Gluténmentesen étkezni
Innen: Hogyankell.hu
[szerkesztés] Hogyan kell gluténmentesen étkezni?
A gluténérzékeny embereknek egész életükben gluténmentes étrendet kell folytatniuk, mert a vékonybél nyálkahártyájának károsodás miatt csak csökkentetten tudja ellátni a funkcióit. Nehézségekbe ütközik a tápanyagok, például a vitaminok, ásványi anyagok, szénhidrátok és zsírok szervezet általi feldolgozása. Gluténmentes étrend mellett a nyálkahártya funkciói helyreállnak, és ez az állapot fenntartható. Az gluténmentes étrendhez szükséges termékek beszerzése elég sokszor problémákba ütközik. Most néhány tanáccsal segítünk abban, hogyan kell gluténmentesen étkezni.
[szerkesztés] Lépések
- Gluténmentes élelmiszerek: nagyon sok élelmiszer, melyeket manapság használunk, eredendően gluténmentes.
- Ilyenek: a rizs, a kukorica, a köles, a hajdina, az amaránt, a szója, a burgonya, a hús, a hal, a zöldségek és gyümölcsök. Ezek feldolgozatlan formában probléma nélkül fogyaszthatók.
- A mogyorófélék, a méz, a tojás, a tej, a sajt, a natúr joghurt sem tartalmaznak glutént.
- Alapvetően glutént tartalmaz: a búza (tönköly is), a rozs, a zab és az árpa. Az emulgeáló- kötőszerek, illetve a stabilizátorok is gyakran tartalmaznak glutént. Minden olyan élelmiszertől jobb tartózkodni, melyet nem ismerünk pontosan, vagy használat előtt kérdezzünk utána a gyártónál, forgalmazónál.
- A gluténmentes termékeket a képen látható áthúzott búzakalász szimbólummal jelölik, vagy szöveggel kiírják a csomagoláson, hogy gluténmentes (gluten free)..
- Helyettesítsük a búzalisztet! Szerencsére számtalan egyéb liszt és magőrlemény létezik, amiket felhasználhatunk a búza helyett.
- A csicseriborsóliszt, cirokliszt, teff liszt, quinoa liszt, hajdinaliszt, kölesliszt, kukoricaliszt, barna és fehér rizsliszt, gesztenyeliszt a kenyérreceptekben jól használható.
- A kölesliszt, cirokliszt, a fehér rizsliszt, kukoricaliszt, gesztenyeliszt, kókuszliszt, mandulaliszt, teff liszt, quinoa liszt a sütemények készítéséhez ajánlott.
- Egyéb hozzávalók, amelyek a sütögetésnél még hasznosak lehetnek: a tápiókaliszt elősegíti, hogy szépen megpiruljon a süti, és ropogósabbá teszi a felszínét. Míg a xantán megakadályozza a morzsálódást, valamint kissé megvastagítja a tésztát (a gluténmentes sütés nélkülözhetetlen alapanyaga).
- Figyeljünk a szükséges tápanyagok pótlására! A glutén nem létszükséges tápanyag. Kiegyensúlyozott, gluténmentes étrend mellett minden fontos tápanyaghoz hozzájutunk. Hogy elegendő ballasztanyagot (rostot) kapjon szervezetünk, rostban gazdag élelmiszerek fogyasztását ajánlják a szakemberek, ilyenek többek közt a zöldségek és a hüvelyesek.
- Amire oda kell figyelnünk a konyhában! Amennyiben gluténmentes és glutén tartalmú ételeket is készítünk a konyhában, úgy azokat muszáj gondosan különválasztani egymástól. Az ételkészítéshez használt konyhai eszközöket: kenyérvágó késeket, fazekakat, edényeket, vágódeszkákat minden használat után alaposan meg kell tisztítani. A vajjal, margarinnal, lekvárral vagy más kenyérfeltétekkel is elővigyázatosnak kell lennünk, mert a közösen használt kenőkésről beléjük kerülhetnek glutén tartalmú morzsák. Biztonságosabb, ha minden használatkor tiszta eszközökkel dolgozunk. Pirítós kenyér készítéséhez javasolt egy második készülék beszerzése, amellyel kizárólag gluténmentes pirítóst tudunk készíteni.
- Mire legyünk tekintettel, ha nem otthon étkezünk? A már kialakult és jól megszokott gluténmentes étkezési szokások otthon a legtöbbször komplikációmentesek, de az otthonunkon kívüli étkezések esetében, például barátoknál, a menzán vagy étteremben már nem olyan egyszerű a helyzet. Azt ajánljuk, hogy étteremben minden esetben kérdezzünk rá a kiválasztott ételhez felhasznált alapanyagokra. A szószokkal, dresszingekkel, fűszerkeverékekkel, félkész termékekkel is elővigyázatosnak kell lennünk. Bizonytalan, vagy kitérő válasz esetén mindig jobb közvetlenül a szakáccsal beszélni a félreértések elkerülése miatt. Ha baráti társaságba, vendégként érkezünk, ne szégyelljük megemlíteni előzetesen gluténérzékenységünket.
[szerkesztés] Tippek
- Keressük a gluténmentes termékeket, amelyeket a fent látható áthúzott búzakalász szimbólummal jelölnek, vagy szöveggel kiírják a csomagoláson, hogy gluténmentes
- Csináljunk a gluténérzékeny sorstársainkkal közös összejöveteleket, ahol a vendégek mindegyike visz magával egy általa elkészített ételt, így változatosabban étkezhetünk mi is.
- Ajánlatos a pontos termékösszetevőket, illetve termékinformációkat a bevásárlásnál elolvasni a termékcímkén.
- A kölesliszt házilag is egyszerűen elkészíthető, csak kávédarálóban finommá kell őrölni a szemeket.
- Magunk is el tudjuk házilag készíteni a lisztek nagy részét sima alapanyagokból, csak egy erős daráló kell hozzá.
[szerkesztés] Amire szükséged lehet
- Dietetikus vagy táplálkozási szakértő
- Gluténmentes termékek, lisztek
- Orvosi vizsgálat
- Gluténmentes szakboltok, éttermek
- Daráló
[szerkesztés] Figyelmeztetések
- Semmiképp ne kezdjünk bele orvosi szakvizsgálat nélkül gluténmentes diétába, mindenképpen vizsgáltassuk ki, hogy tényleg a glutén okozza-e a problémát.
- Amennyiben beigazolódott, hogy gluténérzékenyek vagyunk, egy életen át tartanunk kell a diétát.
- Figyeljünk oda minden termék címkéjére, mert bármi tartalmazhat lisztet vagy glutént.
- Már minimális glutén is komoly problémákat okozhat, ne próbálkozzunk egy picivel sem.