581
szerkesztés
Módosítások
nincs szerkesztési összefoglaló
== Lépések ==
=== A köles alapfőzet elkészítése ===
# Kb. 1400 gramm kölesalap készül ebből a mennyiségből, mivel a köles 3x-os folyadékot igényel, és azt fel is szívja. Azért szükséges ennyi adag, mivel ugyanabból a köles alapfőzetből készül a piskóta (960 g) és a krém is (500 g).
# '''A megfőtt alapot szedjük ketté''': mérjünk ki 500 g-ot és tegyük félre hűlni, ez kerül majd a töltelékbe, míg a másik felét (960 g) a piskótasütéséhez használunk fel.
=== A piskóta elkészítése ===
# Egy kerek 4 cm-es sütőkarikát csomagoljunk be sima és szilikonos sütőpapírral is duplán (felül legyen a szilikonos papír). Ha nincs szilikonos papír, alaposan vajazzuk ki a sütőpapírt.
# A lefőzött és kicsit kihűlt kölesalap nagyobb részéhez (960 g) tegyük hozzá az áttört 60g túrót, a 30g mandulalisztet és , a 70g lenmagpelyhet, és az 3 egész tojásokat tojást - ne tegyük forrón bele, mert megfő.
# Alaposan keverjük össze, majd töltsük a becsomagolt karikába, és 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 50 perc alatt süssük készre a piskótát. Ha elkészült, fordítsuk egy rácsra és rögtön szedjük ki a sütőkarikából - késsel vágjuk körbe, hogy könnyeben kijöjjön.
=== A töltelék elkészítése ===
# A szilikonos tortaformába tegyük bele a fém tortakarikát, és fújjuk be formaleválasztó spray-vel, vagy vajazzuk ki vékonyan, és rakjuk egy fémtálcára.
# A langyosra lehűtött 500 g kölesalaphoz keverjük hozzá a 100 g darabolt sárgabarack darabkát, az 50 g sárgabaracköntet, majd lazítsuk fel 150 g felvert tejszínhabbal és keverjük hozzá a 100 g forró zselatint.
# A massza állaga akkor megfelelő, ha picit lágy, majdnem folyós, s könnyedén fel tudja venni majd a szilikonforma mintáját.
# A elkevert krémet öntsük a tortaformába, és miközben töltjük, figyeljünk a tömörítésre - érdemes kissé az asztalhoz ütögetni, hogy egyenletesen és buborékmentesen oszoljon el.
# Rakjuk a krém tetejére a kihűlt köleses piskótát, majd a tortát tegyük kb. 4 órára a mélyhűtőbe. Amikor megdermedt, szedjük le róla a szilikonformát.
=== A sárgabarack öntet elkészítése ===
# Próbáljunk friss sárgabarackot használni, de a fagyasztott vagy konzerv is jó hozzá.
# A 230g sárgabarackot turmixoljuk le és folytonos kevergetés mellett forraljuk fel lassú tűzön, hogy ne égjen le. # Vegyük le a tűzről, ha felforrt, adjuk hozzá a 70g cukorban elkevert 4,5g pektint, és folytonos keverés mellett forraljuk újra.
# Ha besűrűsödött, vegyük le a tűzről és hagyjuk kihűlni, majd hidegen öntsük a kialakított tortarészekbe.
# '''Díszítés''': csokoládélapból kivágott háromszögek és felezett sárgabarack konzervdarabok a torta tetejére esztétikusan eloszlatva.
* Ahogy elkészült a piskóta és kiszedtük, még melegen vágjuk körbe és szedjük ki a formából.
* Amikor a kész krémet öntjük a szilikonformába, miután eloszlattuk tegyünk egy tálcát alá és ütögessük az asztalhoz, hogy egyenletesen eloszoljon benne a krém.
== Amire szükséged lehet ==
* '''A köles alapfőzethez a hozzávalók''':
** 290 g hántolt köles
** 1100 ml tej
** 260 g cukor
** 1 db vanília rúd kikapart belseje
** 5 g só
** 60 g vaj
** 1 db citrom reszelt héja
* '''A piskótához a hozzávalók''':
** 960 g lefőzött kölesalap
** 3 egész tojás
** 30 g mandulaliszt
** 70 g őrölt lenmag vagy lenmagpehely
** 60 g áttört túró
* '''A töltelékhez a hozzávalók''':
** 500 g langyosra hűlt kölesalap
** 100 g darabolt sárgabarackkonzerv
** 50 g sárgabaracköntet
** 150 g felvert tejszínhab
** 100 g lefőzött zselatin vagy 5 lapzselatin
* '''A sárgabarack öntethez a hozzávalók''':
** 230 g sárgabarack
** 70 g cukor
** 4,5 g pektin (amennyiben nincs, használjunk befőző cukrot)
* Zila zselés tortaforma
* Sima és szilikonos sütőpapír
* [http://magyarorszagtortaja2011.hu/hogyan-keszul/recept-es-technologia/ A 2011-es országtorta receptje, elkészítése és technológiája.]
[[Kategória:Étel-ital]]