„Amatőr szakácsból profivá avanzsálni” változatai közötti eltérés
Innen: Hogyankell.hu
(→Hogyan kell amatőr szakácsból profivá avanzsálni?) |
(→Lépések) |
||
(26 közbenső módosítás, amit egy másik szerkesztő végzett, nincs mutatva) | |||
1. sor: | 1. sor: | ||
== Hogyan kell amatőr szakácsból profivá avanzsálni? == | == Hogyan kell amatőr szakácsból profivá avanzsálni? == | ||
− | Senki nem fakanállal a kezében születik, így hát nincs okod az aggodalomra, ha hivatásos séfnek készülsz. Ha már tudsz különbséget tenni a krumpli hámozó és a sajtreszelő között, netán akad néhány gasztroblogger, vagy konyhazsonglőr a famíliában, akkor jó úton jársz. | + | [[Fájl:Főzés1.jpg|right]]Senki nem fakanállal a kezében születik, így hát nincs okod az aggodalomra, ha hivatásos séfnek készülsz. Ha már tudsz különbséget tenni a krumpli hámozó és a sajtreszelő között, netán akad néhány gasztroblogger, vagy konyhazsonglőr a famíliában, akkor jó úton jársz. |
== Lépések == | == Lépések == | ||
− | + | # Keress egy megbízható szakács tanfolyamot! Arról azonban ne feledkezz meg, hogy az iskolát elvégezve még közel sem biztos, hogy munkát is kapsz. Nem elég kívülről fújnod a panírozás magas művészetét, vagy tudnod, hogy mi az a julienne és a mártás-redukálás. | |
− | # | + | # Keress elő otthon minden szakácskönyvet, és gyakorolj! Próbáld ki a lehető legtöbb receptet, hogy jártasságot szerezz! Egy jó séfnek nemcsak a bablevest kell jól elkészítenie, hanem a mézes-krémest is. |
− | + | # Keress magadnak gyakorlati helyet a tanfolyam után! Ahhoz, hogy elegendő tapasztalatot szerezhess a szakács szakmában, mindent az elejéről kell kezdened. Feltehetően hosszú hónapokon át csak hagymát és krumplit fogsz pucolni egy étteremben, később azonban már egy-egy mártást is rád bíznak. | |
− | # | + | # Keress újabb és újabb célokat, ismerd meg más kultúrák gasztronómiáját! Tapasztalataidról akár videó blogot is vezethetsz, cikkeket is írhatsz. Így azoknak is segíthetsz, akik hasonló cipőben járnak, mint te. |
− | + | # Keress minden napban pozitívumot! Sok amatőr szakács ott bukik el, hogy idő előtt feladja a harcot. Unják, hogy csak a tésztát dagasztják éjt nappallá téve, biztos távolságban a gáztűzhelytől. Feladatként élik meg a mindennapokat, holott a tanfolyamon is biztosan elmondták, hogy a betanulási időszak, és a ranglétrán való felkapaszkodás nem 3 hónap lesz. | |
− | # | ||
− | |||
− | # | ||
− | |||
− | # | ||
− | |||
== Tippek == | == Tippek == | ||
33. sor: | 27. sor: | ||
== Kapcsolódó források, hivatkozások == | == Kapcsolódó források, hivatkozások == | ||
− | *[http://geniuszplusz.hu/] | + | *[http://geniuszplusz.hu/] Géniusz Plusz szakács tanfolyam és egyéb vendéglátóipari képzések |
− | *[http://egyszakacsnaploja.blog.hu/2015/10/19/a_kezdeti_nehezsegek_a_nehezseg_kezdete] | + | |
− | *[http://vilagevo.hu/2014/03/06/szakacs_akarsz_lenni_akkor_elobb_olvasd_el_mit_gondol_errol_egy_magyar_szakacs] | + | *[http://egyszakacsnaploja.blog.hu/2015/10/19/a_kezdeti_nehezsegek_a_nehezseg_kezdete] Egy szakács naplója |
− | *[http://hellokarrier.hu/karrierutak/6806-megvan-a-michelin-csillagos-sef-titka.html] | + | |
+ | *[http://vilagevo.hu/2014/03/06/szakacs_akarsz_lenni_akkor_elobb_olvasd_el_mit_gondol_errol_egy_magyar_szakacs] Szakács akarsz lenni? | ||
+ | |||
+ | *[http://hellokarrier.hu/karrierutak/6806-megvan-a-michelin-csillagos-sef-titka.html] Milyen a profi szakács? | ||
[[Kategória:Munka-karrier]] | [[Kategória:Munka-karrier]] | ||
[[Kategória:Oktatás]] | [[Kategória:Oktatás]] | ||
[[Kategória:Étel-ital]] | [[Kategória:Étel-ital]] |
A lap jelenlegi, 2018. április 16., 15:07-kori változata
[szerkesztés] Hogyan kell amatőr szakácsból profivá avanzsálni?
