Amatőr szakácsból profivá avanzsálni
Innen: Hogyankell.hu
[szerkesztés] Hogyan kell amatőr szakácsból profivá avanzsálni?
Senki nem fakanállal a kezében születik, így hát nincs okod az aggodalomra, ha hivatásos séfnek készülsz. Ha már tudsz különbséget tenni a krumpli hámozó és a sajtreszelő között, netán akad néhány gasztroblogger, vagy konyhazsonglőr a famíliában, akkor jó úton jársz.
[szerkesztés] Lépések
- Keress egy megbízható szakács tanfolyamot! Arról azonban ne feledkezz meg, hogy az iskolát elvégezve még közel sem biztos, hogy munkát is kapsz. Nem elég kívülről fújnod a panírozás magas művészetét, vagy tudnod, hogy mi az a julienne és a mártás-redukálás.
- Keress elő otthon minden szakácskönyvet, és gyakorolj! Próbáld ki a lehető legtöbb receptet, hogy jártasságot szerezz! Egy jó séfnek nemcsak a bablevest kell jól elkészítenie, hanem a mézes-krémest is.
- Keress magadnak gyakorlati helyet a tanfolyam után! Ahhoz, hogy elegendő tapasztalatot szerezhess a szakács szakmában, mindent az elejéről kell kezdened. Feltehetően hosszú hónapokon át csak hagymát és krumplit fogsz pucolni egy étteremben, később azonban már egy-egy mártást is rád bíznak.
- Keress újabb és újabb célokat, ismerd meg más kultúrák gasztronómiáját! Tapasztalataidról akár videó blogot is vezethetsz, cikkeket is írhatsz. Így azoknak is segíthetsz, akik hasonló cipőben járnak, mint te.
- Keress minden napban pozitívumot! Sok amatőr szakács ott bukik el, hogy idő előtt feladja a harcot. Unják, hogy csak a tésztát dagasztják éjt nappallá téve, biztos távolságban a gáztűzhelytől. Feladatként élik meg a mindennapokat, holott a tanfolyamon is biztosan elmondták, hogy a betanulási időszak, és a ranglétrán való felkapaszkodás nem 3 hónap lesz.
[szerkesztés] Tippek
- Szerezz be egy jó szellőzést biztosító szakácskabátot és nadrágot, egy zárt és kényelmes cipőt! Ja, és ne feledkezz meg a sapkáról és kötényről sem!
[szerkesztés] Amire szükséged lehet
- Ezt a receptet jól jegyezd meg! Egy csipetnyi türelem és empatikusság, egy mokkáskanálnyi alázat és merészség, fűszerezésként pedig örökkön át tartó állhatatosság.
[szerkesztés] Figyelmeztetések
- Szakácsnak készülni, és annak lenni más tészta. Ez a szakma nemcsak a konyhában való robotolásról szól, hanem a világ összes ízének megismeréséről is, a folyamatos kísérletezésekről, az újra és újra elrontott ételekről, a gasztronómia habzsolásáról, az önkifejezésről.
[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások
- [1] Géniusz Plusz szakács tanfolyam és egyéb vendéglátóipari képzések
- [2] Egy szakács naplója
- [3] Szakács akarsz lenni?
- [4] Milyen a profi szakács?