Amatőr szakácsból profivá avanzsálni

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell amatőr szakácsból profivá avanzsálni?

Főzés1.jpg

Senki nem fakanállal a kezében születik, így hát nincs okod az aggodalomra, ha hivatásos séfnek készülsz. Ha már tudsz különbséget tenni a krumpli hámozó és a sajtreszelő között, netán akad néhány gasztroblogger, vagy konyhazsonglőr a famíliában, akkor jó úton jársz.

[szerkesztés] Lépések

 1. Keress egy megbízható szakács tanfolyamot! Arról azonban ne feledkezz meg, hogy az iskolát elvégezve még közel sem biztos, hogy munkát is kapsz. Nem elég kívülről fújnod a panírozás magas művészetét, vagy tudnod, hogy mi az a julienne és a mártás-redukálás.
 2. Keress elő otthon minden szakácskönyvet, és gyakorolj! Próbáld ki a lehető legtöbb receptet, hogy jártasságot szerezz! Egy jó séfnek nemcsak a bablevest kell jól elkészítenie, hanem a mézes-krémest is.
 3. Keress magadnak gyakorlati helyet a tanfolyam után! Ahhoz, hogy elegendő tapasztalatot szerezhess a szakács szakmában, mindent az elejéről kell kezdened. Feltehetően hosszú hónapokon át csak hagymát és krumplit fogsz pucolni egy étteremben, később azonban már egy-egy mártást is rád bíznak.
 4. Keress újabb és újabb célokat, ismerd meg más kultúrák gasztronómiáját! Tapasztalataidról akár videó blogot is vezethetsz, cikkeket is írhatsz. Így azoknak is segíthetsz, akik hasonló cipőben járnak, mint te.
 5. Keress minden napban pozitívumot! Sok amatőr szakács ott bukik el, hogy idő előtt feladja a harcot. Unják, hogy csak a tésztát dagasztják éjt nappallá téve, biztos távolságban a gáztűzhelytől. Feladatként élik meg a mindennapokat, holott a tanfolyamon is biztosan elmondták, hogy a betanulási időszak, és a ranglétrán való felkapaszkodás nem 3 hónap lesz.

[szerkesztés] Tippek

 • Szerezz be egy jó szellőzést biztosító szakácskabátot és nadrágot, egy zárt és kényelmes cipőt! Ja, és ne feledkezz meg a sapkáról és kötényről sem!


[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Ezt a receptet jól jegyezd meg! Egy csipetnyi türelem és empatikusság, egy mokkáskanálnyi alázat és merészség, fűszerezésként pedig örökkön át tartó állhatatosság.


[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Szakácsnak készülni, és annak lenni más tészta. Ez a szakma nemcsak a konyhában való robotolásról szól, hanem a világ összes ízének megismeréséről is, a folyamatos kísérletezésekről, az újra és újra elrontott ételekről, a gasztronómia habzsolásáról, az önkifejezésről.


[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

 • [1] Géniusz Plusz szakács tanfolyam és egyéb vendéglátóipari képzések
 • [2] Egy szakács naplója
 • [3] Szakács akarsz lenni?
 • [4] Milyen a profi szakács?

Az oldal szerzői

Dorka, Hogyankell