Vaníliasodót készíteni szerkesztése
Innen: Hogyankell.hu
Figyelem: Nem vagy bejelentkezve. Ha szerkesztesz, az IP-címed nyilvánosan látható lesz a laptörténetben. Ha bejelentkezel vagy regisztrálsz, a szerkesztéseid a felhasználónevedhez lesznek társítva, egyéb hasznos dolgok mellett.
A szerkesztés visszavonható. Kérlek ellenőrizd alább a változásokat, hogy valóban ezt szeretnéd-e tenni, majd kattints a lap mentése gombra a visszavonás véglegesítéséhez.
Aktuális változat | A te változatod | ||
1. sor: | 1. sor: | ||
== Hogyan kell vaníliasodót készíteni? == | == Hogyan kell vaníliasodót készíteni? == | ||
− | [[Fájl: vaniliasodo_1.jpg|right|250px]]A vaníliasodó a legtöbb sütemény és desszert éke. Az elengedhetetlen vaníliás szószt legtöbbször egyszerűen egy hígabb pudinggal oldják meg, azonban az | + | [[Fájl: vaniliasodo_1.jpg|right|250px]]A vaníliasodó a legtöbb sütemény és desszert éke. Az elengedhetetlen vaníliás szószt legtöbbször egyszerűen egy hígabb pudinggal oldják meg, azonban az még sem az igazi. A puding csak melegen folyós halmazállapotú, kihűlés után megdermed, így elrontja az élvezeteket. A vaníliasodó ezzel szemben mindig híg marad. Egy egyszerű, vaníliaízű krém, melyet legtöbbször az aranygaluska vagy a túrós palacsinta mellé szervírozunk. Ugyanakkor babapiskótával mártogatva is remek desszert lehet, ha éppen nincs más otthon. |
== Lépések == | == Lépések == | ||
− | # | + | # Válaszd külön a tojásokat fehérjére és sárgájára! |
− | # | + | # A tojássárgájákat keverd össze csomómentesre a kevés liszttel, cukorral és kb. 1 dl tejjel! |
− | # | + | # A maradék tejet tedd fel főni, melybe öntsd bele a vaníliáscukrokat! |
− | # | + | # Amikor felforr a tej, öntsd bele a lisztes keveréket! |
− | # | + | # Forrald fel újra folyamatos kevergetés mellett! |
− | # | + | # Miután kész, vedd le a tűzről, és tedd bele a vajat! Erre azért van szükség, hogy ne bőröződjön be a szósz felszíne. Gasztronómiai elnevezése ennek a mozzanatnak a montírozás. Amellett, hogy technikai előnye van (bőrösödés elkerülése), még selymesebb ízt, fényesebb és dúsabb kinézetet is ad az ételnek. |
− | # | + | # Tálald melegen vagy hidegen, ahogy tetszik! |
+ | |||
== Tippek == | == Tippek == | ||
− | * A vaníliás cukor helyett használhatsz igazi | + | * A vaníliás cukor helyett használhatsz igazi vanília rudat is. Így még selymesebb és lágyabb lesz az íze. Csak egy vaníliarúd kell a vaníliáscukrok kiváltásához. Óvatosan vágd fel, és a belsejében lévő magokat kapard ki a kés hegyével! Ezt kell hozzáadni a tejhez. |
− | * Természetesen erősebb vaníliás ízt is kaphatunk, ha úgy kívánjuk. Ilyenkor felhasználhatjuk | + | * Természetesen erősebb vaníliás ízt is kaphatunk, ha úgy kívánjuk. Ilyenkor felhasználhatjuk a vaníliáscukrot és a vaníliarudat egyszerre vagy 2 db vaníliarudat használunk fel a cukrok helyett. |
* Habosabb hatást érhetünk el, ha a tojásfehérjéket külön verjük fel a cukorral kemény habbá, és ezt tesszük bele a tejes keverékbe. | * Habosabb hatást érhetünk el, ha a tojásfehérjéket külön verjük fel a cukorral kemény habbá, és ezt tesszük bele a tejes keverékbe. | ||
22. sor: | 23. sor: | ||
== Amire szükséged lehet == | == Amire szükséged lehet == | ||
− | + | Hozzávalók 4 főre: | |
* 1 liter tej | * 1 liter tej | ||
* 4 db tojássárgája | * 4 db tojássárgája | ||
− | * 10 dkg cukor, de lehet kevesebb is | + | * 10 dkg cukor, de lehet kevesebb is. |
* 2 teáskanál liszt | * 2 teáskanál liszt | ||
* 2 csomag vaníliás cukor vagy 1 db vaníliarúd | * 2 csomag vaníliás cukor vagy 1 db vaníliarúd | ||
* 2 dkg vaj | * 2 dkg vaj | ||
+ | |||
== Figyelmeztetések == | == Figyelmeztetések == | ||
40. sor: | 42. sor: | ||
*[http://www.nosalty.hu/recept/vaniliasodo-2-aranygaluskahoz Vaníliasodó 2] | *[http://www.nosalty.hu/recept/vaniliasodo-2-aranygaluskahoz Vaníliasodó 2] | ||
*[http://www.mindmegette.hu/vaniliasodo-ii.recept Vaníliasodó recept] | *[http://www.mindmegette.hu/vaniliasodo-ii.recept Vaníliasodó recept] | ||
− | |||
− |