375
szerkesztés
Módosítások
Innen: Hogyankell.hu
Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell sajt terrine-t készíteni egyszerűen? == right|250pxA terrine francia szó, jelentése eredetileg agyag, forma. Magát az éte…”
== Hogyan kell sajt terrine-t készíteni egyszerűen? ==
[[Fájl:sajt_terrine.jpg|right|250px]]A terrine francia szó, jelentése eredetileg agyag, forma. Magát az ételt kezdetben ezekben a keskeny cserépedényekben készítették el, így lett az ételek neve is terrine. A terrinek alapanyaga bármi lehet: vadhús, szárnyas, hal, zöldség, gyümölcs és akár sajt is. A terrine olvasztott, saját ízlés szerint fűszerezett pástétom féle, melyet hidegen, előételként szokás tálalni. A sajt terrine sajtimádóknak kihagyhatatlan, borozás mellé pedig remek, kiegészítő csemege.
== Lépések ==
# '''Tegyél fel egy lábasnyi vizet forrni!'''
# '''Béleld ki a formát alufóliával, amibe majd az olvasztott sajtokat öntöd!'''
#''' Reszeld le a sajtokat!'''
# '''Tedd bele a reszelt sajtokat egy akkora tálba, amit az edény tetejére tudsz tenni!'''
# '''Amikor már forr a víz, vedd takarékra a tűzhelyen!'''
# '''Tedd a vízgőz fölé a sajtokat tartalmazó tálat!'''
# '''Szép lassan olvaszd fel a tál tartalmát, míg folyós nem lesz!'''
# '''Öntsd hozzá a habtejszínt is!'''
# '''Próbáld meg alaposan elkeverni!'''
# '''Öntsd a sajtmasszát a kibélelt formába!'''
# '''Miután kissé kihűlt, tedd a hűtőbe dermedni 2-3 órára!'''
# '''Fogyasztás előtt szeleteld fel neked tetsző formára, és már tálalhatod is!'''
== Tippek ==
* Nem feltétlenül kell a lentebb megadott sajtokból készítened. Úgy állítod össze, ahogy neked tetszik. Akár csak egyféle sajtot is felolvaszthatsz a terrine-hez.
* Pikánsabbá teheted sajt terrined, ha a felolvasztás után apró magvakat szórsz bele. A legjobb választás a tökmag, napraforgómag és lenmag kombináció. A nagyobb magvak (dió, mogyoró, mandula stb.) nagyságuk miatt problémásak lehetnek, vagy a felhasználás előtt még külön fel kell őket aprítani.
* Egyes receptek a magvak mellett még friss petrezselymet is ajánlanak a sajt terrine-be. Ezzel azonban bánj óvatosan, hiszen a jellegzetes kesernyés íze miatt nem mindenki szereti.
* Követve a szabadság adta lehetőségeket, szinte bármivel feldobhatod a sajt terrined: zöldségek, frissensültekből húsdarabok, füstölt lazac stb.
== Amire szükséged lehet ==
'''Hozzávalók kb. 6 adaghoz:'''
* 10 dkg trappista sajt
* 10 dkg füstölt sajt
* 10 dkg márvány sajt
* 1,5 dl habtejszín
* 3 dkg tökmag
* 3 dkg napraforgómag
* 3 dkg lenmag
* 1 csokor friss petrezselyem
'''Eszközök:'''
* edény a víznek
* az edény tetejére illő üveg vagy fémtál
* fakanál
* tepsi vagy laposabb tál
* alufólia
== Figyelmeztetések ==
* '''Ne érjen bele az olvasztásra szolgáló tál alja a forrásban lévő vízbe!''' Tehát csak annyi vizet engedj a tálba, hogy ez a kritérium teljesüljön.
* '''Bánj óvatosan a vízgőzzel, nehogy megégesd magad!'''
* '''Ne felejtsd el kibélelni a tepsid alufóliával a felolvasztott sajtnak, különben teljesen beleragad, és nehezebben fogod tudni tálalni!'''
