Bort dekantálni, azaz áttölteni szerkesztése
Figyelem: Nem vagy bejelentkezve. Ha szerkesztesz, az IP-címed nyilvánosan látható lesz a laptörténetben. Ha bejelentkezel vagy regisztrálsz, a szerkesztéseid a felhasználónevedhez lesznek társítva, egyéb hasznos dolgok mellett.
A szerkesztés visszavonható. Kérlek ellenőrizd alább a változásokat, hogy valóban ezt szeretnéd-e tenni, majd kattints a lap mentése gombra a visszavonás véglegesítéséhez.
Aktuális változat | A te változatod | ||
2. sor: | 2. sor: | ||
[[Fájl:Dekantáló_karaf.jpg|right|200px]]A dekantálás borászok és sommelier-ék által használatos kifejezés, mely magyarul egyszerűen csak annyit tesz: "áttöltés". A bor felszolgálását ünnepélyesebbé és színpadiassá teszi ez a művelet. Leginkább csak akkor alkalmazzák, ha az idők során a borban üledék képződött, és e nélkül, tisztán szeretnék szervírozni a bort. Emellett néhány fajtának is jót tehet a szellőztetés. Hiszen a karafban a bor szétterül, ezáltal több oxigénnel érintkezik, felfrissül. | [[Fájl:Dekantáló_karaf.jpg|right|200px]]A dekantálás borászok és sommelier-ék által használatos kifejezés, mely magyarul egyszerűen csak annyit tesz: "áttöltés". A bor felszolgálását ünnepélyesebbé és színpadiassá teszi ez a művelet. Leginkább csak akkor alkalmazzák, ha az idők során a borban üledék képződött, és e nélkül, tisztán szeretnék szervírozni a bort. Emellett néhány fajtának is jót tehet a szellőztetés. Hiszen a karafban a bor szétterül, ezáltal több oxigénnel érintkezik, felfrissül. | ||
+ | |||
== Lépések == | == Lépések == | ||
Természetesen az éttermekben szigorú szabályok mentén haladva mutatják be, majd szolgálják fel a borokat, de egy otthoni ünnepség, ízléses vacsora alkalmával vendégeinknek a következő, egyszerűsített változatot alkalmazva is maradandó élményt nyújthatunk. | Természetesen az éttermekben szigorú szabályok mentén haladva mutatják be, majd szolgálják fel a borokat, de egy otthoni ünnepség, ízléses vacsora alkalmával vendégeinknek a következő, egyszerűsített változatot alkalmazva is maradandó élményt nyújthatunk. | ||
− | |||
# '''Készítsük elő a kellékeket!''' Az elegáns szervírozáshoz mindenképp jó, ha kéznél vannak az eszközök, és nem kell szaladgálni értük. | # '''Készítsük elő a kellékeket!''' Az elegáns szervírozáshoz mindenképp jó, ha kéznél vannak az eszközök, és nem kell szaladgálni értük. | ||
53. sor: | 53. sor: | ||
* [http://bor-neked.hu/borlexikon/borbohoc/dekantalas Dekantálás] | * [http://bor-neked.hu/borlexikon/borbohoc/dekantalas Dekantálás] | ||
* [http://www.vinoport.hu/eleterzes/nehany-szo-a-dekantalasrol/2035 Néhány szó a dekantálásról] | * [http://www.vinoport.hu/eleterzes/nehany-szo-a-dekantalasrol/2035 Néhány szó a dekantálásról] | ||
− | |||
− |