„Gluténmentesen étkezni” változatai közötti eltérés
Innen: Hogyankell.hu
(→Lépések) |
|||
(Egy közbenső módosítás, amit egy másik szerkesztő végzett, nincs mutatva) | |||
1. sor: | 1. sor: | ||
== Hogyan kell gluténmentesen étkezni? == | == Hogyan kell gluténmentesen étkezni? == | ||
− | [[Fájl:Gluten-1.jpg|right|200px]]A gluténérzékeny embereknek egész életükben gluténmentes étrendet kell folytatniuk, mert a vékonybél nyálkahártyájának | + | [[Fájl:Gluten-1.jpg|right|200px]]A gluténérzékeny embereknek egész életükben gluténmentes étrendet kell folytatniuk, mert a vékonybél nyálkahártyájának károsodás miatt csak csökkentetten tudja ellátni a funkcióit. Nehézségekbe ütközik a tápanyagok, például a vitaminok, ásványi anyagok, szénhidrátok és zsírok szervezet általi feldolgozása. Gluténmentes étrend mellett a nyálkahártya funkciói helyreállnak, és ez az állapot fenntartható. Az gluténmentes étrendhez szükséges termékek beszerzése elég sokszor problémákba ütközik. Most néhány tanáccsal segítünk abban, hogyan kell gluténmentesen étkezni. |
== Lépések == | == Lépések == | ||
− | # ''' | + | # '''Gluténmentes élelmiszerek:''' nagyon sok élelmiszer, melyeket manapság használunk, eredendően gluténmentes. |
− | # ''' | + | #* Ilyenek: a rizs, a kukorica, a köles, a hajdina, az amaránt, a szója, a burgonya, a hús, a hal, a zöldségek és gyümölcsök. Ezek feldolgozatlan formában probléma nélkül fogyaszthatók. |
− | + | #*A mogyorófélék, a méz, a tojás, a tej, a sajt, a natúr joghurt sem tartalmaznak glutént. | |
+ | # '''Alapvetően glutént tartalmaz:''' a búza (tönköly is), a rozs, a zab és az árpa. Az emulgeáló- kötőszerek, illetve a stabilizátorok is gyakran tartalmaznak glutént. Minden olyan élelmiszertől jobb tartózkodni, melyet nem ismerünk pontosan, vagy használat előtt kérdezzünk utána a gyártónál, forgalmazónál. | ||
+ | # A '''gluténmentes termékeket''' a képen látható '''áthúzott búzakalász szimbólummal jelölik''', vagy szöveggel kiírják a csomagoláson, hogy gluténmentes (gluten free).[[Fájl:Letöltés.jpg|right|200px]]. | ||
# '''Helyettesítsük a búzalisztet!''' Szerencsére számtalan egyéb liszt és magőrlemény létezik, amiket felhasználhatunk a búza helyett. | # '''Helyettesítsük a búzalisztet!''' Szerencsére számtalan egyéb liszt és magőrlemény létezik, amiket felhasználhatunk a búza helyett. | ||
− | #* A csicseriborsóliszt, cirokliszt | + | #* A csicseriborsóliszt, cirokliszt, teff liszt, quinoa liszt, hajdinaliszt, kölesliszt, kukoricaliszt, barna és fehér rizsliszt, gesztenyeliszt a kenyérreceptekben jól használható. |
− | #* A kölesliszt, cirokliszt, a fehér rizsliszt, kukoricaliszt, gesztenyeliszt, kókuszliszt, mandulaliszt, teff liszt, quinoa liszt | + | #* A kölesliszt, cirokliszt, a fehér rizsliszt, kukoricaliszt, gesztenyeliszt, kókuszliszt, mandulaliszt, teff liszt, quinoa liszt a sütemények készítéséhez ajánlott. |
#* Egyéb hozzávalók, amelyek a sütögetésnél még hasznosak lehetnek: a tápiókaliszt elősegíti, hogy szépen megpiruljon a süti, és ropogósabbá teszi a felszínét. Míg a xantán megakadályozza a morzsálódást, valamint kissé megvastagítja a tésztát (a gluténmentes sütés nélkülözhetetlen alapanyaga). | #* Egyéb hozzávalók, amelyek a sütögetésnél még hasznosak lehetnek: a tápiókaliszt elősegíti, hogy szépen megpiruljon a süti, és ropogósabbá teszi a felszínét. Míg a xantán megakadályozza a morzsálódást, valamint kissé megvastagítja a tésztát (a gluténmentes sütés nélkülözhetetlen alapanyaga). | ||