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
*[http://www.deluxe.hu/cikk/20070926/a_leggyakrabban_elofordulo_gasztronomiai_szakkifejezesek?p=1 Terrine jelentése]
*[http://www.nosalty.hu/praktika/csokolade-felolvasztasa-goz-folott Vízgőz feletti olvasztás technikája]
*[http://www.nosalty.hu/recept/sajt-terrine Sok magvas sajt terrine]
[[Kategória:Étel-ital]]
[[Kategória:Étel-ital]]
[[Fájl:sajt_terrine.jpg|right|250px]]A terrine francia szó, jelentése eredetileg agyag, forma. Magát az ételt kezdetben ezekben a keskeny cserépedényekben készítették el, így lett az ételek neve is terrine. A terrinek alapanyaga bármi lehet: vadhús, szárnyas, hal, zöldség, gyümölcs és akár sajt is. A terrine olvasztott, saját ízlés szerint fűszerezett pástétom féle, melyet hidegen, előételként szokás tálalni. A sajt terrine sajtimádóknak kihagyhatatlan, borozás mellé pedig remek, kiegészítő csemege.
== Lépések ==
# '''Tegyél fel egy lábasnyi vizet forrni!'''
# '''Béleld ki a formát alufóliával, amibe majd az olvasztott sajtokat öntöd!'''
#''' Reszeld le a sajtokat!'''
# '''Tedd bele a reszelt sajtokat egy akkora tálba, amit az edény tetejére tudsz tenni!'''
# '''Amikor már forr a víz, vedd takarékra a tűzhelyen!'''
# '''Tedd a vízgőz fölé a sajtokat tartalmazó tálat!'''
# '''Szép lassan olvaszd fel a tál tartalmát, míg folyós nem lesz!'''
# '''Öntsd hozzá a habtejszínt is!'''
# '''Próbáld meg alaposan elkeverni!'''
# '''Öntsd a sajtmasszát a kibélelt formába!'''
# '''Miután kissé kihűlt, tedd a hűtőbe dermedni 2-3 órára!'''
# '''Fogyasztás előtt szeleteld fel neked tetsző formára, és már tálalhatod is!'''
== Tippek ==
* Nem feltétlenül kell a lentebb megadott sajtokból készítened. Úgy állítod össze, ahogy neked tetszik. Akár csak egyféle sajtot is felolvaszthatsz a terrine-hez.
* Pikánsabbá teheted sajt terrined, ha a felolvasztás után apró magvakat szórsz bele. A legjobb választás a tökmag, napraforgómag és lenmag kombináció. A nagyobb magvak (dió, mogyoró, mandula stb.) nagyságuk miatt problémásak lehetnek, vagy a felhasználás előtt még külön fel kell őket aprítani.
* Egyes receptek a magvak mellett még friss petrezselymet is ajánlanak a sajt terrine-be. Ezzel azonban bánj óvatosan, hiszen a jellegzetes kesernyés íze miatt nem mindenki szereti.
* Követve a szabadság adta lehetőségeket, szinte bármivel feldobhatod a sajt terrined: zöldségek, frissensültekből húsdarabok, füstölt lazac stb.
== Amire szükséged lehet ==
'''Hozzávalók kb. 6 adaghoz:'''
* 10 dkg trappista sajt
* 10 dkg füstölt sajt
* 10 dkg márvány sajt
* 1,5 dl habtejszín
* 3 dkg tökmag
* 3 dkg napraforgómag
* 3 dkg lenmag
* 1 csokor friss petrezselyem
'''Eszközök:'''
* edény a víznek
* az edény tetejére illő üveg vagy fémtál
* fakanál
* tepsi vagy laposabb tál
* alufólia
== Figyelmeztetések ==
* '''Ne érjen bele az olvasztásra szolgáló tál alja a forrásban lévő vízbe!''' Tehát csak annyi vizet engedj a tálba, hogy ez a kritérium teljesüljön.
* '''Bánj óvatosan a vízgőzzel, nehogy megégesd magad!'''
* '''Ne felejtsd el kibélelni a tepsid alufóliával a felolvasztott sajtnak, különben teljesen beleragad, és nehezebben fogod tudni tálalni!'''
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
*[http://www.deluxe.hu/cikk/20070926/a_leggyakrabban_elofordulo_gasztronomiai_szakkifejezesek?p=1 Terrine jelentése]
*[http://www.nosalty.hu/praktika/csokolade-felolvasztasa-goz-folott Vízgőz feletti olvasztás technikája]
*[http://www.nosalty.hu/recept/sajt-terrine Sok magvas sajt terrine]
[[Kategória:Étel-ital]]
[[Kategória:Étel-ital]]