„Bort fejteni (hagyományos módon)” változatai közötti eltérés
Innen: Hogyankell.hu
(Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell bort fejteni (hagyományos módon)? == Az alábbi cikkben a hagyományos borfejtés két módját mutatjuk be: a nyílt és a zárt fejtést. == Lépések…”) |
Bya (vitalap | szerkesztései) (→Lépések) |
||
(Egy közbenső módosítás, amit egy másik szerkesztő végzett, nincs mutatva) | |||
7. sor: | 7. sor: | ||
# Az első fejtésre általában a forrás után közvetlenül kerül sor. A gyors fejtés okai: | # Az első fejtésre általában a forrás után közvetlenül kerül sor. A gyors fejtés okai: | ||
#* A forrás befejezése után a boroknak nincs többé szükségük az erjesztési űrre, s bár a forráskor keletkezett CO<sub>2</sub> párna most még védi a bort a töréstől, minél előbb célszerű összefejteni a darabban álló tételeket. | #* A forrás befejezése után a boroknak nincs többé szükségük az erjesztési űrre, s bár a forráskor keletkezett CO<sub>2</sub> párna most még védi a bort a töréstől, minél előbb célszerű összefejteni a darabban álló tételeket. | ||
− | #* A borok alján a forrás után leülepszik a durva seprő, ami | + | #* A borok alján a forrás után leülepszik a durva seprő, ami elsősorban sárból áll, valamint az erjesztés után az alkoholtól elpusztított élesztőgombákból. A durva seprő egy idő után elkezd romlani, ahogy a gombafonalak elbomlanak, és annak a szaga és íze nem kívánatos a borban. A borban még lebegnek a nyálkaanyagok és egyéb olyan komponensek, amelyek hozzáadnak a bor ízéhez, illatához, és a finomseprőt alkotják majd. A durva seprő eltávolítása után a bor a folyamatosan kirakódó finomseprőn érlelődik tovább. |
# A fejtésnek kétféle módja ismert: a nyílt és a zárt fejtés. | # A fejtésnek kétféle módja ismert: a nyílt és a zárt fejtés. | ||
− | #* A hagyományos paraszti gazdaságokban gyakorlatilag csak a nyílt fejtést lehetett alkalmazni, mert nem álltak rendelkezésre szivattyúk. A nyílt fejtés során a hordóból a bort vödrökbe szívjuk, és azt tölcséren keresztül öntjük a tiszta hordóba. Ilyenkor fennáll a veszélye az illatanyagok eltávozásának, ezért a fejtést a lehető leggyorsabban kell elvégezni. Ha abban a hordóban, amelybe a bor kerül, rendesen kénlapot égettünk el, akkor a beömlő bor a kén-dioxid gázban kevésbé oxidálódik. nyilt_borfejtes.jpg | + | #* A hagyományos paraszti gazdaságokban gyakorlatilag csak a nyílt fejtést lehetett alkalmazni, mert nem álltak rendelkezésre szivattyúk. A nyílt fejtés során a hordóból a bort vödrökbe szívjuk, és azt tölcséren keresztül öntjük a tiszta hordóba. Ilyenkor fennáll a veszélye az illatanyagok eltávozásának, ezért a fejtést a lehető leggyorsabban kell elvégezni. Ha abban a hordóban, amelybe a bor kerül, rendesen kénlapot égettünk el, akkor a beömlő bor a kén-dioxid gázban kevésbé oxidálódik. [[Fájl:nyilt_borfejtes.jpg|right|http://szolo.blog.hu/2006/11/12/pincemunkak]] |
− | #* A fejtés másik módja a zárt fejtés. Ilyenkor a bort egyik edényből közvetlenül a másikba fejtjük át. Mivel a bor ilyenkor kevésbé érintkezik a levegővel, így az illatanyagok eltávozásának veszélye kisebb. Ezt végezhetjük szivattyúval, vagy ha az edényt felemeljük olyan magasra, hogy abból a bort át lehessen szívni egy másikba – nos ez utóbbi nem egy egyszerű feladat. zart_borfejtes.jpg | + | #* A fejtés másik módja a zárt fejtés. Ilyenkor a bort egyik edényből közvetlenül a másikba fejtjük át. Mivel a bor ilyenkor kevésbé érintkezik a levegővel, így az illatanyagok eltávozásának veszélye kisebb. Ezt végezhetjük szivattyúval, vagy ha az edényt felemeljük olyan magasra, hogy abból a bort át lehessen szívni egy másikba – nos ez utóbbi nem egy egyszerű feladat. [[Fájl:zart_borfejtes.jpg|right|http://szolo.blog.hu/2006/11/12/pincemunkak]] |
− | # Mindkét fejtéshez szükség van egy slagra, valamint egy botra, amihez a slagot kötjük. A slag vége és a bot vége között egy akkora távolságot kell hagyni, hogy az átfejtéskor a seprőt ne szívjuk át a tiszta edénybe. A hordóban maradó mennyiséget az alsó akonanyíláson keresztül óvatosan kármentőbe öntjük addig, amíg elég tisztának ítéljük a kicsurgó bort. bor_fejtese1.jpg | + | # Mindkét fejtéshez szükség van egy slagra, valamint egy botra, amihez a slagot kötjük. A slag vége és a bot vége között egy akkora távolságot kell hagyni, hogy az átfejtéskor a seprőt ne szívjuk át a tiszta edénybe. A hordóban maradó mennyiséget az alsó akonanyíláson keresztül óvatosan kármentőbe öntjük addig, amíg elég tisztának ítéljük a kicsurgó bort. [[Fájl:bor_fejtese1.jpg|right|http://szolo.blog.hu/2006/11/12/pincemunkak]] |
# A fejtés után lekénezzük a bort. Porított borként használjunk 15g/hl mennyiségben. A borként a borból vett hordómintában feloldjuk, majd ezt a törzsoldatot visszatöltjük a borba. Fontos, hogy ez nem a végső kénmennyiség, azt palackozás előtt a laborvizsgálat határozza meg. Első fejtéskor a forrás megállítására, a bor tisztítására, az íz- és illatanyagok stabilizálására ennyi elegendő. | # A fejtés után lekénezzük a bort. Porított borként használjunk 15g/hl mennyiségben. A borként a borból vett hordómintában feloldjuk, majd ezt a törzsoldatot visszatöltjük a borba. Fontos, hogy ez nem a végső kénmennyiség, azt palackozás előtt a laborvizsgálat határozza meg. Első fejtéskor a forrás megállítására, a bor tisztítására, az íz- és illatanyagok stabilizálására ennyi elegendő. | ||
A lap jelenlegi, 2013. október 24., 14:38-kori változata
[szerkesztés] Hogyan kell bort fejteni (hagyományos módon)?