# '''Figyeljünk a szükséges tápanyagok pótlására!''' A glutén nem létszükséges tápanyag. Kiegyensúlyozott, gluténmentes étrend mellett minden fontos tápanyaghoz hozzájutunk. Hogy elegendő ballasztanyagot (rostot) kapjon szervezetünk, rostban gazdag élelmiszerek fogyasztását ajánlják a szakemberek, ilyenek többek közt a zöldségek és a hüvelyesek. | # '''Figyeljünk a szükséges tápanyagok pótlására!''' A glutén nem létszükséges tápanyag. Kiegyensúlyozott, gluténmentes étrend mellett minden fontos tápanyaghoz hozzájutunk. Hogy elegendő ballasztanyagot (rostot) kapjon szervezetünk, rostban gazdag élelmiszerek fogyasztását ajánlják a szakemberek, ilyenek többek közt a zöldségek és a hüvelyesek. | ||
− | # '''Amire oda kell figyelnünk a konyhában!''' Amennyiben gluténmentes és glutén tartalmú ételeket is készítünk a konyhában, úgy azokat muszáj | + | # '''Amire oda kell figyelnünk a konyhában!''' Amennyiben gluténmentes és glutén tartalmú ételeket is készítünk a konyhában, úgy azokat muszáj gondosan különválasztani egymástól. Az ételkészítéshez használt konyhai eszközöket: kenyérvágó késeket, fazekakat, edényeket, vágódeszkákat minden használat után alaposan meg kell tisztítani. A vajjal, margarinnal, lekvárral vagy más kenyérfeltétekkel is elővigyázatosnak kell lennünk, mert a közösen használt kenőkésről beléjük kerülhetnek glutén tartalmú morzsák. Biztonságosabb, ha minden használatkor tiszta eszközökkel dolgozunk. Pirítós kenyér készítéséhez javasolt egy második készülék beszerzése, amellyel kizárólag gluténmentes pirítóst tudunk készíteni. |
− | # '''Mire legyünk tekintettel, ha nem otthon étkezünk?''' A már kialakult és jól megszokott gluténmentes étkezési szokások otthon a legtöbbször komplikációmentesek, de az otthonunkon kívüli étkezések esetében, például barátoknál, a menzán | + | # '''Mire legyünk tekintettel, ha nem otthon étkezünk?''' A már kialakult és jól megszokott gluténmentes étkezési szokások otthon a legtöbbször komplikációmentesek, de az otthonunkon kívüli étkezések esetében, például barátoknál, a menzán vagy étteremben már nem olyan egyszerű a helyzet. Azt ajánljuk, hogy étteremben minden esetben kérdezzünk rá a kiválasztott ételhez felhasznált alapanyagokra. A szószokkal, dresszingekkel, fűszerkeverékekkel, félkész termékekkel is elővigyázatosnak kell lennünk. Bizonytalan, vagy kitérő válasz esetén mindig jobb közvetlenül a szakáccsal beszélni a félreértések elkerülése miatt. Ha baráti társaságba, vendégként érkezünk, ne szégyelljük megemlíteni előzetesen gluténérzékenységünket. |
== Tippek == | == Tippek == | ||
* Keressük a gluténmentes termékeket, amelyeket a fent látható áthúzott búzakalász szimbólummal jelölnek, vagy szöveggel kiírják a csomagoláson, hogy gluténmentes | * Keressük a gluténmentes termékeket, amelyeket a fent látható áthúzott búzakalász szimbólummal jelölnek, vagy szöveggel kiírják a csomagoláson, hogy gluténmentes | ||
− | * Csináljunk a gluténérzékeny sorstársainkkal közös összejöveteleket, ahol a vendégek mindegyike visz magával | + | * Csináljunk a gluténérzékeny sorstársainkkal közös összejöveteleket, ahol a vendégek mindegyike visz magával egy általa elkészített ételt, így változatosabban étkezhetünk mi is. |
* Ajánlatos a pontos termékösszetevőket, illetve termékinformációkat a bevásárlásnál elolvasni a termékcímkén. | * Ajánlatos a pontos termékösszetevőket, illetve termékinformációkat a bevásárlásnál elolvasni a termékcímkén. | ||
* A kölesliszt házilag is egyszerűen elkészíthető, csak kávédarálóban finommá kell őrölni a szemeket. | * A kölesliszt házilag is egyszerűen elkészíthető, csak kávédarálóban finommá kell őrölni a szemeket. | ||
− | * Magunk is | + | * Magunk is el tudjuk házilag készíteni a lisztek nagy részét sima alapanyagokból, csak egy erős daráló kell hozzá. |
− | |||
== Amire szükséged lehet == | == Amire szükséged lehet == | ||
31. sor: | 32. sor: | ||
* Orvosi vizsgálat | * Orvosi vizsgálat | ||
* Gluténmentes szakboltok, éttermek | * Gluténmentes szakboltok, éttermek | ||
