„Bodzás szamócadzsemet főzni” változatai közötti eltérés
Innen: Hogyankell.hu
(Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell bodzás szamócadzsemet főzni? == right|250px A szamócalekvár már önmagában is nagyon finom, de ha párosítjuk egy kis bodzav…”) |
(Nincs különbség)
|
A lap jelenlegi, 2022. június 16., 11:27-kori változata
[szerkesztés] Hogyan kell bodzás szamócadzsemet főzni?
A szamócalekvár már önmagában is nagyon finom, de ha párosítjuk egy kis bodzavirággal, akkor még ízletesebb lesz az eredmény. Csupán néhány lépéssel kell megtoldanod a hagyományos szamócadzsem befőzését, hogy a bodzás íz megjelenjen a földieperé mellett.
[szerkesztés] Lépések
- Szerezd be a hozzávalókat: dzsemfix, földieper, bodzavirág, cukor vagy édesítőszer
- Mosd meg az epret és csumázd le.
- Készítsd el a lekvárt:
- Tedd fel egy nagy lábosba melegedni az epret. Ha kissé már megpuhult az eper, akkor egy krumplitörő segítségével kicsit nyomkodd össze a gyümölcsöket. Így gyorsan és egyszerűen lesz gyümölcsdarabos a végeredmény.
- A cukrot és a bodzavirág tányérokat ezt követően tedd bele, majd kevergesd folyamatosan. A bodzavirágzatot úgy tedd bele, hogy lehetőleg minél kevesebb szárrész kerüljön a lábosba. Akár előzetesen le is csipegetheted a kis virágokat a tányérokról. A dzsemben lévő bodzavirág jól mutat az üvegekben és finom is.
- Ha felforrt a lábos tartalma, akkor öntsd hozzá a cukrot vagy édesítőszert, néhány csepp citromlevet, valamint a dzsemfixet. Forrástól számítva néhány percig még hagyd közepes lángon, közben kevergesd.
- Egy villa segítségével emeld ki a forró dzsemből a bodzavirág tányérokat (amennyiben tányérostól tetted bele). Szárrész ne maradjon benne.
- Még forrón kanalazd üvegekbe:
- Amint rácsavartad a tetejüket, fordítsd néhány percig a feje tetejükre őket.
- Kihűlve feliratozd, majd mehetnek a kamrába.
[szerkesztés] Tippek
- Bodzavirág gyűjtésekor a virágzatot közvetlenül az elágazások kezdeténél csípd le a növényről.
- Ha van otthon bodzaszörpöd, akkor azzal helyettesíteni tudod az élő bodzavirágot. Néhány evőkanállal már eléred, hogy bodzás ízű legyen a szamócadzsemed.
[szerkesztés] Amire szükséged lehet
- 1 adaghoz 3:1 dzsemfix, 1,25 kg földieper, legalább 4 bodzavirág tányér, 350 g cukor vagy ennek megfelelő édesítőszer, pár csepp citromlé
- krumplitörő
- kis üvegek
[szerkesztés] Figyelmeztetések
- Ha szeretnéd kipróbálni a bodzás szamócalekvárt, akkor mindenképp az eperszezon elején kell túlesned a befőzésen, mivel a bodza május végén – június elején virágzik.
- A bodzavirágot csak tiszta helyről szedj, autóúttól messzebb.
- A fekete bodza zöld szárrészei nagy mennyiségben enyhén mérgezőek lehetnek. Ezért kerüljük az ételbe kerülését.