Az alábbi cikkben a hagyományos borfejtés két módját mutatjuk be: a nyílt és a zárt fejtést.
[szerkesztés] Lépések
- Az első fejtésre általában a forrás után közvetlenül kerül sor. A gyors fejtés okai:
- A forrás befejezése után a boroknak nincs többé szükségük az erjesztési űrre, s bár a forráskor keletkezett CO2 párna most még védi a bort a töréstől, minél előbb célszerű összefejteni a darabban álló tételeket.
- A borok alján a forrás után leülepszik a durva seprő, ami elsősorban sárból áll, valamint az erjesztés után az alkoholtól elpusztított élesztőgombákból. A durva seprő egy idő után elkezd romlani, ahogy a gombafonalak elbomlanak, és annak a szaga és íze nem kívánatos a borban. A borban még lebegnek a nyálkaanyagok és egyéb olyan komponensek, amelyek hozzáadnak a bor ízéhez, illatához, és a finomseprőt alkotják majd. A durva seprő eltávolítása után a bor a folyamatosan kirakódó finomseprőn érlelődik tovább.
- A fejtésnek kétféle módja ismert: a nyílt és a zárt fejtés.
- A hagyományos paraszti gazdaságokban gyakorlatilag csak a nyílt fejtést lehetett alkalmazni, mert nem álltak rendelkezésre szivattyúk. A nyílt fejtés során a hordóból a bort vödrökbe szívjuk, és azt tölcséren keresztül öntjük a tiszta hordóba. Ilyenkor fennáll a veszélye az illatanyagok eltávozásának, ezért a fejtést a lehető leggyorsabban kell elvégezni. Ha abban a hordóban, amelybe a bor kerül, rendesen kénlapot égettünk el, akkor a beömlő bor a kén-dioxid gázban kevésbé oxidálódik.
- A fejtés másik módja a zárt fejtés. Ilyenkor a bort egyik edényből közvetlenül a másikba fejtjük át. Mivel a bor ilyenkor kevésbé érintkezik a levegővel, így az illatanyagok eltávozásának veszélye kisebb. Ezt végezhetjük szivattyúval, vagy ha az edényt felemeljük olyan magasra, hogy abból a bort át lehessen szívni egy másikba – nos ez utóbbi nem egy egyszerű feladat.
- Mindkét fejtéshez szükség van egy slagra, valamint egy botra, amihez a slagot kötjük. A slag vége és a bot vége között egy akkora távolságot kell hagyni, hogy az átfejtéskor a seprőt ne szívjuk át a tiszta edénybe. A hordóban maradó mennyiséget az alsó akonanyíláson keresztül óvatosan kármentőbe öntjük addig, amíg elég tisztának ítéljük a kicsurgó bort.
- A fejtés után lekénezzük a bort. Porított borként használjunk 15g/hl mennyiségben. A borként a borból vett hordómintában feloldjuk, majd ezt a törzsoldatot visszatöltjük a borba. Fontos, hogy ez nem a végső kénmennyiség, azt palackozás előtt a laborvizsgálat határozza meg. Első fejtéskor a forrás megállítására, a bor tisztítására, az íz- és illatanyagok stabilizálására ennyi elegendő.
[szerkesztés] Tippek
- A kiürített hordókat tiszta hideg vízzel ki kell öblíteni, csöpögtetés után pedig bekénezni.
[szerkesztés] Amire szükséged lehet
- slag
- bot
- tiszta edény
- esetleg szivattyú zárt fejtéshez
- borkén
[szerkesztés] Figyelmeztetések
- Nagyon fontos, hogy a fejtés után a bor fölött ne maradjon levegőréteg, mert akkor az illata eltávozik, valamint elindulhat a bor ecetesedése, törése. Ezért fejtés után rendszeresen kell a hordókat töltögetni, azaz az üvegballonokban maradt mennyiségből a hordókat annyira felönteni, hogy csak jelentéktelen levegőmennyiség maradjon benne. Ezt a műveletet hetente-kéthetente meg kell ismételni, mert a fahordókból a bor folyamatosan elszivárog.