„Sört csapolni” változatai közötti eltérés

Innen: Hogyankell.hu

(Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell sört csapolni? == Manapság az egyszerű kocsmákban és vendéglátó egységekben kevésbé fordítanak figyelmet a megfelelő sörcsapolásra és annak…”)
(Nincs különbség)

A lap 2014. július 17., 13:14-kori változata

Hogyan kell sört csapolni?

Manapság az egyszerű kocsmákban és vendéglátó egységekben kevésbé fordítanak figyelmet a megfelelő sörcsapolásra és annak hagyományos szabályait betartani. Mondván, hogy túl időigényes. Pedig amellett, hogy a tökéletes sör titka a csapolás folyamatában is rejlik, ezt megtartva még igen színpadias is tud lenni a művelet. Márpedig ha az ember ivásra adja a fejét, jól esik egy kis elegancia is hozzá.


Lépések

  1. Öblítés! Akkor is, ha a pohár a tiszta. Ugyanis ennek az első, igen fontos lépésnek a pohár lehűtése a célja. Meleg pohárban a sör gyorsabban engedi el csapolás utáni frissességét, mert a szénsav hamarabb távozik el a sörből. Különben is, a sör végig hidegen és hideg pohárból esik jól.
  2. Engedd el a cseppsört! A cseppsör az a sör, ami a legutóbbi csapolás után benne maradt a csőben. Ez a pár centiliter sör nem friss, avas ízű, így ne is kerüljön bele a pohárba, korsóba!
  3. Kétharmadnyi sör csapolása egy húzásra. Lehetőleg mérnöki pontossággal 45 fokos szögben tartva a poharat csapold bele a sört. A mennyiség a pohár 2/3-a legyen, majd...
  4. ... a maradék mennyiséget rögtön egyenesbe állítva és tartva a poharat csapold! Erre a csavarra azért van szükség, mert ilyenkor képződik a a sör ékessége, a hab. Ügyelj arra, hogy a csapoló szára ne érjen se a pohár falához, se a sörbe, mert elrontja eddigi munkádat.
  5. Vigyázz a hab épségére! A csapolás végén ügyelj arra, hogy az utolsó cseppek már ne a sörben landoljanak, mert elrontják a habot.
  6. A mesteri hab kialakítása. Habkés helyett egy vajazó kés is megteszi. Egy határozott mozdulattal a pohár tetején lévő lazább habot 45 fokos szögben húzd le a pohár tetejéről. Ezt akkor kell megtenni, mikor a hab még emelkedik. Ezzel a kis trükkel a hab kissé domborodva, szép és egységes formában fog ékeskedni a maláta-ital tetején.
  7. Tisztogatás és szervírozás. Töröld meg a pohár külsejét, ne legyen ragacsos a kifolyt sörtől és habtól. Ezután gyönyörködj munkádban és szervírozd magadnak vagy másoknak poháralátéten, vagy csak úgy magában, ahogy jól esik. Egészségedre!


Tippek

  • A csapolás végén a legjobb megoldás, ha kissé tovább csorgatod a sört, és közben emeled el a poharat, és aztán zárod csak el a csapot. Így biztosan nem fog a habba csöppenni.


Amire szükséged lehet

  • Sörcsap
  • Pohár vagy korsó
  • Habkés vagy vajkés
  • Víz és rongy a tisztogatáshoz
  • Poháralátét


Figyelmeztetések

  • A jó sörhöz természetesen azért az is kell, hogy a sörcsap csője minden nap ki legyen tisztítva. Ugyanis a benne maradt élesztő miatt romlik a sör minősége. Erre feltétlenül figyelj, ha remek eredményt szeretnél elérni sörcsapolás terén!


Kapcsolódó videók

A 2014 tavaszán rendezett Sörcsapoló Világbajnokság győztese mutatja be a következő videón, mi is a tökéletes sörcsapolás 9 lépése. A videó angol nyelvű, de a folyamatokat megfelelően illusztrálja.


Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Noatah