Senki nem fakanállal a kezében születik, így hát nincs okod az aggodalomra, ha hivatásos séfnek készülsz. Ha már tudsz különbséget tenni a krumpli hámozó és a sajtreszelő között, netán akad néhány gasztroblogger, vagy konyhazsonglőr a famíliában, akkor jó úton jársz.
[szerkesztés] Lépések
- Keress egy megbízható szakács tanfolyamot! Arról azonban ne feledkezz meg, hogy az iskolát elvégezve még közel sem biztos, hogy munkát is kapsz. Nem elég kívülről fújnod a panírozás magas művészetét, vagy tudnod, hogy mi az a julienne és a mártás-redukálás.
- Keress elő otthon minden szakácskönyvet, és gyakorolj! Próbáld ki a lehető legtöbb receptet, hogy jártasságot szerezz! Egy jó séfnek nemcsak a bablevest kell jól elkészítenie, hanem a mézes-krémest is.
- Keress magadnak gyakorlati helyet a tanfolyam után! Ahhoz, hogy elegendő tapasztalatot szerezhess a szakács szakmában, mindent az elejéről kell kezdened. Feltehetően hosszú hónapokon át csak hagymát és krumplit fogsz pucolni egy étteremben, később azonban már egy-egy mártást is rád bíznak.
- Keress újabb és újabb célokat, ismerd meg más kultúrák gasztronómiáját! Tapasztalataidról akár videó blogot is vezethetsz, cikkeket is írhatsz. Így azoknak is segíthetsz, akik hasonló cipőben járnak, mint te.
- Keress minden napban pozitívumot! Sok amatőr szakács ott bukik el, hogy idő előtt feladja a harcot. Unják, hogy csak a tésztát dagasztják éjt nappallá téve, biztos távolságban a gáztűzhelytől. Feladatként élik meg a mindennapokat, holott a tanfolyamon is biztosan elmondták, hogy a betanulási időszak, és a ranglétrán való felkapaszkodás nem 3 hónap lesz.
[szerkesztés] Tippek
- Szerezz be egy jó szellőzést biztosító szakácskabátot és nadrágot, egy zárt és kényelmes cipőt! Ja, és ne feledkezz meg a sapkáról és kötényről sem!
[szerkesztés] Amire szükséged lehet
- Ezt a receptet jól jegyezd meg! Egy csipetnyi türelem és empatikusság, egy mokkáskanálnyi alázat és merészség, fűszerezésként pedig örökkön át tartó állhatatosság.
[szerkesztés] Figyelmeztetések
- Szakácsnak készülni, és annak lenni más tészta. Ez a szakma nemcsak a konyhában való robotolásról szól, hanem a világ összes ízének megismeréséről is, a folyamatos kísérletezésekről, az újra és újra elrontott ételekről, a gasztronómia habzsolásáról, az önkifejezésről.
[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások
- [1] Géniusz Plusz szakács tanfolyam és egyéb vendéglátóipari képzések
- [2] Egy szakács naplója
- [3] Szakács akarsz lenni?
- [4] Milyen a profi szakács?