„Felhasználni a szódabikarbónát” változatai közötti eltérés
Innen: Hogyankell.hu
Bya (vitalap | szerkesztései) (→Hogyan kell felhasználni a szódabikarbónát?) |
Bya (vitalap | szerkesztései) (→Hogyan kell felhasználni a szódabikarbónát?) |
||
(Egy közbenső módosítás ugyanattól a szerkesztőtől nincs mutatva) | |||
1. sor: | 1. sor: | ||
== Hogyan kell felhasználni a szódabikarbónát? == | == Hogyan kell felhasználni a szódabikarbónát? == | ||
− | [[Fájl: | + | [[Fájl:szodabikarbona_felhasznalas.jpg|right|300 px]]A nátrium-hidrogénkarbonát, hétköznapibb nyelven a szódabikarbóna, enyhén lúgos, vízben jól oldódó só. A legtöbb háztartásban megtalálható, hiszen sok sütemény tésztájához is szükség van erre az alapanyagra, azonban nemcsak sütéskor, hanem számos más területen is felhasználhatjuk ezt a környezetbarát kémiai anyagot. Cikkünkben összegyűjtöttünk néhány hasznos tippet a szódabikarbóna sokoldalú felhasználásához. |
== Lépések == | == Lépések == | ||
24. sor: | 24. sor: | ||
== Tippek == | == Tippek == | ||
− | *A szódabikarbóna lúgos kémhatásának köszönhetően képes a savak megkötésére, ezért aki gyakori gyomorégéssel, haspuffadással vagy emésztési gondokkal küzd, az főzés közben tegyen egy késhegynyi szódabikarbónát a készülő ételbe, így a savasabb vagy a nehezebben emészthető | + | *A szódabikarbóna lúgos kémhatásának köszönhetően képes a savak megkötésére, ezért aki gyakori gyomorégéssel, haspuffadással vagy emésztési gondokkal küzd, az főzés közben tegyen egy késhegynyi szódabikarbónát a készülő ételbe, így a savasabb vagy a nehezebben emészthető ételeket könnyebben meg tudja emészteni, nem fognak panaszokat okozni. |
*Ha főzéskor kevés szódabikarbónát szórunk a vízbe, akkor a zöldségek megőrzik élénk színüket. | *Ha főzéskor kevés szódabikarbónát szórunk a vízbe, akkor a zöldségek megőrzik élénk színüket. | ||
*A szódabikarbóna egy bizonyos szintig tűzoltásra is alkalmas, ugyanis felhevítve széndioxidot bocsát ki, amely segít elfojtani a lángokat. | *A szódabikarbóna egy bizonyos szintig tűzoltásra is alkalmas, ugyanis felhevítve széndioxidot bocsát ki, amely segít elfojtani a lángokat. |
A lap jelenlegi, 2014. január 23., 16:31-kori változata
[szerkesztés] Hogyan kell felhasználni a szódabikarbónát?
A nátrium-hidrogénkarbonát, hétköznapibb nyelven a szódabikarbóna, enyhén lúgos, vízben jól oldódó só. A legtöbb háztartásban megtalálható, hiszen sok sütemény tésztájához is szükség van erre az alapanyagra, azonban nemcsak sütéskor, hanem számos más területen is felhasználhatjuk ezt a környezetbarát kémiai anyagot. Cikkünkben összegyűjtöttünk néhány hasznos tippet a szódabikarbóna sokoldalú felhasználásához.
[szerkesztés] Lépések
- Tisztításra: takarításnál, mosásnál, mosogatásnál, felmosásnál, eszközök fertőtlenítésénél, de még szőnyegtisztításnál vagy autómosásnál is használhatjuk ezt a természetes tisztítószert.
- Vízlágyításra: ha kemény a víz, szórjunk fürdővizünkbe néhány evőkanál szódabikarbónát!
- Fogfehérítésre: két kiskanál szódabikarbónához adjunk egy kiskanál citromlevet vagy vizet, és keverjük össze őket péppé, majd ezzel mossunk fogat!
- Szájfrissítésre: fél pohár vízbe szórjunk egy kiskanál szódabikarbónát, majd ezzel öblítsük ki a szánkat!
- Hajtisztítóként: a tenyerünkre nyomott samponhoz tegyünk egy kis szódabikarbónát, majd ezzel a keverékkel mossuk meg a hajunkat!
- Bőrradírként: 3 evőkanál szódabikarbónához adagoljunk annyi vizet, hogy egy durvább állagú pépet kapjunk, amellyel alaposan dörzsöljük át bőrünket!
- Fürdősóként: szórjunk fürdővizünkbe fél csésze szódabikarbónát!
- Kéztisztítóként: 5 evőkanál szódabikarbónához adjunk annyi vizet vagy folyékony szappant, hogy egy folyékonyabb, kézmosásra alkalmas oldatot kapjunk!
- Körömfehérítőként: adjunk 3 evőkanál szódabikarbónát egy tál langyos vízhez, majd áztassunk benne kézfejünket!
- Dezodorként: kenjünk egy kis szódabikarbónát hónaljunkra!
- Lábnyugtatóként: oldjunk fel egy lavor meleg vízben 3 evőkanál szódabikarbónát, majd áztassuk benne fáradt lábfejeinket!
- Viszkető bőr enyhítésére: keverjünk össze vízzel egy kis szódabikarbónát, és az oldattal kenjük be az érintett bőrfelületet!
- Savlekötőként: oldjunk fel egy kiskanál szódabikarbónát egy pohár vízben, és igyuk meg egyszerre!
- Gyümölcs- és zöldségtisztítóként: szórjunk meg szódabikarbónával egy nedves szivacsot, majd dörzsöljük át vele a fogyasztandó gyümölcsöket, zöldségeket.
- Keményítőként: tegyünk felverés előtt egy csipetnyi szódabikarbónát a tejszínhabba!
- Puhítóként: ha nehezen akar megfőni a marhahús, akkor tegyünk a vízbe egy késhegynyi szódabikarbónát!
[szerkesztés] Tippek
- A szódabikarbóna lúgos kémhatásának köszönhetően képes a savak megkötésére, ezért aki gyakori gyomorégéssel, haspuffadással vagy emésztési gondokkal küzd, az főzés közben tegyen egy késhegynyi szódabikarbónát a készülő ételbe, így a savasabb vagy a nehezebben emészthető ételeket könnyebben meg tudja emészteni, nem fognak panaszokat okozni.
- Ha főzéskor kevés szódabikarbónát szórunk a vízbe, akkor a zöldségek megőrzik élénk színüket.
- A szódabikarbóna egy bizonyos szintig tűzoltásra is alkalmas, ugyanis felhevítve széndioxidot bocsát ki, amely segít elfojtani a lángokat.
[szerkesztés] Amire szükséged lehet
- szódabikarbóna
[szerkesztés] Figyelmeztetések
- Mindig öblítsük le az adott eszközt, felületet, testrészt vagy ételt, amelyen használtunk szódabikarbónát! Például fogfehérítés, hajmosás vagy kézmosás esetén se feledkezzünk meg a tiszta vízzel való öblítésről, de ezt ne felejtsük el a szódabikarbónával átdörzsölt zöldségek, gyümölcsök esetében sem!