+ | * Daráló | ||
== Figyelmeztetések == | == Figyelmeztetések == | ||
− | * Semmiképp ne kezdjünk bele orvosi szakvizsgálat nélkül gluténmentes diétába, mindenképpen vizsgáltassuk ki, hogy tényleg a glutén | + | * Semmiképp ne kezdjünk bele orvosi szakvizsgálat nélkül gluténmentes diétába, mindenképpen vizsgáltassuk ki, hogy tényleg a glutén okozza-e a problémát. |
− | * Amennyiben beigazolódott, hogy gluténérzékenyek vagyunk, egy életen át | + | * Amennyiben beigazolódott, hogy gluténérzékenyek vagyunk, egy életen át tartanunk kell a diétát. |
− | * Figyeljünk oda minden | + | * Figyeljünk oda minden termék címkéjére, mert bármi tartalmazhat lisztet vagy glutént. |
* Már minimális glutén is komoly problémákat okozhat, ne próbálkozzunk egy picivel sem. | * Már minimális glutén is komoly problémákat okozhat, ne próbálkozzunk egy picivel sem. | ||
− | |||
== Kapcsolódó videók == | == Kapcsolódó videók == | ||
44. sor: | 45. sor: | ||
<youtube>aQCWNUYj3Mo</youtube> | <youtube>aQCWNUYj3Mo</youtube> | ||
<youtube>6ROObvqTNhw</youtube> | <youtube>6ROObvqTNhw</youtube> | ||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
== Kapcsolódó források, hivatkozások == | == Kapcsolódó források, hivatkozások == | ||
− | * [http://www.fogyas.info/gluten_glutenmentes-dieta_glutenmentes-taplalkozas.php | + | * [http://www.fogyas.info/gluten_glutenmentes-dieta_glutenmentes-taplalkozas.php Minden fontos információ a gluténmentes diétáról.] |
* [http://www.etelallergia.hu/allergia/biztosan_glutenmentes.htm A gluténérzékenységről.] | * [http://www.etelallergia.hu/allergia/biztosan_glutenmentes.htm A gluténérzékenységről.] | ||
* [http://www.mixabc.hu/glutenmentes-etrend/ Gluténmentes étrend.] | * [http://www.mixabc.hu/glutenmentes-etrend/ Gluténmentes étrend.] | ||
* [http://www.nosalty.hu/receptek/dieta/glutenmentes Gluténmentes receptek.] | * [http://www.nosalty.hu/receptek/dieta/glutenmentes Gluténmentes receptek.] | ||
+ | |||
+ | [[Kategória:Egészség]] | ||
[[Kategória:Egészség]] | [[Kategória:Egészség]] |
A lap jelenlegi, 2014. június 10., 14:00-kori változata
[szerkesztés] Hogyan kell gluténmentesen étkezni?
A gluténérzékeny embereknek egész életükben gluténmentes étrendet kell folytatniuk, mert a vékonybél nyálkahártyájának károsodás miatt csak csökkentetten tudja ellátni a funkcióit. Nehézségekbe ütközik a tápanyagok, például a vitaminok, ásványi anyagok, szénhidrátok és zsírok szervezet általi feldolgozása. Gluténmentes étrend mellett a nyálkahártya funkciói helyreállnak, és ez az állapot fenntartható. Az gluténmentes étrendhez szükséges termékek beszerzése elég sokszor problémákba ütközik. Most néhány tanáccsal segítünk abban, hogyan kell gluténmentesen étkezni.
[szerkesztés] Lépések
- Gluténmentes élelmiszerek: nagyon sok élelmiszer, melyeket manapság használunk, eredendően gluténmentes.
- Ilyenek: a rizs, a kukorica, a köles, a hajdina, az amaránt, a szója, a burgonya, a hús, a hal, a zöldségek és gyümölcsök. Ezek feldolgozatlan formában probléma nélkül fogyaszthatók.
- A mogyorófélék, a méz, a tojás, a tej, a sajt, a natúr joghurt sem tartalmaznak glutént.
- Alapvetően glutént tartalmaz: a búza (tönköly is), a rozs, a zab és az árpa. Az emulgeáló- kötőszerek, illetve a stabilizátorok is gyakran tartalmaznak glutént. Minden olyan élelmiszertől jobb tartózkodni, melyet nem ismerünk pontosan, vagy használat előtt kérdezzünk utána a gyártónál, forgalmazónál.
- A gluténmentes termékeket a képen látható áthúzott búzakalász szimbólummal jelölik, vagy szöveggel kiírják a csomagoláson, hogy gluténmentes (gluten free)..
- Helyettesítsük a búzalisztet! Szerencsére számtalan egyéb liszt és magőrlemény létezik, amiket felhasználhatunk a búza helyett.
