és az alját megkocogtatva kongó hangot ad.
== Amire szükséged lehet ==
*Fehér búzalisztből készült kenyérhez:
**1 kg liszt
**2 evőkanál étolaj
**csipet cukor (az élesztő miatt)
**só (ízlés szerint)
**2,5 dkg élesztő
**kb. 6-7 dl víz
*Teljes kiőrlésű lisztből készült kenyérhez:
**250 g teljes kiőrlésű rozsliszt
**250 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
**1 teáskanál porélesztő
**2 teáskanál só
**1,5-2 evőkanál cukor (az élesztő miatt)
**180 ml víz
**175 ml kefir
**1,5 evőkanál olívaolaj
*Aszalt paradicsomos kenyérhez:
*25 dkg kenyérliszt
*10 dkg finomliszt
*1 kávéskanál só
*1 evőkanál olaj (amiben a paradicsom volt)
*2 dkg élesztő
*2,5 dl víz
*10 dkg aszalt paradicsom
*egy marék friss bazsalikom
== Figyelmeztetések ==
*Kihűlés után szeleteljük fel a kenyeret!
*Ha nem vagyunk benne biztosak, hogy friss-e az élesztőnk, akkor futtassuk fel a használat előtt!
*Ha sütés közben nagyon égne, pirosodna a kenyér teteje, akkor takarjuk le egy alufóliával, és addig süssük így, amíg a belseje is átsül!
== Kapcsolódó videók ==
<youtube>zGH6cf-IAls</youtube>
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
* [http://www.mindmegette.hu/hazi-kenyer.recept/ Házi kenyér receptje]
* [http://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20121001-kenyersutes-otthon-kenyersutogep-nelkul.html Kenyérsütés otthon kenyérsütő gép nélkül]
* [http://www.hazikenyer.hu/ Még több kenyérrecept]
[[Kategória:Étel-ital]]