„Sajt terrine-t készíteni egyszerűen” változatai közötti eltérés
Innen: Hogyankell.hu
(Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell sajt terrine-t készíteni egyszerűen? == right|250pxA terrine francia szó, jelentése eredetileg agyag, forma. Magát az éte…”) |
(→Amire szükséged lehet) |
||
38. sor: | 38. sor: | ||
* 3 dkg lenmag | * 3 dkg lenmag | ||
* 1 csokor friss petrezselyem | * 1 csokor friss petrezselyem | ||
+ | |||
'''Eszközök:''' | '''Eszközök:''' | ||
45. sor: | 46. sor: | ||
* tepsi vagy laposabb tál | * tepsi vagy laposabb tál | ||
* alufólia | * alufólia | ||
− | |||
== Figyelmeztetések == | == Figyelmeztetések == |
A lap 2014. december 1., 15:37-kori változata
Hogyan kell sajt terrine-t készíteni egyszerűen?
A terrine francia szó, jelentése eredetileg agyag, forma. Magát az ételt kezdetben ezekben a keskeny cserépedényekben készítették el, így lett az ételek neve is terrine. A terrinek alapanyaga bármi lehet: vadhús, szárnyas, hal, zöldség, gyümölcs és akár sajt is. A terrine olvasztott, saját ízlés szerint fűszerezett pástétom féle, melyet hidegen, előételként szokás tálalni. A sajt terrine sajtimádóknak kihagyhatatlan, borozás mellé pedig remek, kiegészítő csemege.
Lépések
- Tegyél fel egy lábasnyi vizet forrni!
- Béleld ki a formát alufóliával, amibe majd az olvasztott sajtokat öntöd!
- Reszeld le a sajtokat!
- Tedd bele a reszelt sajtokat egy akkora tálba, amit az edény tetejére tudsz tenni!
- Amikor már forr a víz, vedd takarékra a tűzhelyen!
- Tedd a vízgőz fölé a sajtokat tartalmazó tálat!
- Szép lassan olvaszd fel a tál tartalmát, míg folyós nem lesz!
- Öntsd hozzá a habtejszínt is!
- Próbáld meg alaposan elkeverni!
- Öntsd a sajtmasszát a kibélelt formába!
- Miután kissé kihűlt, tedd a hűtőbe dermedni 2-3 órára!
- Fogyasztás előtt szeleteld fel neked tetsző formára, és már tálalhatod is!
Tippek
- Nem feltétlenül kell a lentebb megadott sajtokból készítened. Úgy állítod össze, ahogy neked tetszik. Akár csak egyféle sajtot is felolvaszthatsz a terrine-hez.
- Pikánsabbá teheted sajt terrined, ha a felolvasztás után apró magvakat szórsz bele. A legjobb választás a tökmag, napraforgómag és lenmag kombináció. A nagyobb magvak (dió, mogyoró, mandula stb.) nagyságuk miatt problémásak lehetnek, vagy a felhasználás előtt még külön fel kell őket aprítani.
- Egyes receptek a magvak mellett még friss petrezselymet is ajánlanak a sajt terrine-be. Ezzel azonban bánj óvatosan, hiszen a jellegzetes kesernyés íze miatt nem mindenki szereti.
- Követve a szabadság adta lehetőségeket, szinte bármivel feldobhatod a sajt terrined: zöldségek, frissensültekből húsdarabok, füstölt lazac stb.
Amire szükséged lehet
Hozzávalók kb. 6 adaghoz:
- 10 dkg trappista sajt
- 10 dkg füstölt sajt
- 10 dkg márvány sajt
- 1,5 dl habtejszín
- 3 dkg tökmag
- 3 dkg napraforgómag
- 3 dkg lenmag
- 1 csokor friss petrezselyem
Eszközök:
- edény a víznek
- az edény tetejére illő üveg vagy fémtál
- fakanál
- tepsi vagy laposabb tál
- alufólia
Figyelmeztetések
- Ne érjen bele az olvasztásra szolgáló tál alja a forrásban lévő vízbe! Tehát csak annyi vizet engedj a tálba, hogy ez a kritérium teljesüljön.
- Bánj óvatosan a vízgőzzel, nehogy megégesd magad!
- Ne felejtsd el kibélelni a tepsid alufóliával a felolvasztott sajtnak, különben teljesen beleragad, és nehezebben fogod tudni tálalni!