- A csicseriborsóliszt, cirokliszt, teff liszt, quinoa liszt, hajdinaliszt, kölesliszt, kukoricaliszt, barna és fehér rizsliszt, gesztenyeliszt a kenyérreceptekben jól használható.
- A kölesliszt, cirokliszt, a fehér rizsliszt, kukoricaliszt, gesztenyeliszt, kókuszliszt, mandulaliszt, teff liszt, quinoa liszt a sütemények készítéséhez ajánlott.
- Egyéb hozzávalók, amelyek a sütögetésnél még hasznosak lehetnek: a tápiókaliszt elősegíti, hogy szépen megpiruljon a süti, és ropogósabbá teszi a felszínét. Míg a xantán megakadályozza a morzsálódást, valamint kissé megvastagítja a tésztát (a gluténmentes sütés nélkülözhetetlen alapanyaga).
- Figyeljünk a szükséges tápanyagok pótlására! A glutén nem létszükséges tápanyag. Kiegyensúlyozott, gluténmentes étrend mellett minden fontos tápanyaghoz hozzájutunk. Hogy elegendő ballasztanyagot (rostot) kapjon szervezetünk, rostban gazdag élelmiszerek fogyasztását ajánlják a szakemberek, ilyenek többek közt a zöldségek és a hüvelyesek.
- Amire oda kell figyelnünk a konyhában! Amennyiben gluténmentes és glutén tartalmú ételeket is készítünk a konyhában, úgy azokat muszáj gondosan különválasztani egymástól. Az ételkészítéshez használt konyhai eszközöket: kenyérvágó késeket, fazekakat, edényeket, vágódeszkákat minden használat után alaposan meg kell tisztítani. A vajjal, margarinnal, lekvárral vagy más kenyérfeltétekkel is elővigyázatosnak kell lennünk, mert a közösen használt kenőkésről beléjük kerülhetnek glutén tartalmú morzsák. Biztonságosabb, ha minden használatkor tiszta eszközökkel dolgozunk. Pirítós kenyér készítéséhez javasolt egy második készülék beszerzése, amellyel kizárólag gluténmentes pirítóst tudunk készíteni.
- Mire legyünk tekintettel, ha nem otthon étkezünk? A már kialakult és jól megszokott gluténmentes étkezési szokások otthon a legtöbbször komplikációmentesek, de az otthonunkon kívüli étkezések esetében, például barátoknál, a menzán vagy étteremben már nem olyan egyszerű a helyzet. Azt ajánljuk, hogy étteremben minden esetben kérdezzünk rá a kiválasztott ételhez felhasznált alapanyagokra. A szószokkal, dresszingekkel, fűszerkeverékekkel, félkész termékekkel is elővigyázatosnak kell lennünk. Bizonytalan, vagy kitérő válasz esetén mindig jobb közvetlenül a szakáccsal beszélni a félreértések elkerülése miatt. Ha baráti társaságba, vendégként érkezünk, ne szégyelljük megemlíteni előzetesen gluténérzékenységünket.
[szerkesztés] Tippek
- Keressük a gluténmentes termékeket, amelyeket a fent látható áthúzott búzakalász szimbólummal jelölnek, vagy szöveggel kiírják a csomagoláson, hogy gluténmentes
- Csináljunk a gluténérzékeny sorstársainkkal közös összejöveteleket, ahol a vendégek mindegyike visz magával egy általa elkészített ételt, így változatosabban étkezhetünk mi is.
- Ajánlatos a pontos termékösszetevőket, illetve termékinformációkat a bevásárlásnál elolvasni a termékcímkén.
- A kölesliszt házilag is egyszerűen elkészíthető, csak kávédarálóban finommá kell őrölni a szemeket.
- Magunk is el tudjuk házilag készíteni a lisztek nagy részét sima alapanyagokból, csak egy erős daráló kell hozzá.
[szerkesztés] Amire szükséged lehet
- Dietetikus vagy táplálkozási szakértő
- Gluténmentes termékek, lisztek
- Orvosi vizsgálat
- Gluténmentes szakboltok, éttermek
- Daráló
[szerkesztés] Figyelmeztetések
- Semmiképp ne kezdjünk bele orvosi szakvizsgálat nélkül gluténmentes diétába, mindenképpen vizsgáltassuk ki, hogy tényleg a glutén okozza-e a problémát.
- Amennyiben beigazolódott, hogy gluténérzékenyek vagyunk, egy életen át tartanunk kell a diétát.
- Figyeljünk oda minden termék címkéjére, mert bármi tartalmazhat lisztet vagy glutént.
- Már minimális glutén is komoly problémákat okozhat, ne próbálkozzunk egy picivel sem.